Alustavien tietojen mukaan seurakuntavaalien ehdokasmäärä vähentynyt monissa suurissa kaupungeissa

Seurakuntavaalit 2018

Seurakuntavaaliehdokkaiden määrä on alustavien tietojen mukaan vähentynyt monissa suurissa kaupungeissa vuoden 2014 seurakuntavaaleihin verrattuna. Vaalien ehdokasasettelu päättyi maanantaina. Asiasta kertoo Kirkon viestintä tiedotteessaan.

Monilla paikkakunnilla on tapahtunut kuluvan vaalikauden aikana seurakuntaliitos, joka hankaloittaa ehdokastietojen vertailua vuoden 2014 vaaleihin. Liitokset ovat myös vähentäneet valittavien luottamushenkilöiden paikkamäärää.

Alustavien ja vahvistamattomien tietojen mukaan Hämeenlinnan seudulla ehdokkaiden määrä pysyy viime vaalien tasolla. Turun ja Kaarinan sekä Tampereen seurakuntayhtymässä ja Jyväskylässä ja Rovaniemellä ehdokkaita on noin 10 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2014 vaaleissa. Helsingissä ehdokkaita on noin seitsemän prosenttia edelliskertaa vähemmän. Myös Joensuussa ehdokkaita on merkittävästi vähemmän kuin vuoden 2014 seurakuntavaaleissa. Oulussa ehdokkaita on nyt hieman vähemmän kuin neljä vuotta sitten.

Nuorten alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden määrä on kasvanut hieman suurissa kaupungeissa, näin ainakin Oulussa ja Turussa. Turussa noin 12 prosenttia kaikista ehdokkaista oli alle 30-vuotiaita.

– Vaikka ehdokasmäärät ovat monissa paikoissa pienentyneet, on ilahduttavaa nähdä, että näin moni kirkon kehittämisestä kiinnostunut haluaa antaa aikaansa oman seurakuntansa käyttöön, sanoo seurakuntavaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira tiedotteessa.

Seuraava vaikuttamisen paikka on marraskuussa, kun ennakkoäänestys alkaa. Vaalikone aukeaa 8.10. Sieltä voi tutustua oman seurakunnan ehdokkaisiin,

Seurakuntavaalit järjestetään 18.11. Ennakkoäänestysaika on 6.–10.11. Äänestysoikeus on 16 vuotta täyttäneillä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsenillä. Äänioikeutettuja on seurakuntavaaleissa noin kolme miljoonaa.

Seurakunnilla on tämä viikko aikaa tallentaa ehdokastietoja tietojärjestelmiin. Tarkempia tietoja seurakuntien ehdokasasetteluista saadaan viikolla 39.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kotimaan soittokierros: Ehdokkaita seurakuntavaaleihin ei löytynyt entiseen malliin

Seurakuntavaalien valtakunnalliset vaaliohjelmat kertovat arvoista

Pääkirjoitus: Seurakuntavaalit ovat enemmän kuin paikallisvaalit

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.