1 500 ihmistä näki elokuvia Malmin hautausmaalla – kriittisiäkin ääniä kuultiin

Leffayöt Malmin hautausmaalla -tapahtuma

Malmin hautausmaalla Helsingissä järjestetty ulkoilmaesitys kokosi kahtena iltana tällä viikolla yhteensä noin 1 500 katsojaa. Samalla kuin ohimennen hautausmaa ja kuolemankulttuuri tulivat tutummiksi.

Idea elokuvien näyttämisestä oli alun perin hautausmaapappi Kai Sadinmaan. Hän kysyi ennen tiistaista Jäniksen vuoden esitystä, kuinka moni paikalla olleista oli ensimmäistä kertaa Malmin hautausmaalla. Yllättävän moni nosti kätensä. Sadinmaa toivoi, että paikka tulisi tutuksi, jotta on sitten aikanaan helpompi jäädä sinne pysyvästi.

Osalla yleisöstä oli mukana omia istuinalustoja, retkituoleja ja ilmalla täytettäviä istuimia. Yleisölle oli myynnissä ruokaa ja juomia. Yleisötapahtumalle oli omat wc-tilat, bajamajat. Tunnelma katsomossa oli myönteinen ja keskittynyt, jopa harras. Pimeän hautausmaan keskellä kuolleet kertoivat tarinaansa – valkokankaalla.

Jäniksen vuosi perustuu viime vuonna kuolleen Arto Paasilinnan romaaniin. Elokuvan ohjannut Risto Jarva kuoli heti elokuvan ensi-illan jälkeen vuonna 1977 liikenneonnettomuudessa.

Ennen Jäniksen vuoden alkua Sadinmaa haastatteli yhtä elokuvan kolmesta kuvaajasta, Erkki Peltomaata. Tämä kertoi yllättävän tiedon: yksi elokuvan kohtauksista on kuvattu Malmin hautausmaalla. Syynä oli se, että helikopterin vuokraaminen Lappiin olisi tullut suhteettoman kalliiksi. Koska Malmin lentokentällä oli myös helikopterikenttä, sieltä nousi kopteri vartiksi ilmaan. Malmin hautausmaalla olevat vanhat havupuut saivat sijaistaa Lapin puita, joiden latvoja elokuvan päähenkilö Vatanen (Antti Litja) katseli helikopterin pörrätessä yllä.

Sadinmaa kertoi myös, että elokuvan näyttelijöistä ainakin Kauko Helovirta ja Martti Kuningas on haudattu Malmille.

Risto Jarvan ohjaaman Jäniksen vuoden lisäksi Leffayöt Malmin hautausmaalla -tapahtumassa esitettiin maanantaina F. W. Murnaun ohjaama mykkäelokuva Sunrise: A Song of Two Humans vuodelta 1927.

Kai Sadinmaan mukaan tapahtuman järjestäminen on herättänyt kriittisiäkin ääniä erityisesti Suomen romaniväestön keskuudessa. Heistä monia on haudattu juuri Malmille. Etukäteen moni myös pelkäsi, että katsojat sotkevat alueen tai käyttäytyvät muuten epäsopivasti. Näin ei kuitenkaan käynyt, päinvastoin.

Tapahtumaa tukivat Helsingin seurakuntayhtymä, Helsingin kaupunki ja Suomen elokuvasäätiö.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kauhuelokuvat olivat liikaa kirkkoväärteille – elokuvajuhla katedraalissa herättää paheksuntaa Englannissa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.