Apunen: Politiikkaa ei pidä naamioida epäpoliittiseen huolestumiseen

Apunen_Matti_205Aamulehden entinen päätoimittaja Matti Apunen. Hän kommentoi piispojen poliitista roolia.

– En ole viettänyt unettomia öitä tätä asiaa pohdiskellen, mutta silloin kun piispat käyvät talouspoliittista keskustelua, olisi hyvä, että sitä käytäisiin mahdollisimman avoimin kortein ja hyvin tiedoin, Apunen sanoo.

Piispanvirka ei Apusen mukaan itsessään ole poliittinen vaan politiikkaan osallistuminen on piispoilta henkilökohtainen valinta. Hänen mukaansa piispa, joka ilmoittaa avoimesti puoluekantansa on parempi kuin piispa, joka yrittää vaikuttaa politiikkaan kertomatta kantaansa.

– En voi ajaa tai pakottaa ketään julkiseen puoluekannan tunnustukseen, vaikka se lisäisi keskustelun avoimuutta. Epäilenpä, että kovin suuri osa piispoista ei tule sitä tekemään. Köyhien puolustamista Apunen ei vielä pidä leimallisen poliittisena toimintana. Yhteiskunnallisten kannanottojen antaminen osoittaa Apusen mukaan kansalaisrohkeutta. Siinä vaiheessa, kun piispat puuttuvat talouspolitiikkaan, hän kaipaisi keskusteluun lisää avoimuutta.

– Aina on sanottu, että kirkon pitäisi osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Papeilla on oikeus ja velvollisuus ottaa moraalisesti kantaa, mutta politiikan puolelle siirtyminen saattaa tapahtua huomaamatta. Tämä täytyy ymmärtää. Kun lähtee käymään keskustelua, pitää olla valmis menemään yksityiskohtiin ja kertomaan miten asiat hoidetaan. Jos tarjolla on vain yleisluontoinen lausuma ilman käsityksiä keinoista, pitää miettiä lähteekö talouspoliittiseen keskusteluun ollenkaan. Jos lähtökohtia ei olla valmiita avaamaan enemmän, pitää pysyä yleisen hyvän toivotuksissa.

Apusen mukaan piispat ovat nostaneet viime aikojen kannanotoissaan esille erittäin voimakkaitakin poliittisia huolenaiheita. Hän kertoo hämmästyneensä erityisesti lausunnoista, joissa suomalaisesti työelämästä on luotu synkkä ja jyrkkä kuva.

– Työelämästä on annettu sellainen kuva, jota en ole aina itse tunnistanut. Tästä on annettu jyrkkiä lausuntoja. Kun asiaa kysytään suomalaisilta itseltään, he eivät sellaista kuvaa allekirjoita.

Arkkipiispa Kari Mäkinen toivoi piispainkokouksen avajaispuheessaan joulukuussa piispoilta rohkeutta tarttua ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Kun Kotimaa24 kysyi Kuopion piispanvaaliehdokkailta, kumpaa presidenttiehdokasta he äänestävät vaalin toisella kierroksella, vain yksi ehdokas paljasti kantansa.

Lue myös:

Piispaehdokas asettui Haaviston taakse

Edellinen artikkeli77,2 prosenttia suomalaisista kuuluu kirkkoon
Seuraava artikkeliJooga voi tehdä tilaa Jumalalle

Ei näytettäviä viestejä