Arkkipiispa: Jokaisen papin tulee voida työskennellä ilman, että hänen pappeuttaan kyseenalaistetaan

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma kuvattuna 14.2.2018.

Arkkipiispa Tapio Luoma ottaa kantaa ajankohtaiseen keskusteluun naispappeuden vastustajien elintilasta kirkossa. Kotimaa24 kertoi viime viikolla kirjeestä, jonka 28 kirkolliskokousedustajaa ja kuusi pappia osoitti piispoille. Allekirjoittajat kiinnittävät huomiota siihen, että vanhalla virkakannalla olevat jumalanpalvelusyhteisöt saavat käyttöönsä yhä vähemmän seurakuntien tiloja ja siihen, että naisten pappeutta vastustavia miehiä ei vihitä papeiksi. Kirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Arkkipiispa toteaa Kirkon viestinnän keskiviikkona julkaisemassa kannanotossa, että kirkolle ovat mahdollisia vain käytännöt, jotka ovat sen virkateologian ja lainsäädännön mukaisia. Niiden mukaan pappina voi toimia yhtäläisesti sekä nainen että mies.

– Jokaisen papin tulee voida työskennellä Jumalalta saamansa kutsun mukaisesti ilman, että hänen pappeutensa asetetaan kyseenalaiseksi, arkkipiispa sanoo.

***

Arkkipiispan puheenvuoro kokonaisuudessaan:

”Viime viikolla tuli julkisuuteen piispoille osoitettu vetoomus toimia määrätietoisemmin kirkon ykseyden puolesta erityisesti ns. vanhan virkakäsityksen edustajat huomioon ottaen. Ykseyden puolesta toiminen kuuluu keskeisesti piispojen tehtäviin. Vetoomuksesta syntyneen keskustelun valossa on syytä korostaa kahta seikkaa.

Ensinnäkin kirkollamme on pappeudesta yksiselitteinen kanta, jonka mukaan pappina voi toimia yhtäläisesti sekä nainen että mies. Kirkko voi olla sitoutunut vain sellaisiin ratkaisuihin, jotka ovat sen virkateologian sekä lainsäädännön mukaisia. Jokaisen papin tulee voida työskennellä Jumalalta saamansa kutsun mukaisesti ilman, että hänen pappeutensa asetetaan kyseenalaiseksi.

Toinen olennainen lähtökohta on, että tätä kirkon näkemystä pappeudesta ei ole tarkoitettu ketään vastaan eikä sen pyrkimyksenä ole kenenkään ajaminen pois kirkon yhteydestä. Ketään ei estetä saapumasta seurakunnan yhteiseen messuun, vaan sinne on jokainen tervetullut.

On tärkeää, että jokainen kirkon jäsen ja työntekijä voi kokea kirkkomme omakseen ilman kokemusta vähättelystä tai ohitetuksi tulemisesta. Toivon, että keskustelua kirkossamme voidaan käydä toinen toistamme kunnioittaen ja arvostaen. Kirkon ykseyden rakentaminen ei ole vain piispojen vaan kaikkien kirkon jäsenten tehtävä.”

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Kirje piispoille: Kirkolliskokouksen 28 edustajaa vaatii naispappeuden vastustajille lisää elintilaa kirkossa

Piispoilta pyydetään tukea naispappeuden vastustajille – Arkkipiispa: Olemme saaneet kirjeen ja perehdymme siihen

"Isku vyön alle" – Pappisnaiset kertovat, miltä tuntuu, kun naispappeuden vastustajille vaaditaan tukea

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

57 kommenttia

 • Sami Paajanen sanoo:

  Kiitos Arkkipiispalle kannanotosta. Kirkossa pitää voida säilyttää työrauha. Herätysliikkeet voivat myös tässä tilanteessa miettiä, miten he haluavat sitoutua työskentelemaan kirkon hyväksi ja yhteyttä rakentaen. Löytyisikö joitakin malleja miten parannetaan työskentelyä, estetään eristäytyminen ja sulkeutumisen kehitys.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kimmo Jaatila sanoo:

