Arkkipiispa Luoma: Kirkko on väistämättä myös poliittinen toimija

Arkkipiispa Tapio Luoma avasi kirkolliskokousviikon maanantaina 10.8. Turussa. Hän käsitteli avauspuheessaan uskonnon ja politiikan suhdetta sekä kirkon poliittista roolia.

Politiikka on Luoman mukaan ennen muuta vastuuta yhteisistä asioista. Hän muistutti, että monet kirkolliskokouksen päätökset vaikuttavat myös kirkon ulkopuolella.

– Lähes neljän miljoonan jäsenen yhteisöllämme on väistämättä yhteiskunnallista ja sen myötä myös poliittista merkitystä, hän sanoi.

– Uskonto ja politiikka sekä niiden välinen suhde herättävät tunteita. Yhtäältä vaaditaan, että uskontoa ja politiikkaa ei sovi sekoittaa keskenään vaan kummankin tulee pysyä visusti omalla alueellaan. Toisaalta uskonto ja politiikka saatetaan myös sumeilematta yhdistää toisiinsa, jopa niin, että eroa niiden välillä on vaikea hahmottaa, Luoma totesi.

Luoman mukaan yksi kirkon tärkeistä tehtävistä on toimia sen hyväksi, että ihmisten luottamus toisiinsa ja yhteiskuntaa palveleviin instituutioihin, kuten poliittisiin puolueisiin, säilyisi ja vahvistuisi.

– Kirkon toinen tärkeä poliittinen tehtävä on pitää esillä tajua yhtäältä ihmisen rajallisuudesta ja toisaalta hänen vastuustaan. Ylimielisyys ja liiallinen itseluottamus johtavat ikäviin seurauksiin ja saavat aikaan kärsimystä. Puhuessaan ja toimiessaan heikkojen, köyhien ja sorrettujen puolesta kirkko muistuttaa, että syrjään joutuneet ovat osa yhteiskuntaamme ja että heillä on sama jakamaton ihmisarvo kuin muillakin ihmisillä. Vastuu lähimmäisestä on vastuuta koko yhteiskunnasta, arkkipiispa sanoi.

Kirkolliskokous kokoontuu nyt ensimmäistä kertaa uudella, helmikuussa valitulla kokoonpanollaan. Koronatilanteen vuoksi toukokuusta elokuuhun siirretty kokous kestää alustavan suunnitelman mukaan maanantaista perjantaihin.

Tapio Luoman puhe luettavissa kokonaisuudessaan täältä

Kuva: Jukka Granström