Aila Ruoho perehtyy seuraavaksi itsetuhoisuuteen uskonyhteisöissä

Hengelliseen väkivaltaan perehtynyt tietokirjailija ja teologian maisteri Aila Ruoho on saanut tietokirjailijoiden apurahan ensi keväänä ilmestyvää kirjaansa varten. Kirja tulee käsittelemään hengellisiä pelkoja ja itsetuhoisuutta uskonnollisissa yhteisöissä.

Ruoho on sivunnut näitä teemoja myös hengellistä väkivaltaa käsitelleessä gradussaan sekä aiemmin ilmestyneissä kirjoissaan. Kysymys hengellisyyden ja mielenterveyden monimutkaisista vaikutuksista toisiinsa on mietityttänyt häntä pitkään.

Kirjoittaessaan kirjaa Vartiotornin varjossa, joka käsittelee Jehovan todistajista lähteneiden kokemuksia ja karttamiskäytäntöjä, Ruohoa järkytti se, miten moni informantti oli yrittänyt itsemurhaa tai tunsi jonkun itsemurhaan päätyneen.

– Uskonnon pitäisi olla vahvistava voima. Uskon pitäisi antaa ihmiselle elämänhalua ja tukea. Aloin pohtia, missä vaiheessa kontrolloidusta uskonnollisesta yhteisöstä tuleekin jäsenelleen taakka ja mikä yhteisössä voi altistaa jopa itsetuholle. Näihin teemoihin pyrin pureutumaan tarkemmin uudessa kirjassa, Ruoho kertoo.

Ruoho on saanut uutta kirjaa varten nelisenkymmentä haastattelua. Haastateltavat edustavat ainakin yhtätoista eri kristillistä tai kristillisperäistä yhteisöä. Vahvimmin edustettuina ovat Jehovan todistajat, mutta mukana on haastateltavia myös esimerkiksi neljästä eri lestadiolaisesta suuntauksesta.

Toistaiseksi Ruoho on lukenut paljon lähdekirjallisuutta ja käynyt haastatteluaineiston ensimmäisen kerran läpi.

– Nyt ryhdyn analysoimaan haastattelumateriaaleja apurahan turvin. Vielä en osaa sanoa tuloksista mitään, mutta toivon löytäväni niitä syitä ja käytäntöjä, jotka aiheuttavat hengellisiä pelkoja lapsissa tai aikuisissa tai altistavat itsetuholle.

Aila Ruoho haluaa havahduttaa sekä yhteisöt että terveydenhuollon henkilökunnan ymmärtämään hengellistä ahdistusta ja sen syntymekanismeja. Hän toivoo tulevan kirjan toimivan lisäksi vertaistukena.

Hengelliset pelot ovat Ruohon mukaan yllättävän vähän tutkittu aihe, eikä niistä ole kirjoitettu kovin paljon. Monissa uskonnollisissa yhteisöissä esimerkiksi helvetti, demonit, paholainen tai harmageddon kuitenkin aiheuttavat vahvoja pelkoja ja sitouttavat ihmisiä ahdistavalla tavalla yhteisöön.

Aiempia kirjoja tehdessään Ruohon huomio kiinnittyi erityisesti lasten pelkoihin. Tuolloin eräs haastateltu oli kertonut pitäneensä aina öisin äidin yöpaidan helmasta kiinni, ettei hän vain jäisi yksin maan päälle, jos äiti temmataan yöllä taivaaseen. Toinen oli kertonut pelänneensä iltaruskoa, koska oli kuullut seurapenkissä, että Jeesus tulee, kun taivas ruskottaa.

– Uskonnollisissa yhteisöissä ei aina ymmärretä, miten lapsi kuulee puheet ja opetukset. Aikuisten pitäisi purkaa lasten kanssa kuultua ja kysellä lapsilta heidän peloistaan.

Ruoho kertoo päättäneensä jokaisen kirjaprojektin jälkeen, että tarttuu seuraavalla kerralla johonkin keveämpään aiheeseen. Päätös ei toteutunut tälläkään kertaa.

– Kyllä minulla välillä tulee itku informanttien kirjeitä lukiessa. Työ on antoisaa ja mielenkiintoista mutta raskasta, Ruoho sanoo.

Kuva: Emilia Karhu

Lue myös:

”Karttaminen tuntuu avioerolta ja läheisen kuolemalta”

Näin tunnistat vaarallisen seurakunnan

Edellinen artikkeliSeurakunnan puistokahvit keräävät lapsiperheitä yhteen Joensuussa
Seuraava artikkeliBBC: Jeesuksen hauta entisöidään

Ei näytettäviä viestejä