Arkkipiispa kommentoi Laajasalon luottokorttikohua: "Jos virheitä löytyy, niihin on puututtava"

Arkkipiispa Kari Mäkinen kuvattuna Tieteiden talossa Helsingissä 21.11.2017.

Arkkipiispa Kari Mäkinen korostaa, että Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on suuri vastuu rahankäytöstä, koska kyseessä ovat jäsenten maksamat kirkollisverovarat.

Mäkisen kommentti liittyy keskusteluun siitä, miten piispa Teemu Laajasalo on käyttänyt kirkkotyönantajan luottokorttia. Arkkipiispa kommentoi asiaa keskiviikkona Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen lähetti tiistaina Helsingin tuomiokapitulille, piispa Laajasalolle ja joukolle eri tasojen luottamushenkilöitä asiakirjan, jossa hän esittää kymmeniä kysymyksiä Laajasalon yritystoiminnasta ja muusta rahankäytöstä. Korhosen kysymykset koskevat aikaa, jolloin Laajasalo toimi Kallion kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana.

Mäkisen mukaan on tärkeää, että kun huoli asianmukaisuudesta rahojenkäytössä on syntynyt, kysymykset tuodaan esiin.

”Tämänkaltaiset kysymykset on aina otettava vakavasti. Vain avoimuus luo luottamuksen kirkon varainkäyttöön. Jos virheitä löytyy, niihin on puututtava. Ohjeiden pitää olla ajan tasalla ja selkeitä”, Mäkinen sanoo.

Hän muistuttaa, että ketään ei tule tuomita, ennen kuin asiat on käyty läpi ja selvitetty.

Arkkipiispa Mäkinen sanoo luottavansa siihen, että vastuuta yhteisistä rahoista kannetaan kirkossa hyvin.

”Seurakunnissa, tuomiokapituleissa ja Kirkkohallituksessa on asiaan liittyvät ohjeistot. Henkilöstö on vastuuntuntoista. Väärinkäytöksiä ei hyväksytä. Niihin on puututtu. Luotan siihen, että näin toimitaan jatkossakin.”

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Teemu Laajasalolle moitteita luottokortin käytöstä: Kalliita hotelliöitä, Israelin-matka, kuitteja hukassa

Ei anteeksipyyntöjä vaan vastauksia – Johanna Korhonen odottaa Laajasalolta perinpohjaista selvitystä

Rikosoikeuden professori Demokraatissa: Poliisin olisi hyvä tutkia Laajasalon talousepäselvyydet

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

31 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Kesäkuussa 2016 Iltalehti uutisoi arkkipiispan johdolla tapahtuneita matkoja seuraavasti:

  “Myös kirkon johtoa Lappi kiinnostaa. Piispat ovat viime vuosina lentäneet Lappiin keväthankien aikaan “neuvotteluviikolle” tai “hiihtoleirille”.

  Pelkällä hengen ravinnolla eivät piispatkaan Lapissa pärjää.

  Arkkipiispan erityisavustajan luottokortti vinkui keväällä 2014 Saariselän tunturikylän Alkossa. Yhdeksän pulloa viiniä, kolme hanapakkausta viiniä ja neljä olutpakkausta. Yhteensä 18 litraa viiniä. Hinta 243 euroa.

  Evankelis-luterilaisella kirkolla on 11 piispaa. Piispojen neuvotteluviikoilla on mukana myös muun muassa erityisavustajia. Saariselällä seurueeseen kuului 12 henkilöä. Seurueen majoitus Tievatuvalla maksoi veronmaksajille noin 4 800 euroa.

  Maaliskuussa 2015 luottokorttia tarvittiin Äkäslompolon Alkossa. “Seitsemän tunturin kylän” pitkäripaisesta napattiin tällä kertaa piispojen ja seurueen nautittavaksi viisi hanapakkausta viiniä eli yhteensä 15 litraa. Parin kestopakkauksen kera ostokset maksoivat 154,50 euroa. 14 hengen seurue yöpyi hotelli Ylläs Saagassa, kustannukset noin 9 500 euroa.

  Piispojen seurue on vieraillut toki muuallakin kuin Lapissa, muun muassa Noormarkussa. Siellä yövyttiin Ahlströmin ruukilla, majoituskustannukset noin 9 200 euroa. Noormarkkuun ostettiin vain parisenkymmentä viinipulloa ja konjakkia.

