Arkkipiispa Tapio Luoma kommentoi Radio Deissä piispa Laajasalon asemaa piispakunnassa

Olisiko kirkko päässyt helpommalla, jos tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta tuomittu Teemu Laajasalo olisi jättänyt tehtävänsä, kysyi Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö Jussi Eronen arkkipiispa Tapio Luomalta Radio Dein ja Kotimaan Piispan kyselytunti -ohjelmassa keskiviikkona.

Arkkipiispan mukaan kysymyksellä on spekuloitu, mutta kirkon tulee toimia sääntöjen mukaan.

– Kirkossa on toimittava oikein, ja sen viranhaltijoiden on toimittava oikein. Laki on sama kaikille, myös tässä tapauksessa. Muitakin yhteiskunnan korkeita virkamiehiä ja -naisia on ollut syynin alla oikeudessa. Tällöin johtopäätökset kuuluvat aina työnantajalle, Laajasalon tapauksessa Helsingin tuomikapitulille.

Luoma sanoi omana ja piispakunnan näkemyksenä, että luottaa Laajasalon selviävän tehtävistään. Piispakunnan aiheesta käymää muuta keskustelua Luoma ei halunnut laajemmin avata.

Eronen kysyi myös, mitä Laajasalon tapauksesta on kirkon johtopaikoilla opittu.

– Että ollaan tarkkoja. Ainakin Kotimaa kysyy nykyisin kaikilta piispaehdokkailta taloudellisista yhteyksistä. Tämä on uutta ja muistan itsekin vastanneeni näihin kysymyksiin arkkipiispanvaalin aikana, Luoma sanoi.

Luoman mielestä on tärkeää, että taloudelliset sidokset otetaan esille ja että kirkon johto nauttii luottamusta.

Piispan kyselytunti on kuultavissa ja katseltavissa Radio Dein Facebook-sivulla.

Erosen lisäksi kysymyksiä Luomalle esittivät Turun Sanomien vastaava päätoimittaja Kari Vainio, Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä ja Radio Dein ohjelmajohtaja Kai Kortelainen.

Kuva: Kuvakaappaus Radio Dein nettilähetyksestä Facebookissa

Lue myös

Kommentti: Kolme syytä, miksi Teemu Laajasaloa ei vieläkään jätetä rauhaan

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä