Uskonnolle kaivataan näkyvämpää roolia Yhdysvaltain politiikassa

Liki kolme neljästä amerikkalaisesta kokee uskonnon menettävän yhteiskunnallista merkitystään, todetaan Pew Research Centerin tutkimuksessa. Samalla amerikkalaiset kaipaavat kirkoille ja uskonnollisille toimijoille näkyvämpää roolia politiikassa ja sosiaalisissa kysymyksissä.

Uskonnon ja politiikan sekoittamista vastustaneiden osuus on kuluneen neljän vuoden aikana laskenut neljällä prosenttiyksiköllä. Syyskuun alussa toteutetun kyselyn mukaan 49 prosenttia vastaajista kaipasi kirkoille aktiivisempaa roolia politiikassa, kun vastaava luku oli vuonna 2010 43 prosenttia.

Vastaajista 48 prosenttia halusi uskonnollisten toimijoiden pysyttelevän politiikasta erossa. Neljä vuotta aiemmin heidän osuutensa oli 52 prosenttia vastanneista.

Poliittista aktiivisuutta toivovien määrä oli noussut kaikissa haastatelluissa ryhmissä. Eniten heidän määränsä oli kasvanut republikaanien, valkoisten protestanttien ja katolilaisten keskuudessa.

Pew Research Centerin mukaan tulokset heijastavat syventynyttä jakoa itsensä jollakin tavoin uskonnollisiksi mieltävien ja uskonnottomien amerikkalaisten välillä.

Puhelinhaastatteluna toteutettuun kyselyyn vastasi syyskuun 2.-9. päivän välisenä aikana 2002 18 vuotta täyttänyttä amerikkalaista 50 eri osavaltiosta.

Edellinen artikkeliPakilan seurakunnan papit Aamulypsyllä
Seuraava artikkeliTeologiset väitökset: Älykästä suunnittelua ja seurakuntarakenteita

Ei näytettäviä viestejä