Tapio Luoman muotokuva paljastettiin Espoossa – Luoma vitsaili: "Älkää pelätkö, minä se olen"

Arkkipiispa Tapio Luoma muotokuva

Ennen arkkipiispuuttaan Espoon piispana toimineen Tapio Luoman muotokuva paljastettiin keskiviikkona 12. syyskuuta Espoon hiippakunnan rukousaamiaisen yhteydessä. Luoma toimi Espoon hiippakunnan piispana vuosina 2012–2018. Muotokuva on esillä Espoon hiippakunnan tuomiokapitulissa.

Tuomiorovasti Antti Kujanpää muisti alkusanoissaan Luoman taivalta Espoon hiippakunnassa.

– Uskon, että myöhempien aikojen kirkkohistorian tutkimus nostaa piispakaudestasi täällä esiin hyvän vuorovaikutuksesi tuomiokapitulin ja seurakuntien välillä. Olet saanut tuomiokapitulin ja sen viraston työntekijät omaksumaan entistä syvemmin palvelun ajatuksen niin, että piispa, tuomiokapituli että kapitulin viraston työntekijät ovat olemassa seurakuntia varten ja seurakuntien palvelemiseksi.

Muotokuvan paljastamisen jälkeen Luoma totesi:

– Tulee mieleen piispa Olavi Kareksen toteamus, kun hänen muotokuvansa paljastettiin Kuopion tuomiokapitulissa: Älkää pelätkö, minä se olen.

Toteamus sai seurakunnan nauramaan. Tämän jälkeen Luoma vakavoitui ja katsahti muotokuvaansa. Ensiksi hän kiitti valokuvaaja Jani Laukkasta kuvan ottamisesta.

– On jonkinlaisen vuorovaikutuksen tulosta, millainen hetki tallentuu kameran muistiin. Lopputulos on hyvin paljon myös kuvaajan ansiota, se mitä hän saa kuvattavastaan irti.

Kuvassa Luoma seisoo etualalla nojaamassa sillankaiteeseen ja katsoo oikealle. Piispanpaidan violetti väri värjää hennosti myös sillankaiteen. Kuvan taustalla hahmottuu Espoon tuomiokirkko.

– Ajanjaksoni Espoon hiippakunnan piispana oli minulle hyvin merkittävä, ja siitä olen syvästi kiitollinen. Toivottavasti kuva välittää myös jotain omasta henkilökohtaisesti kiitollisuudestani.

Myös seurakuntalaiset pääsivät kommentoimaan kuvaa. Kommenttien perusteella kuvasta välittyy lämpö ja läsnäolo, vaikka Luoma ei katsokaan suoraan kohti kameraa.

Tunnelmia ja ajankohtaisia asioita

Luoma kertoi myös ajastaan arkkipiispana, jonka totesi olevan hyvin kiireistä.

– Nykyisessä tehtävässä vastuulleni kuuluvat Turun ja Kaarinan yhdeksän seurakuntaa, mutta olen huomannut, että suhteiden muodostaminen seurakuntiin on vielä alkutekijöissä. Kokonaiskirkon asiat ovat vieneet paljon aikaa.

Lisäksi Luoma totesi, että arkkipiispan puoleen käännytään mitä moninaisimmissa asioissa ja pyydetään vaikuttamaan useisiin yhteiskunnallisiin asioihin.

– Arkkipiispan sanomisia kuunnellaan erityisen herkällä korvalla, mutta ei pelkästään sitä, mitä hän sanoo, vaan myös sitä, mitä hän ei sano.

Luomalta kysyttiin myös sitä, millainen tulevaisuus kirkolla on.

– Näyttää selvältä, että ainakin taloudellisesti laihempia vuosia on edessä. Kirkkoon myös kohdistuu monenlaisia odotuksia yhteiskunnallisena toimijana, jota se ilman muuta edelleen on. Kirkolta odotetaan kannanottoja moniin asioihin, ja tähänkin haasteeseen on tärkeä vastata. Tässä kaikessa on kuitenkin muistettava, että kirkon varsinainen olemus on toimia hengellisenä yhteisönä.

Luoma otti kantaa myös seurakunnan työntekijöiden parissa virinneeseen keskusteluun siitä, saavatko seurakunnan työntekijät mennä kouluihin tai päiväkoteihin.

– Oleellista on se, millaiset paikalliset suhteet vallitsevat seurakunnan työntekijöiden ja kunnallisten kouluista ja päiväkodeista vastuussa olevien henkilöiden välillä. Jos olisin jatkanut Espoon hiippakunnassa, niin olisin seuraavaksi halunnut kannustaa seurakuntia miettimään sitä, miten paikallisseurakunnat voisivat edelleen tiivistää ja luoda uusia verkostoja.

Siihen, millaista johtajaa ja piispaa Luoma toivoisi Espoon hiippakuntaan, hän kertoi tarkoituksella jättävänsä vastaamatta. Henkilökohtaista suosikkia jatkajakseen hänellä ei omien sanojensa mukaan ole.

– Tiedän ja tunnen Espoon hiippakunnan seurakunnat ja niistä valitut äänestäjät, jotka tekevät harkitun ja viisaan ratkaisun. Kuka tahansa valitaankaan, niin olen varma siitä, että hän kyllä sopeutuu hyvin meidän piispojen joukkoon, Luoma tyytyi toteamaan.

Kuva: Ari Minadis. Arkkipiispa Tapio Luoman muotokuva.

Oikaisu 14.9 kello 12.45: Otsikossa virheellisesti puhuttiin arkkipiispa Luoman muotokuvasta. Kyseessä on muotokuva hänen kaudeltaan Espoon piispana.

Oikaisu 6.11 kello 11.07: Piispa Olavi Kareksen muotokuva paljastettiin Kuopion tuomiokapitulissa, ei Mikkelin tuomiokapitulissa, kuten uutisessa aiemmin luki.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.