10 hyvää syytä olla uskonnollinen liberaali

Liberalismi on ideologia, joka pitää keskeisenä arvonaan vapautta jostakin ja vapautta johonkin. Sanalla on poliittinen ja yleinen merkitys, mutta myös uskonnollinen ja kristillinen erityismerkitys. Miksi liberaalius kannattaa?

1. Maailma muuttuu, halusit tai et

Käsitys siitä, mitä pidetään normaalina, aitona tai luonnollisena muuttuu joka tapauksessa. Viime vuosisadalla vain harva uskoi, että kirkko alkaisi järjestää hevimusiikkiin erikoistuneita metallimessuja. Liberaali kulkee kehityksen etunenässä ja omaksuu uudet ideat ensimmäisten joukossa.

2. Kansankirkon on pakko olla liberaali

Jos kirkko haluaa pysytellä kaiken kansan kokoavana kansankirkkona, sen on pakko olla suvaitsevainen ja ottaa erilaiset mielipiteet huomioon. Mitä enemmän jäseniä kirkolla on, sitä enemmän sen tulee sietää monimuotoisuutta. Vaikka sanoma on ikuinen, yhteisönä kirkko koostuu aikansa ihmisistä.

3. Liberaali voittaa aina

Peliteoreetikko valitsee liberaalin uskon. Jos uskon haluaa ymmärtää pelinä, liberaali voittaa joka tapauksessa. Jos Jumalaa ei olisi, on ainakin maanpäällä ollut mukavaa. Jos Jumala on, liberaali luterilainen voi luottaa siihen, että armoa riittää myös hänelle.

4. On vain mahdollisuuksia

Liberaali kohtaa maailman avoimesti. Hän ei pelkää vieraita vaikutteita tai ajatuksia, vaan antaa niille reilun mahdollisuuden. Parhaassa tapauksessa uudet tuulet kehittävät kirkon toimintaa entisestään.

6.
WWJD?

Jeesus oli oman aikansa radikaali, joka kyseenalaisti vallitsevia normeja. Hän nousi auktoriteetteja vastaan muun muassa Jerusalemin temppelissä. Jeesus myös voitti kuoleman, mikä oli vastoin yleisiä normeja. Liberaalius on siis Jeesuksen esimerkin seuraamista.

7. Liberaali usko on terveellistä

Epäterve ja ahdas uskonnollisuus kääntyy ihmisen mielenterveyttä vastaan. Liian tiukka moraalikoodi ja uskonnon harjoittamiseen liittyvät rajoitteet aiheuttavat pahoinvointia ja pelkoja. Uskonnollinen vapaamielisyys sen sijaan tuottaa onnellisuutta ja terveyttä. Ihminen, joka saa uskoa omalla tavallaan, on onnellinen.

8. Liberaali saa olla oma itsensä

Liberaalia ihmistä eivät kahlitse turhanpäiväiset sovinnaisuussäännöt. Kirkkoon voi mennä punaisessa paidassa, eikä liberaalin tarvitse liikaa murehtia messun muotoseikoista.

9. Liberaalilla on enemmän vaihtoehtoja

Liberaali saa olla kekseliäs. Konservatiivilla on yksi tie, mutta liberaalilla on monta polkua, joista valita.

10. Liberaali on vapaa

Jos liberaalius ymmärretään vapaamielisyytenä, on aate kristinuskon ytimessä. Vapauteen Kristus meidät vapautti. Liberaali pysyy lujana, eikä alistu uudelleen orjuuden ikeeseen.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

10 hyvää syytä olla uskonnollinen konservatiivi

Edellinen artikkeliMiten kaste pestiin pois – Katso video!
Seuraava artikkeliJoukko kirkon työntekijöitä leikkausten vastaiseen mielenosoitukseen

Ei näytettäviä viestejä