Suomen Kuvalehti: Kirkko jumissa avioliiton kanssa?

Suomen Kuvalehdessä pohditaan kirkon asemaa tasa-arvoisen avioliittolain mahdollisesti astuessa voimaan. Lehden haastattelema Opetusministeriön ylitarkastaja Joni Hiitola uskoo kirkon välttyvän hankalalta juridiselta asemalta esimerkiksi syrjintäsyytöksien vuoksi.

– Ei tässä mitään dramaattista tapahdu. Avioliittolaissa on jo nykyään sellainen säännös, että kirkollisessa vihkimisessä uskonnollinen yhdyskunta voi määritellä lisäehtoja vihkimiselle avioliittolain mukaisten edellytysten lisäksi, Hiitola sanoo.

Suomen kirkkolain ja kirkkojärjestyksen puitteissa samaa sukupuolta olevien avioliitto olisi teoriassa mahdollinen, sillä niissä ei ole mainintaa avioliittoon vihittävien sukupuolesta. Poikkeuksen muodostaa Kirkkokäsikirja, jossa avioliittoon vihkimisen kohdalla puhutaan miehestä ja naisesta.

– Kirkkokäsikirja on nyt este samaa sukupuolta olevien parien vihkimisessä, Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen sanoo.

Komulainen arvioi, että nykytilanteessa mikään sukupuolineutraalia avioliittoa koskeva esitys tai muutos ei saa seuraavassa kirkolliskokouksessa kolmen neljäsosan enemmistöä.

– Todennäköisesti kirkko jää toistaiseksi tilaan, jossa se ei kykene tekemään päätöstä mihinkään suuntaan, jolloin nykyinen säädöspohja ja Kirkkokäsikirja olisivat ainakin toistaiseksi voimassa, Komulainen toteaa.

Suomen Kuvalehti

Edellinen artikkeliJohn Vikström oikaisee HS:ssa olleen väitteen: En ole siunannut homoparia
Seuraava artikkeliSuurin osa amerikkalaisista hyväksyy uskonnon näkymisen julkisissa tiloissa

Ei näytettäviä viestejä