  Vuonna 2011 piispapoppoo kokoontui Tunturihotelli Vuontispirttiin Raattamaan. Majoitus 13 hengelle maksoi reilut 9 100 euroa. Kotimaan matkojen kustannuksia lisäävät tietysti myös piispojen ja seurueen matkat. Pidempimatkaiset piispat lentävät, lähempää tullaan junalla tai autolla.

  Vuonna 2012 piispat suuntasivat neuvottelemaan Israeliin. Toiviomatkojen mukana he kävivät muun muassa Jerusalemissa ja Tiberiaksessa. Veronmaksajille reissu maksoi reilut 26 000 euroa.

  Arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti kertoo, että kotimaassa viinit on hankittu piispojen ja seurueen ruokajuomiksi. Arkkipiispan erityisavustajat hoitelevat tällaiset alkoholiostokset. Se on ymmärrettävää, Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa saattaisi herättää huomiota Alkossa näin suurten ostosten kanssa.”

  Äkkiä yhteenlaskien piispojen matkailun summaksi tulee 58 997,50 euroa. Ei ihan halpaa. Sopii kysyä, osoittaako piispojen runsas alkoholin käyttö eettistä/moraalista vastuuntuntoa kirkon jäsenten veroarohjen käytön suhteen?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Voipio sanoo:

   Salme Kaikusalo: “Maaliskuussa 2015 luottokorttia tarvittiin Äkäslompolon Alkossa. “Seitsemän tunturin kylän” pitkäripaisesta napattiin tällä kertaa piispojen ja seurueen nautittavaksi viisi hanapakkausta viiniä eli yhteensä 15 litraa. Parin kestopakkauksen kera ostokset maksoivat 154,50 euroa. 14 hengen seurue yöpyi hotelli Ylläs Saagassa, kustannukset noin 9 500 euroa.”

   Lasketaanpa: 14 henkilöä majoittuu kotimaisessa hotellissa työviikon ajan eli 5 päivää: 9500 € jaettuna 14 henkilöllä ja 5 päivällä tekee majoituksineen, aterioineen, kokoustiloineen ja kokoustarvikkeineen 135 € vuorokausi henkilö kohden. Ei todellakaan pröystäilyä.

   14 henkilölle ostetaan 5 päivän ajaksi viiniä 15 litraa. Se tekee 2 desilitraa viiniä päivässä henkilöä kohti. Yksi normaali kaato ravintolassa on 1,6 desilitraa. Eli viiniä on kulunut siis puolitoista kaatoa per henkilö per päivä. Ei todellakaan ole juopottelua.

   Piispojen ja heidän avustajiensa Lapin kokoukset eivät ole mitään huvimatkoja, vaan työntäyteisiä seminaaripäiviä tärkeiden asioiden äärellä neuvotellen .

   Olisi hyvä todella muistaa, että toisen henkilön kirjoittaman väärän todistuksen jakaminen on ihan yhtä lailla väärän todistuksen antamista.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Kerroin vain sen, mitä oli jo lehdessä kerrottu. Uutinehan perustui tosiasioihin.

   Eikö piispat ja seurueet voi käydä ko. neuvottelupäiviä jonkin seurakunnan/seurakuntakeskuksen tilossa? Niitähän on ympäri maata vaikka kuinka paljon. Voisi ajatella vaikka niin, että vuoroteltaisiin eri hiippakuntien kesken. Monilla seurakunnilla on hulppeita leirikeskuksia, joihin mahtuu hyvinkin 11 piispaa ja seurue. Alkoholinkäytöstä voidaan olla montaa eri mieltä. Onko se välttämätöntä missään määrin? Olisiko parempi pysyä coca-cola-linjalla?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Komppaan Risto Voipiota. Piispojen matkoista tehdyssä jutussa lienee ollut sensaatiomaista, että seurueelle ostettiin viiniä ja että oikein Lapissa kokoustettiin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme, Coca-cola on erittäin haitallista hampaille. Kannattaa siis suosia viiniä kohtuudella, ettei piispoista tule entistäkin hampaattomia! :)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Risto ja Toivo,

   Sensaatiota tai ei. Tietysti kirkon kannalta on kiusallista, että tällaisia uutisia julkaistaan. Kysyn edelleen, onko alkoholin käyttö välttämätöntä, jos/kun kyseessä on työntäyteiset seminaaripäivät tärkeiden asioiden äärellä neuvotellen?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Toivo,

   ehkäpä parasta olisi pysyä vesilinjalla, jos maito ja piimä ei sovi kaikkien vatsoille.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Teemu Kakkuri sanoo:

   Eivätköhän piispat ja muut kirkon viranhaltijat ole ihan riittävästi käyttäneet niitä seurakuntien leirikeskuksiakin. Eivätkä ne ole aina halvempiakaan. Ja mikä vika Lapissa on? Aina meitä pohjoisen ihmisiä juoksutetaan sinne etelään seminaareihin ja symposiumeihin. Hyvä vain, että kirkkokin osallistuu lappilaisten työllistämiseen.

