Arkkipiispa: Kirkon kahtiajaon uhatessa on olennaista, miten siihen vastataan paikallistasolla

arkkipiispa Tapio Luoma

Kirkon ydin toteutuu paikallistasolla, Tapio Luoma sanoo Kotimaan vuosittaisessa arkkipiispahaastattelussa. Hän toivoo, että kirkko näkyisi enemmän julkisuudessa paikallisseurakuntiensa todellisuuden kautta.

– Toivoisin tavallisen elämän näkyvän, sen, miten hengellinen yhteisö kohtaa ihmisiä.

Kirkon jakaantuminen on myös todellisuutta, vaikka arkkipiispa Luoma pitää käsitteitä konservatiivinen ja liberaali epätäsmällisinä.

– Kahtiajakautumisen uhatessa tärkeää on se, miten siihen vastataan paikallistasolla.

– Myönteisenä esimerkkinä tässä suhteessa pidän esimerkiksi Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan järjestämiä Toivon dialogi -tilaisuuksia.

Arkkipiispan mukaan eri tavoin ajattelevien kohtaaminen ja dialogi ovat ainoa rakentava tapa päästä eteenpäin. Hän painottaa eri tavoin ajattelevien kuuntelun tärkeyttä.

– Siksikin olisi tärkeää paikallisseurakunnissa järjestää omaan kontekstiin sopivia kuuntelutilaisuuksia eri tavoin ajattelevien kesken ja keskustella yhdessä siitä, minkälaista kirkkoa ja Suomea me rakennamme.

Mitä hengellistä teemaa arkkipiispa pohtii usein? Entä mitä hän toivoo vuoden 2030 kirkolta? Lue koko haastattelu 28.11. ilmestyneestä Kotimaa-lehdestä.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.