”Sambian kirkolla ei mitään tekemistä Lähetyshiippakunnan kanssa”

Lähetyshiippakunnan piispa Risto Soramies kertoo Kotimaa24:lle, miksi hän kävi asettamassa virkaan Sambian luterilaisen kirkon piispan.

Ensinnä hän toteaa, että kyse ei ole Lähetyshiippakunnan toiminnasta, vaan hän on ollut paikalla henkilökohtaisesti. Soramies sanoo, että olisi mieletöntä väittää, että Sambiassa on nyt Lähetyshiippakunnan kirkko.

Sambia tunnetaan Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen pitkäaikaisena lähetyskenttänä. Sleyllä on yhä yhteyksiä Sambiaan, vaikkei siellä lähettejä enää olekaan. Ristiriitaisessa tilanteessa Sley peruutti oman edustajan lähettämisen piispan virkaanvihkimiseen.

– Tai Sambian kirkossa he korostavat, että se ei ole vihkimys vaan virkaanasettaminen, Lähetyshiippakunnan piispa Risto Soramies korjaa.

Soramies kertoo menneensä paikalle Sambian kirkon pyynnöstä.

Hänen mukaansa Sambian luterilaisen kirkon riitojen taustalla on se, että edellinen piispa oli siirtynyt eläkkeelle, mutta sai edelleen ulkomailta rahaa.

– Siis vaikka hän ei ole enää virassa oleva piispa, silti hän erottaa pappeja.

Tämän taustalla on Soramiehen näkemyksen mukaan mahdollisesti myös se, että lainmukaisesti virkaan valittu ja nyt siihen asetettu Robert Kaumba edustaa eri heimoa kuin edeltäjänsä.

– Nämä heimokysymykset ovat siellä tärkeitä. Helposti he pitävät oman heimonsa puolia. Vanha piispa on eri heimoa kuin pääosa kirkosta. Minullekin vanha piispa lähetti kirjeen juuri ennen kuin lähdin sinne, että nämä muut papit on erotettu ja hän pyysi minua olemaan tulematta, Soramies sanoo.

Soramiehen mukaan piispan virkaanasettamiseen oli kutsuttu alun perin afrikkalaisia piispoja, mutta kun vihkiminen yhä uudestaan ja uudestaan Sambian kirkon sisäisten riitojen takia peruuntui, piispat eivät enää uskaltaneet varata lentolippuja. Siksi Soramies tuli kyseeseen.

– Tämä oli täysin legitiimi juttu, myös paikalla olevat Sleyn ihmiset näkivät näin. Tässä ei tosiaan mitään muuta skandaalia ole kuin että kirkon vanha piispa yritti sotkea kuviota. Sambian kirkon papit ja seurakuntalaiset olivat iloisia, että asia on vihdoinkin hoidettu.

Soramies vahvistaa Sleyn kertomuksen eli Sleyn virallista edustusta ei ollut paikalla, vaan ainoastaan yksityishenkilöitä paikallisten ystävinä ja tuttuina.

Lue Sleyn edustajan näkemykset tapahtuneesta tästä

Edellinen artikkeliArkkihiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliEnkelikirkko Taysin lasten teho-osaston hyväksi

Ei näytettäviä viestejä