   Viinistä ei kannata loukkaantua. Jeesus ja apostolit joivat maljan hekin ateriallaan. Hyvä ruoka ja juoma ovat Jumalan lahjoja, kun ne sellaisiksi siunataan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Salme: Kannattaa lukea muuta kuin keltaista lehdistöä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Seija,

   huolesi lukutottumuksistasi on aiheeton. Luen monipulisesti eri lähteitä. Ja kyllä ne iltapäivälehdetkin “jyvän löytävät” jos tuollaista ilmausta sallit käytettävän.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Salme: “ehkäpä parasta olisi pysyä vesilinjalla, jos maito ja piimä ei sovi kaikkien vatsoille.”

   Miten olisi olvi vanhan kunnon Lutherin malliin?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Seija,

   kysyisin vielä sinulta, että kuuluuko myös IltaSanomat siihen roskapostijournalismia levittävään keltaiseen lehdistöön, johon olet kommenteissasi viitannut? Nythä ISn sivuilla on useita uutisia piispa Laajasalon toiminnasta. Ovatko myös ne pötypuheita, kuten sanoit aiemmin viitatessani samaisten lehtien kirjoituksiin edellisen piispan toiminnasta?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Minusta koko jutussa moraalisesti arveluttavaa on ollut etenkin se, että samanaikaisesti, kun Teemu Laajasalo on ollut Kallion kirkkoherrana, niin kirkkoherran yritys on myynyt palvelujaan lukuisille suurille seurakuntayhtymille ja muun muassa kirkon tiedotuskeskukselle.

  Laajasalo on siis samaan aikaan nostanut palkkaa Kallion kirkkoherrana ja palkkioita yritykselleen muun muassa kirkon tiedotuskeskukselta. Oudointa tässä on se, ettei kirkkohallituksen viestintäjohtaja Tuomo Pesonen näe tässä mitään ongelmaa!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Teemu Kakkuri sanoo:

   Samalta työnantajalta ei voi saada kuukausipalkkaa ja laskutuksella palkkioita. Mutta eri työnantajilta voi ja on se kohtuullistakin. Pappi N.N. saa palkkaa N:n seurakunnalta ja käy pyynnöstä pitämässä esitelmän Y:n seurakuntayhtymän työntekijöille. Laskuttaminen on ihan mahdollista ja kohtuullista.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

   Kiitos informaatiosta. Silti minusta olisi jotenkin outoa, että pappi N.N toimisi kirkkoherrana X:n seurakunnassa ja saa sieltä palkkaa ja samalla saa yrityksensä kautta palkkioita palveluksistaan muilta seurakunnilta, seurakuntayhtymiltä ja kirkkohallitukselta. Juridisesti se varmasti on mahdollista, mutta eettisesti ehkä hiukan arveluttavaa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Teemu Kakkuri sanoo:

   Minusta on ihan kohtuullista, että ylimääräisestä työstä saa laskuttaa. Muille kuin ns hengellisen työn tekijöille maksetaan ylityökorvauksiakin ynnä muita lisiä. Papilla ei ole mitään sellaisia. Jos pappi käy pitämässä luennon, hän merkitsee siihen käytetyn ajan vapaapäiväkseen. Siten ehkäistään se, ettei ota samalta päivältä palkkaa kahdelta taholta. Jos jonkin luentovierailun saa tehdä esimiehen luvalla työaikanaan, ei sitten oteta korvausta.

   Esitelmän pitäminen ylittää virkavelvollisuudet ja vaatimustason. Yleensä niiden valmisteluunkin menee omaa aikaa päiväkaupalla. Korvauksen pyytämisessä ei ole mitään epäeettistä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

   Tuo on kyllä totta. Taisin olla väärässä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Teemu Kakkuri sanoo:

   Kotimaa24:ssä ei ole tapana olla väärässä. :D

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jori Mäntysalo sanoo:

   Netissä ei ole tapana olla väärässä…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

   Parannuksen tekoa syytä jatkaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouko Halttunen sanoo:

