Arkkipiispa kirkolliskokoukselle: ”Tässä tilanteessa symboliset teot ovat tärkeitä”

Silloin kun on kysymys siitä, mitä tapahtuu ihmisille ja ihmisten elämälle, on reagoitava, arkkipiispa Kari Mäkinen
sanoi avatessaan kirkolliskokouksen syysistunnon tiistaina Turussa. Kirkolliskokous on koolla Turun kristillisellä opistolla perjantaihin saakka.

Arkkipiispa sanoi, että perheenyhdistämisen mahdottomuus ja paperittomien tilanteen lohduttomuus ovat asioita, joiden osalta Kristuksen kirkko ei voi olla vaiti eivätkä seurakunnat toimettomia.

– Kyse ei ole moraaliarvostelusta. Kyse on syvemmästä. Kyse on Jumalan luomien ja lunastamien ihmisten arvon puolustamisesta. Ihmistä ei jätetä silloinkaan, kun hän joutuu yhteiskunnan ulkopuolelle.

Mäkinen palasi puheessaan viime viikkoon ja hetkeen, jolloin Lundin tuomiokirkossa alkoi reformaation merkkivuoden juhlan rukoushetki. Sen toimittivat yhdessä Luterilaisen maailmanliiton johto ja paavi Franciscus.

– Lundin tuomiokirkon kellojen kaiku heijastuu nyt taustasta, jota leimaavat sotilaallinen jännitys, väkivaltaiset konfliktit, pakolaisuuden kasvu ja maailmanpoliittinen arvaamattomuus. Moni tuntee epävarmuutta ja turvattomuutta, melkein henkeä pidätellen seurataan tänään ja huomenna USA:n presidentinvaaleja.

Mäkinen totesi, että tässä tilanteessa myös symboliset teot ja viestit ovat tärkeitä. Esimerkkinä symbolisten tekojen voimasta arkkipiispa otti esiin Kallion seurakunnasta joitakin viikkoja sitten liikkeelle lähteneet Aleppon kellot.

– Pieni ele ilman hallintokäsittelyä ja kellojen ääni levisi sosiaalisen median kautta kauemmas kuin mikään julkilausuma. Kirkonkellot ilmaisivat sellaista myötätuntoa ja voimattomien vastarintaa ihmisistä piittaamattoman voimapolitiikan edessä, mille ei ollut sanoja. Viesti nousi keskeltä ylimuistoista kirkollista perintöä. Kuolinkelloilla yhteinen murhe on täällä vanhastaan ilmaistu.

Kirkolliskokouksen avajaismessussa Turun Maarian kirkossa saarnannut piispa Björn Vikström totesi, että kirkon uhkakuvina on nähty maallistuminen ja mukautuminen ajan arvoihin. Porvoon hiippakunnan piispa sanoi, ettei kohtaa tätä kuvaa kirkosta vieraillessaan seurakunnissa.

– Kaiken puutteellisuuden keskellä kohtaan sitoutuneita kristittyjä, jotka haluavat tukea kanssaihmisiään ja auttaa heidät luottamaan Jumalaan elämän eri vaiheissa.

Vikström sanoi, että toisen ihmisen asemaan asettuminen kultaisen säännön hengessä ei tarkoita kaikkien nyky-yhteiskunnassa vallitsevien trendien ja arvojen leväperäistä hyväksymistä. Sen sijaan se on ihmisten todellisten hädän ja tarpeiden, heidän elämänkokemustensa ja tarjolla olevan tiedon saattamista vuorovaikutukseen Raamatun ja kirkon elämän kanssa.

– Toimikaamme, Jeesuksen esimerkkien innoittamina, täällä kirkolliskokouksessa tällaisen kirkon puolesta.

Kuva: Olli Seppälä. Kari Mäkinen avasi kirkolliskokouksen syysistunnon tiistaina.

Lue Kari Mäkisen puhe täältä.

Lue Björn Vikströmin saarna täältä.

Lue myös:

Kirkolliskokous alkaa – Katri Korolainen ja Johannes Leppänen kertovat, mitä on luvassa

Edellinen artikkeliUSA valitsee presidentin – näin Kotimaa24 on kirjoittanut ehdokkaista ja uskonnosta
Seuraava artikkeliMinisteri Grahn-Laasonen huolissaan nuorten syrjäytymisestä – kehui seurakuntia

Ei näytettäviä viestejä