Arkkipiispa puuttui asiaan: Maata Näkyvissä -festareilla ei enää järjestetä naispapittomia messuja

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma kuvattuna 14.2.2018.

Pohjoismaiden suurimmassa kristillisessä nuortentapahtumassa Maata Näkyvissä -festivaaleilla ei enää toimiteta naispapittomia messuja.

Turun arkkihiippakunta kertoo verkkosivuillaan keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa, että arkkipiispa Tapio Luoma, joukko Turun seudun kirkkoherroja ja Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) edustajat ovat keskustelleet tapaamisessaan kirkon virkakäsityksestä. Arkkipiispa kutsui tapaamisen kokoon virkaan astumisensa jälkeen, ja se järjestettiin viime viikolla. Vuodesta 1985 marraskuisin toteutetun festivaalin järjestävät Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ja osa paikallisista seurakunnista.

Keskustelun lopputuloksena festivaalien messua ei jatkossa toteuteta Turku-hallissa, vaan paikallisseurakunnat järjestävät messuja niiden omissa kirkoissa. Näiden messujen toimittamiseen osallistuvat myös naispuoliset papit, sillä seurakunnat eivät voi tehdä sukupuoleen perustuvia työvuorojärjestelyjä. Turku-hallissa messun ovat toimittaneet vain miespuoliset papit.

Arkkipiispan mukaan asiasta on keskusteltu kunnioittavassa hengessä.

– On hyvä, että festivaali on tarkoitettu palvelemaan koko kirkkoa. Tapahtuman ongelmana on kuitenkin ollut se, että sen pääjärjestäjä Sley ei hyväksy naispuolisia pappeja toimittamaan messua. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä kaikkien pappien on voitava palvella jumalanpalvelustehtävissä sukupuolesta riippumatta, arkkipiispa Luoma sanoo tiedotteessa.

Luoma muistuttaa, että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on vain yksi virkakäsitys eikä pappisvirka ole sidottu sukupuoleen.

Arkkipiispa Luoma antaa tunnustusta Maata näkyvissä -festivaalille siitä, että se onnistuu kokoamaan laajat nuorisojoukot kristillisen sanoman äärelle.

– Tapahtuma on lajissaan ainutlaatuinen, ja se toteutuu laajan vapaaehtoistyön voimin.

Maata Näkyvissä -festivaalin suhteesta naispuolisiin pappeihin keskusteltiin viimeksi toukokuussa. Tuolloin tapahtuma ilmoitti, että piispa Seppo Häkkinen saarnaa festivaalien sanajumalanpalveluksessa ensi marraskuussa.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Sley tyrmistyi Maata Näkyvissä -linjauksesta – "Päätös messun lopettamisesta tuntuu pahalta unelta"

Piispa Häkkinen saarnaa Maata näkyvissä -festareilla – "Piispan sanat ja teot eivät kulje käsi kädessä"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

117 kommenttia

 • Sami Paajanen sanoo:

  Manu,

  Virkateologista ja naispappeudesta tässä kysymys, ei laiteta nyt päätä pensaaseen. Kotimaantyön johtajan Juha Tarvaisen tulisi teoillaan osoittaa noudattavatko he sopimuksia vai eivät.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Sami, Antaisit vaan Sleylle työrauhan johtajasta talkoolaiseen ja keskittyisi johonkin omia arvojasi paremmin vastaavaan tapahtumaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Werneri,

   Tässä on kaikilla täys työrauha, en ymmärrä mitä tarkoitat? Tarkoitatko, että vaikeista asioista ei saa puhua? Sellainen on tyypillistä lahkolaisuudelle.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Onko niin, että on allekirjoitettu sellainen YYA-sopimus, jossa on nyös se artikla, joka nyt astuu voimaan? Ei koskaan pidä luottaa toisen allekirjoittajan hyväntahtoisuuteen, ettei epämiellyttävät asiat tule esille. Tehtiinkö sopimus rahan jakamista varten? Tässä on nyt sen rahan hinta!

  Ilmoita asiaton kommentti