Arkkipiispa: ”Ortodoksisessa kirkossa hengellinen kauneus jota ei muualta löydä”

Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous on paraikaa käynnissä Valamon luostarissa. Arkkipiispa Leo iloitsi eilisessä avauspuheessaan, ettei ortodoksinen kirkko kärsi jäsenkatoa.

”Kirkkoon liittyy vuosittain keskimäärin liki tuhat ihmistä. Näin on jatkunut jo noin vuosikymmenen ajan. Toisaalta vahvan kirkkoon liittymisen rinnalle on viime vuosina tullut myös kasvava määrä kirkosta eroamisia. Iloitsemme kirkkoon liittyneistä, mutta me emme voi olla tyytyväisiä siihen, että eroamisluvut ovat nousussa”, hän totesi.

Hän kysyi myös, mitä kirkkoon liittyvät tai kirkossa jo elävät jäsenet etsivät idän apostolisen kirkon huomasta?

”Tiedämme kaikki, että he eivät ole kiinnostuneita tilinpäätöksistä ja tilintarkastuskertomuksista, strategioista ja raporteista. He haluavat olla osa kirkkoa, joka ei ehkä ole suomalaisen mittapuun mukaan hallinnollisesti virtaviivaisin, mutta tarjoaa heille sen hengellisen ja esteettisen kauneuden tai liturgisen ja kanonisen järjestyksen, jota ei muualta löydä.”

Arkkipiispa nosti puheessaan esiin myös uutisen perhesurmasta Kuopiossa ja samantyyppisen murhenäytelmän Rautavaaralla. ”Jaamme kaikki tragedian kohteiksi joutuneiden perheiden surun ja rukoilemme edesmenneille lepoa Jumalan kasvojen edessä, josta ovat paenneet kipu, suru ja huokaukset”, hän sanoi.

Kirkolliskokouksessa muun muassa valitaan Oulun uusi metropoliitta. Oulun metropoliitta Panteleimon jäi eläkkeelle 1.6.2013 lukien ja piispainkokous on määrännyt Joensuun piispa Arsenin hoitamaan metropoliitan tehtäviä toistaiseksi.

Tutustu kirkolliskokouksen ohjelmaan

Edellinen artikkeliKoulun on järjestettävä vaihtoehto uskonnolliselle päivänavaukselle
Seuraava artikkeliProfessori: Avioliittolain muutoksen kannattaminen voi olla puolueille eduksi

Ei näytettäviä viestejä