ISIS moukaroi Mosulia edelleen

Sotilaallinen järjestö ISIS jatkaa pyhien paikkojen runnomista Mosulissa, Pohjois-Irakissa. Viikon sisällä se on tuhonnut kolme kaupungin ikivanhaa moskeijaa. Eilen sunnuntaina räjäytettiin 1300-luvulta peräisin oleva profeetta Georgen moskeija. Järjestön liikkeistä on uutisoitu laajalti kansainvälisessä mediassa, muun muassa The Guardianissa.

Torstaina ISIS tuhosi sunnien moskeijan yhteydessä olevan profeetta Joonan hautakammiona pidetyn, ympäri maailman tunnetun ja suositun pyhiinvaelluspaikan. Haudasta oli järjestön mukaan tullut uskosta luopumisen, ei rukouksen paikka. Torstaina tuhottiin myös imaami Aoun Bin al-Hassanin moskeija. Mosulin virkamiesten antamien tietojen mukaan myös profeetta Danielin hauta on hävitetty.

Vaikka ISIS-järjestön arvellaan olevan lähtöisin islamin sunnihaarasta, on se ottanut kohteekseen myös sunnien pyhäkköjä, räjäyttäen tai raivaten tieltään kaikki epäislamilaisina pitämänsä paikat.

Washington Postin haastattelema professori Sam Hardyn mukaan teot osoittavat, että ISIS on valmis täystuhoon.

Monet maailmanlaajuiset uskonnolliset toimijat ovat tuominneet kannanotoissaan ISISin toiminnan. Niin YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kuin paavi Franciscus ja Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Olav Fykse Tveitkin ovat ilmaisseet huolensa Mosulin tilanteen suhteen.

ISIStä pidetään Al-Qaidaa jyrkempänä ääri-islamilaisena järjestönä, joka pyrkii maailmanlaajuiseen pyhään sotaan. Se julisti Mosulin kesäkuussa islamilaista lakia tiukasti tulkitsevaksi kalifaatiksi.

Mosulissa on asunut kristittyjä jo noin 1600 vuoden ajan ja vielä muutama kuukausi sitten heitä oli noin 35 000. Nyt viimeistenkin kristittyjen arvellaan paenneen Mosulista. YK:n mukaan tällä hetkellä kaikkiaan noin miljoona ihmistä on jättänyt kotinsa ja paennut.

Lue myös Viimeiset kristityt pakenevat Mosulista – YK tuomitsee ISISin toimet

Edellinen artikkeliIhmeiden aika -tapahtuma tiedottaa ihmeparanemisista
Seuraava artikkeli”Herzogin tapahtuma toi uuskarismaattisuuden näkyväksi”

Ei näytettäviä viestejä