Amnesty: Israel on saattanut syyllistyä sotarikoksiin

Israelin keskiviikkoinen isku Jabaliyan peruskouluun, jonne yli 3 000 siviiliä oli paennut suojaan, saattaa olla sotarikos, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestö vaatii iskun välitöntä, puolueetonta tutkintaa.

Iskussa kuoli ainakin 20 ja loukkaantui useita. YK:n palestiinalaisia pakolaisia avustavan Unrwa-järjestön koulu sijaitsee hyvin tiiviisti asutetulla Jabaliyan pakolaisleirillä. Unrwa:n alustavien arvioiden mukaan Israelin armeija ampui kouluun tykistötulta siitä huolimatta, että Unrwa oli ilmoittanut koulun koordinaateista Israelin armeijalle 17 kertaa.

– Jos isku kouluun aiheutui Israelin tykistötulesta, voidaan sitä pitää summittaisena iskuna ja siten todennäköisenä sotarikoksena. Tykistötulta ei koskaan saa käyttää tiiviisti asutetuilla siviilialueilla, sanoo Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Philip Luther.

Unrwa on viime viikkojen aikana löytänyt kolmeen otteeseen palestiinalaisten raketteja varastoituna kouluihin, joita ei sillä hetkellä käytetty suojina. Amnesty International vaatii Hamasia ja kaikkia aseistettuja palestiinalaisryhmiä lopettamaan ammusten varastoinnin YK:n rakennuksiin tai siviilirakennuksiin.

Gazan ainoa voimalaitos vaurioitui pahasti iskussa aiemmin tällä viikolla.

– Isku voimalaitokseen katkaisi sähköt ja juoksevan veden Gazan 1,8 miljoonalta asukkaalta ja useilta sairaaloilta. Tällä on katastrofaalisia humanitaarisia vaikutuksia ja tämä on hyvin todennäköisesti sotarikos, Luther sanoo.

YK:n ihmisoikeusneuvosto perusti viime viikolla tutkintalautakunnan tutkimaan konfliktissa tapahtuvia kansainvälisen oikeuden loukkauksia.

– Tällä kertaa tutkinnan tulee johtaa siihen, että kansainvälisen oikeuden mukaan rikoksiin syyllistyneet tuodaan oikeuden eteen.

Edellinen artikkeliEntä jos johanneslainen Kristus-kuva ei olisi voittanut?
Seuraava artikkeliKonflikti koskettaa Israelissa heikoimmassa asemassa olevia ryhmiä

Ei näytettäviä viestejä