Analyysi: Millaiset tukijat, sellainen ehdokas – tämän kannattajalistat paljastavat Espoon piispaksi pyrkivistä

Sammeli Juntunen, Kaisamari Hintikka, Leena Huovinen, Juhani Holma Espoon piispapaneelissa Hyvinkään kirkossa

Espoon piispanvaalin ensimmäinen kierros käydään ensi maanantaina 8.10. Ehdolla on neljä pappia: Kaisamari Hintikka, Juhani Holma, Leena Huovinen ja Sammeli Juntunen. Erään kiinnostavan näkökulman ehdokkaiden painotuksiin ja teologisiin profiileihin saa heidän kannattajalistoistaan. Ehdokkaiden välillä on selkeitä eroja siinä, millaisista piireistä tukijat tulevat ja ovatko he pääosin naisia vai miehiä.

Tämän jutun tiedot perustuvat listoihin, jotka olivat ehdokkaiden vaalisivuilla perjantaina 5.10., kolme päivää ennen ensimmäistä vaalikierrosta.

Vaalissa on kaikkiaan 942 äänioikeutettua. Julkisesti kantansa on ilmoittanut heistä runsas neljännes.

Julkisten listojen perusteella vahvimmasta asemasta toiselle kierrokselle lähtisi Kaisamari Hintikka. Muut kolme ehdokasta ovat julkisten ilmoitusten valossa suhteellisen tasaisissa asemissa.

Kantansa piilossa pitäviä äänestäjiä on paljon. Aiemmissa piispanvaaleissa julkisten listojen voimasuhteet ovat kuitenkin toteutuneet suhteellisen hyvin myös itse vaalissa.

Kaisamari Hintikka: Ekumeenikkoja ja seurakuntaväkeä

Kaisamari Hintikka, 51, on teologian tohtori, joka työskentelee Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteerinä Genevessä. Hintikan vuonna 2000 valmistunut kirkkohistorian väitöskirja käsitteli Romanian ortodoksista kirkkoa osana sosialistisen valtion ulkopolitiikkaa ja ekumeenista liikettä.

Hintikan tukijalistalla on 112 äänioikeutettua ja 107 muuta kannattajaa. Tukijoista noin 60 prosenttia on naisia.

Selvä enemmistö Hintikalle tukensa julkisesti antaneista äänioikeutetuista on pappeja. Mukana on useampi kirkkoherra. Listalla on kirjavaa, liberaalihkosti kallellaan olevaa seurakuntaväkeä. Monia yhdistää kansainvälinen suuntautuminen ja ekumeeninen kiinnostus. Tukijoissa on myös teologisen tiedekunnan ihmisiä.

Tukijat kehuvat Hintikkaa vaalisivuilla kyvystä käydä dialogia eri tavoilla ajattelevien kanssa, kansainvälisyydestä ja avoimuudesta. Hänen katsotaan työkokemuksellaan tuovan piispakuntaan tärkeää osaamista.

Hintikkaa tukevat muun muassa emeritaprofessori Anneli Aejmelaeus, viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala, yhteisen seurakuntatyön päällikkö Eero Jokela, seurakuntapastori, Uuden testamentin eksegetiikan dosentti Kari Kuula, professori Ismo Dunderberg, emeritusprofessori Simo Heininen, kotimaantyön johtaja Satu Kantola, emeritussuurlähettiläs Ilari Rantakari.

Kaisamari Hintikan kannattajalista on kokonaisuudessaan täällä.

Juhani Holma: Pappeja Keski-Uudeltamaalta ja muusikoita

Juhani Holma, 60, on teologian tohtori, joka työskentelee jumalanpalveluselämän kouluttajana Kirkon koulutuskeskuksessa. Aiemmin hän on työskennellyt pitkään pappina ja kirkkoherrana Torniossa. Holmasta tuli tohtori vuonna 2008. Hänen kirkkohistorian alaan kuuluva väitöskirjansa tarkasteli schwenckfeldiläisten rukouskirjaa Mikael Agricolan lähteenä.

Holman kannattajalistalla on 49 äänioikeutettua ja 96 muuta tukijaa. Holman tukijoista vajaat 70 prosenttia on miehiä.

Järvenpääläisen Holman kannatus painottuu Keski-Uudellemaalle. Hänen äänioikeutetuista tukijoistaan kolme neljäsosaa on merkinnyt kotipaikakseen Järvenpään, Tuusulan tai Keravan. Muita tukijoita on ympäri Suomea, myös Torniosta ja muualta Lapista. Muissa tukijoissa on melko paljon pappeja sekä kanttoreita ja muuta musiikkiväkeä. Sillekin on selityksensä: Holma on teologiutensa ohella Sibelius-Akatemiasta valmistunut musiikin maisteri.