  Yritykset tekevät pitkäaikaisia sopimuksia hotelliketjujen kanssa jossa on neuvoteltu kilpailikykyiset hinnat hotelleista. Työntekijät saavat käyttää vain yrityksen sopimushotelleja. Ihmettelen jos Evl. Kirkolla ole samanlaista menettelyä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Kansan mielissä piispa on jo tuomittu. Kansa tekee johtopäätöksensä otsikoiden perusteella. Kansa ei paneudu taustoihin. Kansa haluaa uskoa tahalliseen väärinkäyttöön, kun on kirkosta kyse.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Kansa äänestää myös jaloillaan. Tämä näkyy jo. Heillä on oikea kuva siitä, mitä on päässyt tapahtumaan, kiitos vapaan lehdistön. Vapaata lehdistöä tuskin olisi, mikäli kirkolla olisi autoritäärinen valta. Tämän voi päätellä siitä massiivisesta vihapostituksesta, jolla on pommitettu Johanna Korhosta. Laajasalogate paljastaa paljon pahempia ongelmia kirkossa kuin yhden henkilön taloudelliset epäselvyydet.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Åke Jauhiainen sanoo:

  Vapaa lehdistö? Ehkä suhteessaan kirkkoon, mutta ei suhteessaan rahaan…

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Aarnio sanoo:

   No puhut vähän, mutta asiaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Tilaaja maksaa lehden eli antaa rahan. Siinä mielessä lehdistö on kansan ääni ja vapaa ilmaisemaan kansan äänen.

   Maksan K24:lle, jotta voin lukea ja kirjoittaa täällä. Ei K24 toimi päivääkään ilman rahaa.

   Persujen levittämä propaganda kantaa satoa. Heille vapaa lehdistö on uhka, koska se paljastaa heidän motiivejaan, jotka halutaan pitää salassa. Sama toimii Laajasalogatessa. Vapaa tiedonvälitys on uhka salailun kulttuurille, jossa piispa voi törsätä verorahoja kuin ne olisivat omia.

   Jotka haukkuvat vapaata lehdistöä, ovat samoja, jotka hyökkäävät Korhosen kimppuun eivätkä sano pienintäkään moitteen sanaa henkilöstä, joka on toiminut vastoin sääntöjä. Piispa on piispa eikä sama laki koske häntä kuin meitä vähäisiä. Tätä ilmiötä Ut kutsuu laittomuudeksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   “Jotka haukkuvat vapaata lehdistöä, ovat samoja, jotka hyökkäävät Korhosen kimppuun eivätkä sano pienintäkään moitteen sanaa henkilöstä, joka on toiminut vastoin sääntöjä.” Tapio

   Tuo ei ihan pidä paikkaansa. Täällä on ainakin yksi henkilö, joka on haukkunut välittämäni Askolasta kertovat vapaan lehdistön uutiset pötypuheiseksi roskapostijournalismiksi. Hän ei kuitenkaan hauku Korhosta vaan puolustaa häntä. Taitaa olla niin, että joidenkin mielestä vapaan lehdistönkin välittämät uutiset ovat roskapostia tai eivät ole, riippuen siitä kenestä niissä kerrotaan ja mitä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Tänään kerrottiin jonkin uutisen yhteydessä asiaa kysyttäessä, että lehdistön esille tuomia ex-piispa Askolan alkoholikulutuksia ei tutkittu sen enempää. Korhonen sanoi, ettei hänellä ollut aikaa moiseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Viittaan mm. alla olevaan uutiseen edellisessä kommentissani.

   http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801112200660776_u0.shtml

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Lainaus toisesta eilisestä ILn uutisesta. Korhoselta kysyttiin ja näin hän vastasi.

   “Miksi et nostanut Askolan alkoholinkäyttöä tikunnokkaan?

   – Hyvin paljon on tullut tällaista, että miksi et puutu siihen ja tähän. Ikään kuin se, että kun en resursseillani pysty puuttumaan kaikkiin mahdollisiin kirkon, Suomen ja pohjoisen pallonpuoliskon epäkohtiin, aiheuttaisi sen, että en olisi saanut puuttua tähän. (Laajasalon juttuun)”

   Olipa niin tai näin, niin rehellisesti katsottuna resurssien käytön priorisointi vaikuttaa kovin yksipuolisen valikoivalta. Jokainen Laajasalon liike, teko ja coca-colapullon juonti on taantuvasti rekisteröity.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Åke Jauhiainen sanoo:

  Tuomaala: Asia selvä. Lehdistö on vapaata ja kansan asialla. Kotimaa 24 ja Iltasanomat, nuo erehtymättömän ja lahjomattomat totuuden puolustajat, koska kansa maksaa… P.S. Mistä nuo persut nyt tähän löysit?

  Ilmoita asiaton kommentti