Alankomaat linjaa, ettei pastafarismia voi pitää uskontona

Alankomaiden valtioneuvosto linjaa, ettei pastafarismi ole uskonto ja kieltää Lentävän spagettihirviön seuraajia pukeutumasta pastasiivilä päässään passi- tai ajokorttikuvaan. Asiasta kertovat muun muassa hollantilainen sanomalehti Algemeen Dagblad ja The Guardian.

Maan korkeimman oikeuden mukaan pastafari Mienke de Wilde ei voi uskonnollisiin perusteisiin nojaten pukea pastasiivilää päähänsä virallisissa henkilöllisyyskuvissa, sillä pastafarismi on lähinnä satiiria eikä todellinen uskonto.

Valtioneuvosto pitää mahdollisena, että pastasiivilä on uskonnon pyhä esine mutta heillä ei ole kuitenkaan velvoitetta sen käyttämiseen.

– Pastafarismilla ei ole velvoitteita tai rajoituksia. De Wilde on sanonut käyttävänsä siivilää, koska hän pitää sitä velvollisuutena, mutta se on hänen yksilöllinen valintansa.

Alankomaiden lain mukaan pää saa olla henkilökuvissa osittain peitettynä, mutta vain todellisten uskonnollisten syiden perusteella.

– On tärkeää pystyä kritisoimaan vapaasti uskonnollisia dogmeja satiirin kautta, mutta tällainen kritiikki ei tee siitä vakavasti otettavaa uskontoa, valtioneuvosto totesi lisäten, ettei pastafarismilla ole uskonnon edellyttämää vakavuutta ja yhteneväisyyttä.

De Wilde harkitsee vievänsä tapauksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi. Hänen mukaansa pastafarismi on humoristinen uskonto, mikä ei tarkoita sitä, ettei se olisi erittäin vakava omassa tarkoituksessaan.

– Voin kuvitella, että kaikki näyttää oudolta, jos et usko, hän kertoi Algemeen Dagbladin mukaan.

Bobby Henderson perusti pastafarismin vuonna 2005 vastalauseena Yhdysvaltojen Kansasin osavaltion opetuslautakunnan päätökselle sallia älykkään suunnittelun opetus kouluissa evoluution rinnalla. Pastafarismissa palvotaan näkymätöntä ja havaitsematonta jumalaa, jota kutsutaan Lentäväksi spagettihirviöksi.

Kuva: Marina Shemesh / PublicDomainPictures / CC0 Public Domain. Pastasiivilä.

Lue myös:

Pastafarit vihkivät ensimmäisen parin avioliittoon Uudessa-Seelannissa

Vitsiuskonto sai vihkiluvan

Pastafaristi uusi ajokorttiaan – paikalle soitettiin poliisi

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKolumni: Ympäristönsuojelu on oleellinen tapa elää todeksi kristillistä uskoamme
Seuraava artikkeliTällainen on rippileirin loppukertaus nykyään – ohjaajat kertovat, mitä toivovat nuorten muistavan

Ei näytettäviä viestejä