Helluntailaisuus leviää koska ottaa henkivallat todesta

Helluntailaistyyppinen kristinusko on jo vuosikymmenien ajan ollut maailman nopeimmin leviävä kristinuskon muoto, eikä sen suosioon maailmalla ole yhtä selitystä. Aihetta käsittelee Kotimaa Pro.

Helsingin yliopiston ekumeniikan professori Risto Saarinen nostaa esiin kokemuksellisuuden ja henkilökohtaisuuden.

– Erityisesti köyhää maailmaa ajatellen helluntailaisuuteen liittyy kokemukseen vetoamisen ohella ”sopiva” moraali- tai parannussaarna. Heikoissa yhteiskunnissa se on yksi keino, jolla ihmiset saavat elämäänsä ryhtiä, Saarinen sanoo.

Euroopan helluntaiyhteisön sekä Maailman helluntaiyhteisön lähetyskomission puheenjohtaja Arto Hämäläinen pitää helluntailaisuuden leviämisen tärkeimpänä teologisena syynä pitäytymisen raamatulliseen teologiaan.

– Raamattua kunnioitetaan Jumalan sanana, Raamattua selitetään Raamatulla, se otetaan totena arkielämän keskellä, hän tiivistää.

Ylipäätään helluntailaisuuden menestystä selittävät Hämäläisen mielestä Kristus-, Raamattu-, seurakunta- ja lähetyskeskeisyys, sekä vahva maallikkopainotus. Helluntailaisuudessa otetaan todesta myös henkivallat.

– Ne ovat todellisuutta monien muiden mantereiden ihmisille, olipa heidän uskonnollinen taustansa mikä tahansa. Ei siinä päästä pitkälle liberaaliteologisella pohdiskelulla, riivaajat eivät pelkää sofistisia teologisia esityksiä, vaan Jeesuksen nimeä ja siihen liittyvää voimaa, Hämäläinen sanoo.

Lisää aiheesta voi lukea Jussi Rytkösen kirjoittamasta laajasta Kotimaa Pro:sta.

Edellinen artikkeliBritanniassa poliitikko saa olla ateisti, Yhdysvalloissa ei
Seuraava artikkeliOrtodokseille selkokielinen uskonnon oppikirja

Ei näytettäviä viestejä