Pappi rinnasti Wahlroosin Breivikiin

Sadinmaa205Kai Sadinmaa kirjoittaa Kirkonkellarin uusimmassa numerossa pankkiirien ja gangstereiden ristisiitoksiksi kutsumistaan bangstereista. Sadinmaan mukaan moottoripyöräjengiläisiä ja pankkiireja yhdistää se, että ne laittavat ihmiset väkisin maksamaan, vaikka heille ei olisi mitään velkaa. Kirjoituksessaan Sadinmaa rinnastaa Sampo konsernin hallituksen puheenjohtajan Björn Walhroosin norjalaiseen joukkomurhaajaan Anders Behring Breivikiin.

”11/9 jälkeisessä maailmassa massamurhaajat ja pankkiirit puhuvat samaa kieltä. Norjalainen joukkosurmaaja Breivik ja suomalainen pankkiiri Wahlroos sanovat lähestulkoon samoin sanoin demokratiasta. Breivikille demokratia on enemmistön diktatuuria, Wahlroosille demokratia on enemmistön tyranniaa.”

Sadinmaa pyytää lukijaa vertaamaan Breivikin ja Wahlroosin kuvia. ”Sama omahyväinen, itsevarma hymy molempien huulilla”, hän kirjoittaa.

Wahlroos ylistää Sadinmaan mukaan Kiinan autoritaarista kapitalismia, koska se tuottaa enemmän taloudellista voittoa kuin läntinen järjestelmä.

”Demokratia ei siis ole mikään itseisarvo. Ihmis- ja kansalaisoikeudet ovat ihan ok niin kauan kun ne eivät estä voiton tuottamista ihmiskunnan pienelle vähemmistölle.”

Terrorismin ja finanssikapitalismin yhteydessä on hänen mukaansa kyse imitaatiosta.

”Nykyajan terroristit, Breivikit, Auviset, Saaret, New Yorkin tappajat, imitoivat, peilaavat finanssikapitalismin tuhoisuutta. Heidän järjettömät tekonsa paljastavat räikeällä ja vastaansanomattomalla tavalla pahuuden joka on kätkettynä finanssikapitalismin sydämeen, näköalattomuuden ja umpikujan johon länsimainen kulttuuri on joutunut”, hän kirjoittaa.

Sadinmaan mukaan taloudellinen eliitti tarvitsee hengetöntä, sanomansa vesittänyttä kirkkoa, rauhoittamaan kansaa.

”Se tarvitsee vaikenevaa kirkkoa, antamaan köyhälle leipää, mutta ei kysymään miksi köyhällä ei ole leipää ja miksi se koko ajan vähenee kun taas rikkaiden leipä vain levenee. Eliitti tarvitsee vaikenevaa kirkkoa jotta kansa uskoisi että epäoikeudenmukaisuus ja köyhyys on kohtalo, luonnon voima, Jumalan säätämä. Eliitti tarvitsee kirkkoa siunaamaan tulevan almuyhteiskunnan, jossa köyhät ovat rikkaiden armeliaisuuden varassa”, Sadinmaa lataa.

Kirkonkellarin päätoimittaja, dosentti Kari Latvus pitää Sadinmaan tekemää rinnastusta tietoisena provokaationa.

– Kai Sadinmaa pyrkii kirjoituksellaan tietoisesti provosoimaan ja nostamaan esille taloudessa esillä olevia asioita vertaamalla yleistä taloustoimijaa ja Breivikiä. Kyseessä tietoinen provokaatio, jolla pyritään osoittamaan kuinka absurdeja jotkut talouden linjaukset ovat ja taloudelle annettu valta tänä päivänä on, Latvus sanoo Kotimaa24:lle.

Pidättekö rinnastusta onnistuneena?

– Jos se saa meidät katsomaan talouden räikeitä ylilyöntejä. Breivik on rikollisesti toiminut sosiopaatti. Kyse on siitä voiko talousjuttuja ajaa tunteettomasti näkemättä mitä siitä seuraa ihmisille. Nämä ovat ne ajatukset, jotka nousevat Sadinmaan tekstistä.

Pohditteko tekstin julkaisua?

– Pohdin sitä, mutta en pitänyt sitä ongelmallisena.

Kotimaa24 ei ole tavoittanut tänään Sadinmaata kommentoimaan kirjoitustaan.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo kommentoi kirjoitusta täällä

Lue Kai Sadinmaan kirjoitus Talouden tuhoisa kehitys Kirkonkellarin
sivuilta

Edellinen artikkeliKotimaa24:n älypyhelinsovelluksesta entistä monipuolisempi versio
Seuraava artikkeliUskostaan puhuva sotilas voi joutua oikeuteen Yhdysvalloissa

Ei näytettäviä viestejä