Arkkipiispa Leo tutkituttaa metropoliitta Ambrosiuksen toiminnan

Arkkipiispa Leon mukaan metropoliitta Ambrosius on toiminut vastoin ortodoksisista liturgiaa salliessaan piispa Irja Askolan seurata pappisvihkimystä alttarissa. Leo on antanut aiheesta kannanoton.

Kannanotossa kerrataan mistä on kyse: ”Metropoliitta Ambrosiuksen johtamaan liturgiaan osallistui sunnuntaina Helsingin luterilainen piispa Irja Askola. Hän seurasi liturgiassa toimitettua papiksi vihkimistä Uspenskin katedraalin alttarissa. Lisäksi diakonit lukivat anomukset ”piispa Irjan” ja ”piispamme Irjan” puolesta.”

Leon mukaan kumpikin tapahtuma on ollut vastoin ortodoksisen kirkon liturgista järjestystä.

– Ortodoksinen kirkko Suomessa on dogmaattisesti, kanonisesti ja liturgisesti osa Ekumeenista patriarkaattia. Noudatamme kaikessa patriarkaattimme ja muiden ortodoksisten paikalliskirkkojen liturgista järjestystä.

Leo muistuttaa, että ortodoksinen kirkko noudattaa Suomessa kirkkojen välisissä suhteissa ekumeenisessa neuvostossa 2002 hyväksymiämme hyvien tapojen suosituksia: ”kunnioitamme jäsenyhteisöjen oikeutta opillisiin eroihin, erilaisiin rukoustapoihin, jumalanpalvelusperinteitten eroihin ja uskonelämän muotoihin”.

– Liturgisen järjestyksen omavaltainen muuttaminen tai improvisointi on ekumeenista populismia, johon emme osallistu, arkkipiispa Leo sanoo kannanotossaan.

Leo on pyytänyt metropoliitta Ambrosiukselta selvitystä Uspenskin katedraalin tapahtumista, jonka jälkeen hän sanoo harkitsevansa jatkotoimenpiteitä.

Leon kannanotto

Lue myös:

Ortodoksit suuttuivat piispojen toiminnasta

Edellinen artikkeliSaamelainen muistisairas voi jäädä yksin kielensä takia
Seuraava artikkeliArkkipiispa Leo: Rikottu koko ortodoksista maailmaa vastaan

Ei näytettäviä viestejä