Tukijat kehuvat Holmaa vaalisivuilla herkkyydestä ja läsnäolosta, kuuntelemisesta ja kirkon tuntemuksesta.

Holmaa tukevat muun muassa kirkkoherra Vesa Koivisto, professori Jyrki Knuutila, tuomiorovasti emeritus Matti Pikkarainen, diakoniajohtaja Pekka Asikainen, kirkolliskokousedustaja, muusikko Pekka Simojoki, toimittaja Risto Nordell.

Juhani Holman kannattajalista on kokonaisuudessaan täällä.

Leena Huovinen: Urheilijoita ja psykoterapeutteja

Leena Huovinen, 55, on rovasti, joka työskentelee johtavana oppilaitospappina ja Suomen olympiajoukkueen kisapappina. Huovinen on teologian maisteri. Hänen kirkkososiologian alaan kuuluva pro gradunsa vuodelta 1992 käsitteli 1900-luvun alkupuolen toimihenkilönaisten kirjoittamien omaelämäkertojen uskonnollisia ulottuvuuksia.

Huovisen kannattajalistalla on 297 tukijaa. Listan ylläpitäjät eivät ole eritelleen joukosta äänioikeutettujen määrää. Se on Huovisen joukkojen mukaan osa kampanjan filosofiaa, jossa kirkko ei ole itseään vaan kaikkia jäseniään varten. Tukiryhmästä kuitenkin kerrotaan, että nimensä Huovisen listalle antaneita äänioikeutettuja on nelisenkymmentä. Kaikista Huovisen tukijoista vajaat 70 prosenttia on naisia.

Kannattajissa on pappeja, huippu-urheilijoita sekä muuta olympiajoukkueen väkeä. Mukana on myös yliopistohallinnon työntekijöitä sekä kulttuuri- ja media-alan ihmisiä. Huovisen toiminnan sielunhoidollinen painotus ja vähemmistöjen puolesta puhuminen lienevät vaikuttaneet siihen, että häntä tukee huomattavan monta psykoterapeuttia ja perheneuvojaa.

Tukijat kehuvat Huovista vaalisivuilla rohkeudesta ja empatiakyvystä. Huovisen katsotaan antavan kirkolle uudenlaiset, modernit kasvot. Häntä pidetään kohtaajana, jolla on jalat maassa.

Huovista tukevat muun muassa professori Heikki Hiilamo, ex-huippu-urheilija Sami Jauhojärvi, kirkkoherra Kari Kanala, Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja, Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Reetta Meriläinen, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen, olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarinen, liikemies Jari Sarasvuo, yrittäjä, maailmanmestari Virpi Sarasvuo, artisti Antti Tuisku.

Leena Huovisen kannattajalista on kokonaisuudessaan täällä.

Sammeli Juntunen: Konservatiivien kärkinimiä

Sammeli Juntunen, 54, on teologian tohtori ja Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 1996 ekumeniikasta. Aiheena oli käsite ei-mitään Martti Lutherin ajattelussa.

Juntusen tukilistalla on 45 äänioikeutettua ja 48 muuta kannattajaa. Tukijoista lähes 80 prosenttia on miehiä.

Juntusta tukee julkisesti neljä teologian alan professoria. Listalla on myös muuta yliopistoväkeä sekä Suomen Raamattuopiston vaikuttajia ja konservatiivisten herätysliikkeiden kärkihahmoja. Juntusen nykyinen asuinpaikka Savonlinna mainitaan kotipaikkana vain yhdellä kannattajalla. Hän on Juntusen läheinen työtoveri, johtava kappalainen Leena Paintola Savonlinnasta.

Tukijat kehuvat vaalisivuilla Juntusta akateemisesta osaamisesta, selkeydestä ja uskollisuudesta Raamatulle. Juntusta pidetään älykkönä, joka pystyy sanoittamaan perinteistä kristinuskoa yleistajuisesti.

Juntusta tukevat muun muassa Suomen Raamattuopiston entinen toiminnanjohtaja, Perusta-lehden päätoimittaja Timo Junkkaala, Suomen Raamattuopiston entinen toiminnanjohtaja Raimo Mäkelä, professori Miikka Ruokanen, toiminnanjohtaja Teuvo V. Riikonen, evankelista Ilkka Puhakka, rehtori Niilo Räsänen, lähetysjohtaja Pekka Mäkipää, raamattuopettaja Eero Junkkaala.

Sammeli Juntusen kannattajalista on kokonaisuudessaan täällä.

