25 kirkolliskokouksen edustajaa allekirjoitti kannanoton vihkimisten puolesta

Sormukset

Joukko Turussa koolla olevan kirkolliskokouksen jäseniä on julkistanut kannanoton, jolla he ilmaisevat tukensa samaa sukupuolta olevien parien kirkolliselle vihkimiselle. Kannanoton on allekirjoittanut 25 edustajaa. Joukossa on pappeja ja maallikoita eri hiippakunnista.

Kirkolliskokouksessa on kaikkiaan 109 edustajaa. Luvussa ovat mukana piispat.

Osa kannanoton allekirjoittajista tulkitsee tämänhetkistä tilannetta niin, että kirkon ei tarvitse tehdä samaa sukupuolta olevien vihkimisestä erillistä päätöstä. Heidän mukaansa lainsäädäntö ei ensi maaliskuusta lähtien aseta estettä samaa sukupuolta olevien kirkolliselle vihkimiselle. Tämän tulkinnan mukaan kirkon pitäisi erikseen muuttaa omaa lainsäädäntöään, jos se päättäisi olla noudattamatta avioliittolakia. Osa kannanoton allekirjoittajista puolestaan haluaa edetä tavoitetta kohti kirkon lainsäädäntöprosessin kautta.

Kannanoton laatineet kirkolliskokousedustajat sanovat halunneensa reagoida kirkolliskokoukseen kohdistuviin odotuksiin. Kannanotolla he ilmaisevat tukensa kaikille kirkon jäsenille, jotka haluavat solmia avioliittonsa papin edessä ja vastaanottaa siunauksen liitolleen.

"Kirkon tulee olla turvallinen ja yhdenvertainen yhteisö kaikenlaisille ihmisille, perheille ja parisuhteille. Jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvaksi", edustajat kirjoittavat kannanotossaan.

"Iloitsemme kaikkien toisensa löytäneiden ja avioliittoon sitoutuvien parien rinnalla. Haluamme myös tukea heidät kohtaavia pappeja tehtävässään. Tämä näkemyksemme perustuu raamatuntulkintaamme, kristilliseen uskoomme ja siitä nousevaan ihmiskäsitykseen."

Allekirjoittajat kertovat sitoutuvansa kirkolliskokousedustajina tekemään työtä, jotta myös kirkon käytännöt saatetaan vastaamaan uudistettua avioliittolakia.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet seuraavat edustajat:

Jaana Hallamaa, Helsingin hiippakunta; Kirsi Hiilamo, Helsingin hiippakunta; Markku Jalava, Espoon hiippakunta; Aila Kemppainen, Kuopion hiippakunta; Johanna Korhonen, Helsingin hiippakunta; Mari Korhonen, Turun arkkihiippakunta; Katri Korolainen, Helsingin hiippakunta; Marja-Leena Korpela, Tampereen hiippakunta; Pekka Kosonen, Kuopion hiippakunta; Tuija Kruus, Turun arkkihiippakunta; Jarmo Leppiniemi, Helsingin hiippakunta; Päivi Linnoinen, Espoon hiippakunta; Varpu Lipponen, Tampereen hiippakunta; Sami Ojala, Helsingin hiippakunta; Kirsi Ojansuu-Kaunisto, Tampereen hiippakunta; Tuula Okkonen, Oulun hiippakunta; Helena Paalanne, Oulun hiippakunta; Pertti Rajala, Turun arkkihiippakunta; Tapani Rantala, Turun arkkihiippakunta; Ulla Ruusukallio, Tampereen hiippakunta; Päivi Salli, Espoon hiippakunta; Kalervo Salo, Espoon hiippakunta; Juha Tanska, Mikkelin hiippakunta; Marjaana Toiviainen, Helsingin hiippakunta; Jaakko Weuro, Helsingin hiippakunta.

Jutun ingressiä ja kolmatta kappaletta muutettu 10.11.2016 kello 14.40. Jutussa sanottiin, että allekirjoittaneiden mielestä kirkon ei tarvitse päättää asiasta erikseen eikä lainsäädäntö aseta estettä samaa sukupuolta olevien kirkolliselle vihkimiselle. Osa allekirjoittaneista kuitenkin katsoo, että tavoitteeseen pyritään kirkon lainsäädäntöprosessin kautta.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Edustusviinit ja rukous lapsen puolesta – nämä kiinnostivat Kirkkohallituksen kyselytunnilla

Piispainkokous saa aloitteen vihkioikeudesta – "Mitään koiria ei ole haudattu mihinkään"

Radio Dein kysely: Kirkolliskokouksen enemmistö ei sallisi sateenkaarivihkimisiä

Asenteet samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen muuttuneet nopeasti

37 kommenttia

 • Sari Roman-Lagerspetz sanoo:

  Lämpimät terveiset ja kiitokset niille 25 kirkolliskokouksedustajalle jotka allekirjoittivat vetoomuksen!

  Tällaiset julkiset vetoomukset lähettävät rohkaisevan viestin ja merkitsevät paljon niille monille ihmisille, jotka ovat epävarmoja siitä hyväksyykö kirkko heidät ja heidän lähimmät ihmissuhteensa ja perheensä vai ei. Tällaiset vetoomukset merkitsevät paljon myös niille, joita asia ei koske henkilökohtaisesti, mutta joille on tärkeää, että kirkko ei kohtele ihmisiä eriarvoisesti seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Hyvin suuri määrä kirkon nykyisistä jäsenistä ei hyväksy seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen eriarvoista kohtelua, ja näiden ihmisten määrä on koko ajan kasvussa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Allekirjoittaneet kertovat “Tämä näkemyksemme perustuu raamatuntulkintaamme, kristilliseen uskoomme ja siitä nousevaan ihmiskäsitykseen.”

  On hyvä, että he kertovat näkemyksensä perustuvan heidän omaan raamatuntulkintaansa/ihmiskäsitykseensä eikä esim. maailmanlaajuisen kristikansan raamatuntulkintaan, mikä poikkeaa allekirjoittaneiden tulkinnasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Se että mukana on pappeja, on sama kuin Toyotaa myyvä liike kehottaisi asiakkaita ostamaan mieluummin Nissanin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Mirja Rautkoski sanoo:

   Ko. 25 kirkolliskokousedustajista suurin osa on naisia. Naisena mietin, onko nainen todellakin herkempi kuunteleman “käärmeen” kysymystä: “Onko Jumala todella sanonut!?”

   Hei naiset! -samoin tietysti miehetkin!- lukekaapa rukouksin Raamattua! Mitä siellä sanotaan avioliitosta? Jumalan sana kestää- ja se olkoon kirkossamme kaiken perustana!

   Ilmoita asiaton kommentti