Yhteisöverosta luopuminen olisi isoille yhtymille katastrofi

Seurakuntien saaman yhteisövero-osuuden korvaaminen jäsenmäärän mukaisessa suhteessa jaettavalla valtionosuudella olisi valtava muutos, sanoo Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hallintojohtaja Hannu Kallio.

Kirkkohallitus on esittänyt kirkolliskokoukselle, että se antaisi valtionvarainministeriölle lausunnon, jossa pidetään mahdollisena yhteisövero-osuudesta luopumista ja siirtymistä lakisääteiseen valtionapuun aikaisintaan vuoden 2016 alusta. Kallion mukaan muutoksella olisi Turun kannalta vastaava taloudellinen vaikutus kuin viimeisen kymmenen vuoden kirkosta eroamisilla.

– Vuositasolla se söisi palkkapotistamme lähes kaksi miljoonaa euroa eli 10 prosenttia. Tämä on summana sellainen, että jos lopettaisimme lähetysjärjestöjen avustukset, sairaalansielunhoidon ja perheasiankeskuksen, se ei vielä kompensoisi menetystä. Tämä on radikaali muutos meidän tulopohjaan, Kallio sanoo.

Suurissa kaupunkikeskuksissa yhteisöveron tuotto, ja samalla myös kirkon tuotosta saama osuus, on korkeampi. Toisaalta myös vastuita on enemmän kuin pienissä seurakunnissa.

– Tämän suuruusluokan asioista pitäisi käydä arvokeskustelua kirkossa eikä tällaisiin uudistuksiin tulisi lähteä ilman laajempaa pohdintaa. Olen ymmärtänyt, että esitys lähtee siitä, että kirkon ei koeta pystyvän säilyttämään yhteisöveroa tulevaisuudessa. Onko tällaiseen pessimismiin aihetta, Kallio kysyy.

– Toivon, että vielä harkitaan, että onko tähän uudistukseen syytä lähteä. Mielestäni pienten ja suurten seurakuntien intressit eivät tässä poikkea toisistaan. Pienten seurakuntien etu ei ole se, että suuret laitetaan taloudellisesti polvilleen. Kirkon kokonaisasemaan yhteiskunnassa on iso merkitys sillä, miten kirkko pystyy palvelemaan laajaa jäsenkuntaa suurilla paikkakunnilla. Siellä missä on nuoret ikäluokat ja suurin syntyvyys, on suojeltava erityisesti toimintaedellytyksiä.

Lue myös:

Kirkkohallitus esittää siirtymistä yhteisövero-osuudesta lakisääteiseen valtionapuun

Edellinen artikkeliLuoma kommentoi anteeksipyyntöä naisilta Kotimaa Prossa
Seuraava artikkeliMinisterivaliokunta hyväksyi kirkon rahoitusuudistuksen etenemisen

Ei näytettäviä viestejä