Arkkipiispa itsenäisyyspäivän saarnassa: Viisautta tarvitaan erityisesti, kun ilmapiiri kiristyy

Helsingin tuomiokirkko

Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan yhteiskuntarauha edellyttää vääryyksien korjaamista ja ehkäisemistä, oikeudenmukaisuuden toteutumista ja ihmisten tasapuolista kohtelua. Tällaisen sovinnon tilan ylläpitäminen on Luoman mukaan julkisen vallan tehtävä.

Luoma pohti vuoden 1918 merkkivuoden teemaa, sovintoa, saarnatessaan itsenäisyyspäivän ekumeenisessa jumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa.

”Kun eduskunta säätää lakeja, se pyrkii niiden valmistelussa ottamaan tasapuolisesti huomioon erilaiset näkökulmat. Kun viranomaiset soveltavat lakeja käytäntöön, heidän ohjenuoranaan on kansalaisten yhdenvertaisuus. Ja kun tuomioistuimet käsittelevät niille tulevia asioita, ne pyrkivät oikeudenmukaisiin ratkaisuihin eri osapuolten välillä. Näin ne pitävät jokainen omalta osaltaan yllä sovinnontilaa, jonka vastakohta olisi kaaos.”

Vanhan testamentin Toisen aikakirjan pohjalta (2. Aik. 1: 7–12) saarnannut arkkipiispa siteerasi kuningas Salomon rukousta, jossa tämä pyytää Jumalalta viisautta kansansa johtamiseen. Salomon rukous kuvaa Luoman mukaan hyvin viisautta: viisaus etsii sellaista hyvää, joka koskee mahdollisimman monia ja pyrkii hahmottamaan kokonaisuuksia, jotta yksittäiset ratkaisut olisivat sopusoinnussa toistensa kanssa.

Luoma muistutti, että viisautta tarvitaan erityisesti silloin, kun ilmapiiri kiristyy ja kun hyvän tulevaisuuden tavoittelemisessa ei enää pidetä kaikkia mukana.

”Viisaus ei tee itsestään numeroa toisin kuin se älykkyyden muoto, joka etsii puheissa ja sosiaalisen median kentillä nopeita ja helppoja irtopisteitä näppärillä sutkauksilla ja nolaavilla sivalluksilla. Viisaus katselee todellisuutta ja ristiriitoja lempeästi ja kärsivällisesti. Viisaus luottaa siihen, että vaikeudet voitetaan", arkkipiispa Luoma sanoi.

Lue arkkipiispa Tapio Luoman saarna kokonaisuudessaan täältä.

Kuva: Olli Seppälä. Helsingin tuomiokirkko.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

18 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  1,4 A-nelosen sinänsä hyvä saarna, no eivät päässeet päättäjien persukset puupenkeissä puutumaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Kuuntelin. Koko messu oli niinkuin pitääkin teemaan sopiva. Arkkipiispan saarna oli selkeää tekstiä aiheena sovinto ja viisaus. Rakentava viisaus tulee Jumalalta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   Viisaus, älykkyys ja järki. Nuo liittyvät kaikki toisiinsa käsitteinä. Jokainen tietää. Että älykäs selviytyy hankalista tilanteista, joihin viisas ei edes joudu. Järki on kuitenkin näistä käsitteistä erikoisin. Se on nimittäin rajoitettu ja hyvin epätasaisesti jakautunut luonnonvara, mutta siitä erikoinen, että jokainen on tyytyväinen saamaaansa järjen määrään (edesmenneen matematiikan professorini oivallus).

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Eipä ole kirkossa vaikeuksia voitettu, vaan aina tulee lisää. Pitäisi varmaan tehdä jotain.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Piispan saarnasta puuttui evankeliumi, tosin Jumalan lakiakaan ei saarnasta löydy.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jorma Hentilä sanoo:

  Luoma: “Kun eduskunta säätää lakeja, se pyrkii niiden valmistelussa ottamaan tasapuolisesti huomioon erilaiset näkökulmar.”

  Eihän tämä ole totta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jorma Hentilä sanoo:

  Luoma: “Kun eduskunta säätää lakeja, se pyrkii niiden valmistelussa ottamaan tasapuolisesti huomioon erilaiset näkökulmat.”

  Eihän tämä ole totta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Luoma: “Kun viranomaiset soveltavat lakeja käytäntöön, heidän ohjenuoranaan on kansalaisten yhdenvertaisuus.”

  Samaa ei voi sanoa kirkon suhtautumisesta omiin jäseniinsä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • J Ketomäki sanoo:

  Olen samaa mieltä Pentti Korhosen kanssa, että antaa arkkipiispan näyttää kykynsä. Kaikkein parasta olisi, kun hän hävittäisi Mäkisen saappaat. Ne eivät taatusti hänelle mahdu. Sama koskee tietysti Mäkisen pipoa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • J Ketomäki sanoo:

  Edellisestä kommentista voi saada käsityksen, että arvostan Kari Mäkistä, vaikka asia on juuri päinvastoin Hänen aiheuttamaansa tuhoa on vaikea korjata.

  Ilmoita asiaton kommentti