Arkkipiispa Tapio Luoma saarnaa itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksessa

Helsingin tuomiokirkko

Helsingin tuomiokirkossa järjestettävä perinteinen itsenäisyyspäivän ekumeeninen juhlajumalanpalvelus televisioidaan ja radioidaan suorana lähetyksenä torstaina 6. joulukuuta kello 12. Jumalanpalveluksessa saarnaa arkkipiispa Tapio Luoma.

Liturgeina toimivat Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan pastori Anna-Maija Viljanen-Pihkala ja pastori Mikael Busck-Nielsen Johannes församlingista. Jumalanpalveluksessa avustavat Oulun metropoliitta Elia, katolisen kirkon piispa Teemu Sippo SCJ, pastori, Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen ja Anglikaanisen kirkon kirkkoherra Tuomas Mäkipää.

Tekstinlukijoina avustavat ministeri Sanni Grahn-Laasonen ja Jenina Nyström.

Musiikista vastaavat Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkomuusikot urkurina Harri Viitanen ja kanttorina Risto Pulkamo. Huilistina avustaa Jenny Metsälä. Musiikkia on toteuttamassa myös Helsingin filharmoninen kuoro Jonas Rannilan johdolla. Kolehdin kantavat partiolaiset Helsingin Hakatyttöjen lippukunnasta.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu juhlajumalanpalvelukseen.  

Jumalanpalvelus televisioidaan suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä kello 11.55–13.00 ja radioidaan Yle Radio 1:ssä kello 12.00–13.00.

Seurakuntalaisille, joilla ei ole kutsukorttia, on varattu paikkoja kirkon etelä- ja pohjoisparvilta. Sisäänkäynti kirkkoon tapahtuu kello 11.10−11.30 kirkon etelä- ja pohjoisovista.

Jumalanpalvelus toteutetaan yhteistyössä ulkoministeriön protokollapalvelujen kanssa.

Kuva: Olli Seppälä. Helsingin tuomiokirkko.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

5 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Näinhän se maan yleinen tapa on ollut, että arkkipiispa saarnaa itsenäisyyspäivänä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Elitististä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Seppo,

   päinvastoin. Arkkipiispa on oikea henkilö pitämään saarnan. Minun mielestäni Suomen itsenäisyydessä ei ole mitään elitististä. Oma isänikin maksoi kalliin hinnan siitä haavoittuessaan pahoin rintamalla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Salmelta jälleen kerran tahallinen tai tahaton olkinukke! On todella taitavaa manipulaatiota vihjaillen kääntää yo elitismi-kritiikini, joka kohdistui siihen, että juurikin arkkipiispan pitää itsenäisyyspäivänä saarnata eikä esim.jonkun Helisngin kappalaisen, isänmaallisuuden ja sotaveteraaniemme vastaisuudeksi. Minä oli itse itsenäisyyspäivänä esittämässä hyvinkin isänmaallisia tektejä ja kertomassa vanhempieni osallistumisesta sotilaana ja lottana molempiin sotiin. Heidät vihittiin näissä asuissa Tampereen Tuomikirkosa sotainvalidipapin toimesta,isäni osallistui sodan jälkeen vuosikymmenet sotainvalidien toimintaan missä sain kynnelle kyettyäni olla usein ilokseni mukana. Vanhemlla iälläni sain ilon ja mahdolisuuden myös näytellä usein Mannerheimia aina USA:ta myöten ja tein se aina roolihahmoani syvästi arvostaen ja kunnioittaen. Joten äläpäs vääristele Kaikusalo.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Niemistö sanoo:

  Partiolaiset näkyivät keräävän kolehdin. Onko tietoa lippukunnasta?

  Ilmoita asiaton kommentti