Arkkipiispa Kari Mäkinen sisällissodan muistojuhlassa: ”Hiljaisuus asuu meissä edelleen”

Turun tuomiokirkossa muistettiin eilen sunnuntaina sisällissodassa kuolleita. Kaatuneiden muistopäivänä pidetty vuoden 1918 muistojuhla järjestettiin arkkipiispa Kari Mäkisen aloitteesta.

Juhlaan osallistuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä sekä puolueiden ja uskontojen edustajat. Yle televisioi tilaisuuden suorana lähetyksenä.

Tilaisuus oli ainutlaatuinen, sillä siinä muistettiin sekä valkoisia että punaisia sisällissodan uhreja. Samalla se oli viimeinen iso tilaisuus, jota Kari Mäkinen arkkipiispana isännöi.

”Että oikeudenmukaisuutta olisi enemmän kuin armottomuutta”

Muistopuheessaan arkkipiispa osoitti sanansa myös sukujen muistissa yhä eläville edesmenneille, jotka hän mielessään kuvitteli yleisön joukkoon.

– Istukaa nyt lopulta tässä, eri puolilla olleet ja sivustakatsojat. Istukaa vierekkäin. Ei teidän tarvitse muistaa eikä kertoa, mitä se oli. Me tuskin voisimme sitä loppuun saakka ymmärtää. Mutta istukaa nyt tässä meidän kanssamme.

– Istukaa vierekkäin. Tehkää se itsenne takia, mutta ennen muuta lastenne takia ja heidän lastensa takia ja meidän lastemme ja meidän lastenlastemme takia. Että oikeudenmukaisuutta olisi enemmän kuin armottomuutta, sovintoa enemmän kuin väkivaltaa ja toivoa enemmän kuin pelkoa.

Arkkipiispa on aiemmin kertonut, että hänen omat isoisänsä taistelivat sisällissodassa eri puolilla. Nyt hän puhui siitä, miten sisällissodan monikasvoinen perintö on elänyt yhteisissä kansallisissa kertomuksissa ja muovannut suomalaista tapaa elää ja toimia yhteiskuntana. Vähitellen on suostuttu siihen, että kertomukset voivat olla erilaisia.

– On myös paljon, mistä on pitänyt vaieta. Kaikkea ei ole voinut kertoa eikä kaikille. Sekin on muovannut meitä. Se hiljaisuus asuu meissä edelleen.

Tämä kaikki menneisyys oli nyt tässä tilaisuudessa tuotu Turun tuomiokirkkoon, arkkipiispa totesi.

– Sisällissodan perintö on myös kirkon perintöä, haavat kirkon haavat, häpeä kirkon häpeä. Samalla tämä kirkko muistuttaa paljon sataa vuotta pidemmästä ja syvemmästä kristinuskon perinnöstä. Jokaisen ihmisen arvo ja arvokkuus ovat loukkaamattomia.

Kukat molemmille muistomerkeille

Arkkipiispan puheen jälkeen sytytettiin muistokynttilät. Sytytyskynttilä kiersi kädestä käteen ja arkkipiispa Kari Mäkinen, presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä, Li Anderson (vas), Thomas Blomqvist (r), Simon Elo (sin), Leena Meri (ps), Krista Mikkonen (vihr), Petteri Orpo (kok), Antti Rinne (sd) ja Peter Östman (kd) sytyttivät kukin vuorollaan yhden kynttilän.

Tämän jälkeen juhlaväki siirtyi kirkosta laskemaan kukkia muistomerkeille. Kulkue käveli ensin Kurjenkaivonkentälle, missä sijaitsee Turun vankileirien muistomerkki. Ismo Kajanderin suunnittelema hyvin huomaamaton, maassa makaava ruostuva risti sulautuu osittain kallioon. Seuraavaksi juhlaväki jatkoi takaisin Turun Tuomiokirkon viereen Yrjö Liipolan suunnittelemalle valkoisten sankarimuistomerkille.

Kukat molemmille muistomerkeille laskivat ensin Varsinais-Suomen poliittisten nuorisojärjestöjen edustajat yhdessä, sitten presidentti, pääministeri, arkkipiispa ja lopuksi uskontojen edustajat.

Nuorisojärjestöjä edustivat Helen Honkasaari (Svensk Ungdom), Sini Häkkinen (Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret), Markus Metsälä (Varsinais-Suomen KD), Hanna-Marilla Zidan (Vasemmistonuoret), Viivu Seila (Lounais-Suomen Demarinuoret), Emil Sillanpää (Turun vihreät nuoret) sekä Henna Takatalo (Varsinais-Suomen Keskustanuoret).

Uskontoja edustivat Turun ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Ion Durac, katolilainen dominikaaniveli Gabriel Salmela, Suomen Vapaakirkon johtaja Hannu Vuorinen, Atik Ali Suomen Islam-seurakunnasta sekä Amin Wardi juutalaisesta seurakunnasta.

Kuva: Timo Jakonen / Kirkon viestintä. Pääministeri Juha Sipilä ojentaa sytytyskynttilän Li Andersonille. Arkkipiispa, presidentti, pääministeri ja puolueiden edustajat sytyttivät muistokynttilät sisällissodan ja sen jälkipuinnin uhreille.

Lue myös:

Kolumni: Sisällissodan muistelu ei lakkaa vaan muuttaa muotoaan

Pääkirjoitus: Sisällissodan muistaminen yhdistää kansakuntaa

Arkkipiispa Mäkinen: Sisällissota oli ”kelpo kristittyjen” keskinäinen sota

Pohjoisen papit vetosivat kirjeellä punavankien puolesta: ”Säästettäköön ihmishenget”

Suomen sisällissodassa järjestettiin aluksi molemmin puolin näyttäviä sankarihautajaisia

Edellinen artikkeli”Anna armon virrata menneisiin ja tuleviin” – Punaisille ja valkoisille yhteinen muistomerkki Vihtiin
Seuraava artikkeliVatikaanilta asiakirja maailmantalouden nykytilasta – vaatii opettamaan etiikkaa tuleville johtajille

Ei näytettäviä viestejä