***

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Yllätys tai ei – kysymys sateenkaariparien vihkimisestä sähköisti Espoon ensimmäisen piispapaneelin

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

31 kommenttia

 • Pekka Väisänen sanoo:

  Kyllähän naisen vuoro olisi tulla tehtävään mutta onnistuuko.

  Täällä on kovasti yhden kommentin antajan taustaa katsottu mutta onko yksikään Heistä katsonut saati tutustunut Marxsin 1840-luvun filosoofisiin kirjoituksiin joista Raamattua vähän tunteva ei pystyisi erottamaan kohtia onko kyse Uuden Testamentin lainauksesta vaiko elämänmallista missä vähemmän olisimme susia toisillemme. No, tottahan on sitten asian myöhempi nurinpäin eteneminen.

  En ole valitsemassa, enkä päättämässä, mutta Piispanvaaleja on tulossa sen verran tiheästi, jotta itse ajattelisin kisapapin olevan sopiva virkaan. Tämä ei ehkä ole sopivaa niitten mielestä jotka ymmärtävät värisuoran tärkeyden asiaa ja merkitystä sukupuolesta riippumatta kirkon ykseyden asiassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Leeni Luukko sanoo:

  Olisi aika kummallista, jos Espoon piispaksi valittaisiin vahvoja konservatiivisia ajatuksia kannattava ehdokas. Ehdokkaistahan voi haastattelujen perusteella todeta, että molemmat miesehdokkaat ovat selvästi konservatiivisempia kuin naisehdokkaat.

  Espoon hiippakunnan alue on pääkaupunkiseutua ja sen lievettä, siellä on sivistynyttä ja koulutettua väkeä, evl-kirkon jäseniä arvioni mukaan noin 460 000. Jäsenet ovat todennäköisesti myös keskimääräistä avarakatseisimpia.

  Otetaan yksi puhuttava esimerkki, samasukupuolisten parien siunaaminen ja vihkiminen. Keväisessä koko maata kattavassa kyselyssä 69 % papeista ja teologeista kannatti samasukupuolisten parien siunaamista ja 55 % kannatti samasukupuolisten parien vihkimistä. Oletan, että Espoon hiippakunnan alueella em. prosenttiluvut ovat vielä suuremmat, pohjoisemmassa Suomessa on tunnetusti enemmän konservatiivista ajattelua.

  Että näille avarakatseisille, sivistyneille ja koulutetuille Espoon hiippakuntaan kuuluville – ovat he sitten kirkon palveluksessa vai ei – tulisi piispan valinnan myötä yks’kaks vanhoillisia tuulia, se kyllä kummastuttaisi. Jos näin kävisi, niin en ihmettelisi jos taas nähtäisiin piikki kirkosta eroamisissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Leeni Luukko :”Ehdokkaistahan voi haastattelujen perusteella todeta, että molemmat miesehdokkaat ovat selvästi konservatiivisempia kuin naisehdokkaat.”

   Toinen ainakin yhtä ”puhuttava esimerkki” tästä näkökulmasta on kyllä uskontunnustus. Kun 15.-28.2.2013 tehdyn internetkyselyn mukaan kirkon työntekijöistä 72% oli konservatiiveja, jotka pitävät uskontunnustustaan totena ja vain 25% liberaaleja, jotka eivät siihen uskoneet, niin miten on mahdollista, että kirkossa halutaan toimia kirkon virallisen linjan vastaisesti?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Christer Lindholm sanoo:

   Oletko siis sitä mieltä, etteivät korkeasti koulutetut ja sivistyneet ihmiset voi olla konservatiiveja?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Kettunen sanoo:

   Se nyt on selvää, ettei Jumala äänestyksien mukaan muuta sanaansa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   No eikö Helsingissäkin ole samanlaista väkeä, ja kuitenkin piispaksi valittiin konservatiiveja ymmärtävä karismaatikko.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jusu Vihervaara sanoo:

  Juha Heinilä: “Hyvä kun on kaksi lipilaaria tasavahvaa naisehdokasta mukana. He jäävät sijoille 3 ja 4. Äänestäjät sen päättää, joten nämä kaikki etukäteisveikkailut voivat mennä metsään, jos ne perustuu tunteisiin tai toiveisiin.

  Sinäpä sen sanoit.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Oma veikkaukseni osui kohdalleen: Toiselle kierrokselle Hintikka ja joku kolmesta muusta ehdokkaasta. Holma voitti Juntusen alustavan laskennan mukaan 5 äänellä 172-167. Kansa ja papisto on puhunut, pulibat pois. Piispa electus jo monien tiedossa.

  Ilmoita asiaton kommentti