Älä alistu! -kampanja päättymässä

Paljon kohua herättäneen Älä alistu! -kampanjan taustatahojen johtohenkilöitä kokoontui myöhään torstai-iltana. He julkaisivat tapaamisestaan tiedotteen. Tiedotteessa puhutaan kampanjasta menneessä aikamuodossa ja sanotaan ”teemaviikon kääntyvän loppupuolelle”.

Kotimaa24 ei tavoittanut enää myöhään torstai-iltana tapaamisessa ainakin läsnä olleita Kansanlähetyksen lähetysjohtajaa Timo Rämää tai Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen toiminnanjohtajaa Lasse Nikkarikoskea kommentoimaan kampanjaa tai päätöksiä sen aikatauluista. Tapahtumasta aiemmin Kotimaa24:n toimitukseen lähetetyissä tiedotteissa ei ollut puhuttu teemaviikosta, vaan oli vain mainittu kampanjan alkavan 21.3. Kotimaa24:n alkuviikosta saamien tietojen mukaan kampanjan oli määrä alkaa verkosta ja muitakin suunnitelmia oli ainakin tuolloin vähintäänkin harkinnassa. Sleyn 25.3. tiedotteen mukaan kampanjan kesto oli alun perinkin viikko.

Tiedotteen mukaan kampanjan tarkoituksena ei ole ollut syyllistää ketään homoseksuaalisesta taipumuksesta. Kampanjan järjestäjät katsovat sen sisällön olleen sopusoinnussa kirkolliskokouksen perustevaliokunnan mietinnön kanssa. Kampanjan kerrotaan saaneen ”odottamattoman” paljon julkisuutta.

Tiedotteen mukaan kampanjan saama kritiikki osoitti, että yhteiskunnassamme ja kirkossamme ei olla valmiita käymään tämänkaltaista keskustelua. Kampanjan taustalla olleet järjestöt sanovat olevansa surullisia kampanjan ja siitä mediassa syntyneiden tulkintojen aiheuttamasta mielipahasta ja kirkosta eroamisista. ”Järjestöissämme kunnioitamme myös eri tavalla ajattelevia ja toivotamme kaikki tervetulleiksi mukaan toimintaamme.”

Arkkipiispa Kari Mäkinen on aiemmin torstaina kertonut haluavansa kampanjan loppuvan.

Näin taustajärjestöjen johto tiedottaa:

Älä alistu! -kampanja piti vähemmistön vähemmistön puolta

Nuotta-nuortenmedian Älä alistu! -kampanjaviikko on herättänyt paljon tunteita. Monet ovat tulkinneet sen vihakampanjaksi ja hyökkäykseksi homoseksuaaleja vastaan. Kampanjan tarkoituksena ei ole ollut syyllistää ketään homoseksuaalisesta taipumuksesta. Pyrimme tukemaan niitä, jotka kamppailevat samanlaisten kysymysten kanssa kuin nuortenmedia Nuotan videolla esiintyvä Anni. Tähän täytyy jo sananvapaudenkin vuoksi olla oikeus.

Maassamme on paljon ihmisiä, jotka vakaumuksensa vuoksi pitävät kiinni siitä, että seksi on miehen ja vaimon suhteeseen kuuluva asia. On myös paljon niitä, jotka kamppailevat seksuaalisen rikkinäisyyden kanssa ja etsivät tukea vakaumuksensa mukaiseen elämään. Ja lopulta jokainen ihminen on myös seksuaalisuuden alueella haavoittunut ja keskeneräinen.

Älä alistu! -kampanja on sisällöltään sopusoinnussa kirkolliskokouksen perustevaliokunnan mietinnön kanssa, jossa annetaan tuki Annin kaltaisten kamppailulle. Mietinnössä sanotaan: ”…Osa (homoseksuaaleista) pitää oikeana elää pidättyvyydessä. Jotkut tahtovat pyrkiä vapaaehtoisen terapian ja sitoutuneen vertaistuen avulla sisäiseen muutosprosessiin. Tärkeää on, että ketään ei leimata eikä eristetä, vaan jokaisen oikeutta toimia omantuntonsa pohjalta kunnioitetaan” (Perustevaliokunnan mietintö 4/ 2010). Asiasta puhutaan myös piispainkokouksen selonteossa Parisuhdelain seuraukset kirkossa (10.2.2010, sivut 129-130).

Nuoret saivat pitkälti itse toteuttamansa kampanjan kautta kuuluville oman äänensä. Kampanja sai kuitenkin odottamattoman paljon valtakunnallista julkisuutta. Annin kertomus omasta elämästään saavutti yli 90 000 suomalaista Nuotan YouTube -kanavalla. Nuotan sivuilla on vieraillut yli 150 000 kävijää torstaina 24.3. teemaviikon kääntyessä loppupuolelle.

Kampanjan saama kritiikki kuitenkin osoitti, että yhteiskunnassamme ja kirkossamme ei olla valmiita käymään tämänkaltaista keskustelua. Olemme surullisia kampanjan ja siitä mediassa syntyneiden tulkintojen aiheuttamasta mielipahasta ja kirkosta eroamisista. Järjestöissämme kunnioitamme myös eri tavalla ajattelevia ja toivotamme kaikki tervetulleiksi mukaan toimintaamme.

Raamatun sanoma on ajankohtainen tänäkin päivänä, koska Jumala haluaa jokaiselle parasta. Uskomme Raamatun luomiskertomukseen perustuvaan ihmiskäsitykseen. Tahdomme rohkaista nuoria luottamaan Raamatun sanaan ja evankeliumiin.

Perehdymme laajaan palautteeseen voidaksemme arvioida, miten kampanjan keskeiset viestit tulivat ymmärretyiksi. Nuotta jatkaa edelleen työtään kristillisenä nuortenmediana, jota tekevät nuoret itse.

Lasse Nikkarikoski

toiminnanjohtaja

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys SLEY ry

Timo Rämä

lähetysjohtaja

Suomen Ev-lut. Kansanlähetys SEKL ry

Jussi Miettinen

pääsihteeri

Suomen ev-lut opiskelija- ja koululaislähetys OPKO ry

Timo Junkkaala

toiminnanjohtaja

Suomen Raamattuopiston Säätiö SRO

Esko Murto

vs. dekaani

Suomen Luther-säätiö

Pirkko Säilä

toiminnanjohtaja

Patmos Lähetyssäätiö