  Tämä kannanotto oli tyylipuhdas nollasuoritus.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pietari Kuittinen sanoo:

   Kimmo. Odotitko parempaa :) :) Ei ne ennää semmoiseen pysty…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   Hyvä puheenvuoro arkkipiispalta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Arja Katajisto sanoo:

   Juuri sitä, 0-suoritus! Ja vielä ristiriitainen! Arkkipiispa sanoo: “Jokaisen papin tulee voida työskennellä Jumalalta saamansa kutsun mukaisesti ilman, että hänen pappeutensa asetetaan kyseenalaiseksi.” Sitten hän kuitenkin vaatii hyväksymään käytännön, jossa kaikkien pappien sukupuoleen katsomatta tulee työskennellä yhdessä. Ev.lut. kirkkomme kaventaa (ja sulkee) pikkuhiljaa ovia perinteisesti ajattelevilta. Katoa tulee olemaan jatkossakin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Yksi lähtökohta tasa-arvolle on siinä, että jokainen jäsen maksaa kirkollisveroa saman taulukon mukaan. Jokainen on pieni osa sitä kokonaisuutta. Se mitä jäsen sitä osuuttaan vastaan saa, pitäisi olla myös samansuuruinen. Ihmisen mieltä ei voi kahlita eikä ohjeistaa, koska ihmisen siisimpään toisella ihmisellä ei ole ppääsyä. Kun siis tiedetään, että ajatusmaailmassa on hajontaa jäsenten keskuudessa, ihmiset hakutuvat toistensa yhteyteen, joko kirkon sisällä tai sen ulkopuolella. Tavallaan viheliäisintä on jatkuvasti jupista ja eikä tapahdu mitään toimintaa. Jupinat vain myrkyttävät ilmapiiriä. Jos ei sopeudu, on lähdettävä sinne missä elämä toteutuu tavalla, jota voi pitää oikeana.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Parviainen sanoo:

   Voisiko Kirkon tutkimuskeskus tai muu instanssi seurakuntalaisten ajatusmaailman hajonnan kartoittamiseksi kenties selvittää, miten laajasta tunteiden tai vakaumusten kirjosta pappeuden ja/tai ehtoollisen pätevyyden kohtaamisessa on kysymys?

   Kysymyspatterilla rakennettavan seulan tulisi olla riittävän tiheä. Sen tulisi sisältää myös sellaisia väittämiä, joita oma opetuksemme ei tunnusta päteviksi.

   Esimerkki.

   Jos voin valita, valitsen ehtoollisella käydessäni sen puolen, jossa leivän jakaa a) mies b) nainen c) oman sukupuoleni edustaja d) vastakkaisen sukupuolen edustaja e) kirkollisessa arvojärjestyksessä arvokkain henkilö f) kirkollisessa arvojärjestyksessä nuorin henkilö g) jokin muu peruste, mikä __________.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Arja Katajisto sanoo:

   Epäilen vahvasti, että se, mikä näyttää vallitsevalta uskomukselta kirkon käytännöissä, ei ehkä kuitenkaan ole sitä. Siksi tällainen kysely olisi hyvinkin paikallaan. Taannoisessa kirkkovaltuustovaalissa mieltäni kauhistutti se, että vanha ja kirkolle uskollinen ikäluokka ei pääse tutkimaan vaalikoneita, koska heillä ei mitään tietokoneita tai nettiyhteyksiä ole. Äänestys on hoidettava näppituntumalla/tunnettavuuden perusteella. Itselleni ainakin oli yllätys, kuinka myös seurakuntaväen listoilla olikin hyvin monenkirjavaa väkeä suhtautumisessa muutamiin erottaviin asioihin, jopa suhtautumisessa Raamatun auktoriteettiin!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Arkkipiispa Tapio Luoma ilmoitti Suomen ev.lut. kirkon selkeän kannan. Toivottavasti se rauhoittaa näin joulun alla meitä kaikkia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  Eihän arkkipiispa sanonut varsinaisesti yhtään mitään uutta. Aivan samat puheet on kuultu milloin miltäkin kirkolliselta taholta moneen kertaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka T Väänänen sanoo:

  – Jokaisen papin tulee voida työskennellä Jumalalta saamansa kutsun mukaisesti ilman, että hänen pappeutensa asetetaan kyseenalaiseksi, arkkipiispa sanoo.

  Periaatteessa juuri näin. Nainen ei kuitenkaan voi saada Jumalalta kutsua papiksi, vaikka miljoona kirkolliskokousedustajaa typeryyksissään niin päättäisi. Onhan todettava, ettei naispappeuspäätöstä tehty koskaan teologisin perustein: päätös tehtiin kesken ammattiteologien keskustelua.

  Raamatussa lukee:

  34 naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia, niin kuin lakikin sanoo. [..] 37 Jos joku uskoo olevansa profeetta tai saaneensa muita Hengen lahjoja, hänen tulee tietää että tämä, mitä kirjoitan, on Herran käsky. 38 Jos joku ei tätä tunnusta, Jumala ei tunnusta häntä.

  Miten Jumala voisi toisaalta kutsua naisen virkaan ja toisaalta kieltää sen? Pitääkö arkkipiispa Jumalaa sekopäänä joka saadaan pomppimaan kirkolliskokouksen pillin mukaan ?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “Naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia, niin kuin lakikin sanoo.” Mikä alkukielen sana tuossa ‘puhua’ mahtaa oilla. Vaihtoehtoja on kaksi. Toinen olisi ‘legein’ joka tarkoittaa jonkin asian sanomista. Sitä ei käytetä vaan ‘lalein’ joka tarkoittaa lähinnä joutavaa hälisemistä. Naisia ei siis kielletä puhmasta omalla vuorollaan vaan häiritsemästä toisten puheenvuoroja äänekkäillä kommenteillaan. Herran käskyn tärkein osa puuttuu lainauksesta: “Kaiken on vain tapahduttava arvokkaasti ja hyvässä järjestyksessä.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jukka Kivimäki sanoo:

   Ei noilla korinttilaiskirjeen jakeilla oteta lainkaan kantaa siihen kuka voi hoitaa seurakunnalle uskottuja sakramentteja. Käsittääkseni kukaan ammattiteologi ei sellaista edes väitä. Näkemystä tukevat jakeet löytyvät ihan toisaalta raamatusta. Sitten, jos puhutaan julkisesta julistamisesta ilman,että asiaa kytketään sakramentteihin, niin silloin jakeilla on oma paikkansa tulkinnassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   Sen pahempi Raamatulle, kun siellä muun ohella tuommoista soopaa lukee. Ja ikävää noille yksinkertaisille, jotka tuohon uskovat. Vaikka onhan se toisaalta ymmärrettävää, kun sillä pönkitetään omia asenteita ja harhaluuloja.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Väänänen: “Pitääkö arkkipiispa Jumalaa sekopäänä”

   Totuuden tunnustaminen on tunnetusti kaiken viisauden alku.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Arkkipiispa: Jokaisen papin tulee voida työskennellä ilman, että hänen pappeuttaan kyseenalaistetaan

  Olen samaa mieltä. Mutta mihin unohtuivat lampaat? Kyse ei ole vain papeista, vaan myös kirkon lampaista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Surullista havaita, että ne lampaat, jotka eivät voi osallistua naisten toimittamiin messuihin, eivät myöskään voi kirkon yhteyteen jäädä, vaikka haluaisivatkin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka, on meitä miehiäkin pappeina noin puolet papistosta joten kyllä kirkkoon voi jäädä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Kiviranta sanoo:

   Mitä Toivo tarkoitat? Et kaiketi voi luvata, että teillä esim. olisi säännöllisesti messuja, joissa tehtävissä vain miespappeja?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Olisi reilua, että näiden lampaiden kellokkaat nöyrästi tunnustaisivat johtaneensa laumansa harhaan. Olen samaa mieltä, että lampaat ovat turhaan kärsineet pässien sarvenkalisteluista.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Kiviranta, Pappismiehiä on messuja toimittamassa silloin, kun heillä on työvuoro. En kuitenkaan kannata sitä, että sakramenttien oikeellisuus arvioidaan viranhaltijan ja messun toimittajan sukupuolen mukaan. Ajattelen kuitenkin, että pastoraalisista syistä jotkut ihmiset voisivat tulla ehtoolliselle silloin, kun konsekroijana ja messun liturgina on mies.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   Entinen uskonnonopettajani, körttipappi ja rovasti, sanoi katsoessaan poikaluokkaamme: “Me kaikkihan olemme lampaita Herramme laumassa. Tai siis tässä tapauksessa pässejä.” Minusta se oli osuvasti sanottu, ja pätee moniin koiraspuoleisiin kanssakulkijoihimme vielä tänäkin päivänä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tapio Tuomaala sanoo:

  Luoma on ottanut selkeän ja suoraselkäisen kannan, mistä kiitos. K24:n vakiovalittajajilla pyörii sama levy, mitä kuuntelemalla saattaa olettaa heidän edustavan suurempaa joukkoa. Suuri hiljainen enemmistö seisoo Luoman takana. Kirkko ei jakaannu mihinkään, jos urputtajat jättävät kirkon. Heillä on suuret luulot vaikuttamisen mahdollisuuksistaan. Kiusaa he osaavat tehdä ja pahoittaa niiden mielet, jotka rakentavat tasa-arvoista kirkkoa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   Juuri noin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Jaatila sanoo:

   Korhonen, sinähän olet jo jättänyt kirkon. Mitä vielä urputat täällä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Jaatila: “Korhonen, sinähän olet jo jättänyt kirkon. Mitä vielä urputat täällä?”

   Pentillä on ihan samansorttinen oikeus urputtaa kuin sinullakin. Ei kirkkoon kuuluminen ole mielipiteen ilmaisun edellytys.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Kimmo: Tämän palstan käyttösäännöissä ei ole koskaan edellytetty kuulumista ev.lut. kirkkoon. Niinpä täällä saavat ihan vapaasti ilmaista mielipiteensä niin helluntailaiset, ortodoksit, ateistit kuin lähetyshiippakuntalaisetkin. Mikä tässä sinua nyppii?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Arja Katajisto sanoo:

   Herra varjelkoon meitä “tasa-arvoiselta kirkolta”, mitä se sitten onkin. Tai no, onhan se nähty – kirkon tulee olla kuten minkä tahansa maallisen laitoksen, jotta (todelliset) räksyttäjät saavat mielenrauhan. Raamatusta viis!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Se mitä Kirkon pitäisi tästä papinviran avaamisesta naisille oppia, (joka näin jälkikäteen näyttää olleen kirkon väkeä jakava, eikä yhdistävä päätös) on, ettei aviokäsitystä ainakaan voi laajentaa samoilla argumenteilla saman sukupuolisia koskevaksi, jos ei haluta riidellä puolta vuosisataa…

  On myös hyvä muistaa, että Jeesus tuli maailmaan palauttamaan ja kääntämään eksyneet takaisin Jumalan tahtoon ( Johanneksesta sanotaan: Ja hän käy hänen (Jeesuksen) edellään Eliaan hengessä ja voimassa, kääntääksensä isien sydämet lasten puoleen ja tottelemattomat vanhurskasten mielenlaatuun, näin Herralle toimittaaksensa valmistetun kansan.”)

  Jeesuksen kuulee monesti olleen uudistaja, mutta todellisuudessa, Jeesus tuli keskelle korruptoituneita ja Sanaa mieleisekseen vääntävien pappien keskelle ja pyrki kääntämään monien katseet aina maailman Luomiseen asti, puhuen Jumalan Valtakunnasta, joka on vastoin maailman henkeä, jossa ei juurikaan enää kunnioiteta Taivaallisen Isän tahtoa. Se, että Jeesus taisteli tekopyhyyttä vastaan, ei tee Jeesuksesta Kirkon uudistajaa, vaan juuri päinvastoin…

  Ilmoita asiaton kommentti