Amerikan evankelisluterilainen kirkko on nyt turvapaikka paperittomille

Amerikan evankelisluterilainen kirkko (ELCA) on päättänyt kirkkokuntana ryhtyä turvapaikaksi paperittomille maahanmuuttajille. ELCA päätti asiasta kirkolliskokouksessaan keskiviikkona. Näin ollen se on ensimmäinen kirkkoturvaa tarjoava kirkkokunta Yhdysvalloissa. Turvaa ovat tarjonneet tähän asti yksittäiset kirkot.

ELCAan kuuluu noin 3,5 miljoonaa kristittyä.

Kirkkoturvan tarjoamisen lisäksi ELCA muun muassa pyrkii radikaalisti ulottamaan vieraanvaraisuuttaan maahanmuuttajiin, reagoimaan maahanmuuttajien karkotuksiin, kriminalisointiin ja heihin kohdistuviin ratsioihin sekä puuttumaan yksittäisiin karkotustapauksiin ja nostamaan maahanmuuttajien ääntä kuuluviin.

ELCA aikoo kehittää ohjeistusta ja resursseja siihen kuuluville yli 9000 seurakunnalle auttaakseen niitä tutkimaan ja kehittämään toimintaansa maahanmuuttajien vastaanottamisessa.

– Kristityt ovat tarjonneet turvapaikkaa jo 2000 vuoden ajan jatkaen muinaista raamatullista käytäntöä, jonka mukaan kaupungit ja kodit tarjosivat turvapaikan epäoikeudenmukaisuutta pakeneville ihmisille, sanoo CNN:lle Christopher Vergara, joka vastaa maahanmuuttoon liittyvistä asioista ELCA:ssa.

ELCAn mukaan sen esittämät toimet eivät riko Yhdysvaltain lakia. Virkamiehet voivat pidättää paperittomia maahanmuuttajia riippumatta siitä, ovatko he kirkossa, synagogassa tai moskeijassa. Yhdysvaltain maahanmuutto- ja tullilaitos ICE välttää kuitenkin yleensä tekemästä pidätyksiä "arkaluontoisissa paikoissa".

Samalla ELCAN päätös on vastaus Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnon maahanmuuttopolitiikalle. Paperittomia siirtolaisia on viime päivinä pidätetty ennätyksellisissä pidätysratsioissa, jotka ovat herättäneet laajasti huolta etenkin siirtolaislasten tilanteesta.

Kuva: Videokaappaus. ELCAn kirkolliskokous 2019.

Lue myös:

Luterilainen järjestö auttaa Yhdysvalloissa vanhemmistaan erotettuja lapsia

* * *

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä