Arkkipiispa Tapio Luoma Turun kirjamessuilla: Alastalon salissa on vielä kesken

Tapio Luoma

Kirjaston kirjat kuluivat arkkipiispa Tapio Luoman käsissä lapsena. Jouluksi hän toivoi aina kirjoja. Arkkipiispa kertoi elämänsä kirjoista Turun kirjamessuilla lauantaina 5.10.

Lapsena Luomaan teki vaikutuksen Mark Twainin teos Huckleberry Finnin seikkailut. Se valaisi syrjäytyneen pojan maailmaa. Huckleberry Finn pakenee vaikeaa elämäntilannettaan ja alkoholisoitunutta isäänsä. Mukaansa seikkailuihin hän saa karanneen orjan Jimin, joka puhuu Jarkko Laineen suomennoksessa Turun murretta.

– Se oli ensikosketukseni Turun murteeseen, Turun ja Suomen arkkipiispa totesi.

Kirjassa kosketti myös kahden erilaisesta taustasta tulevan lapsen ystävyys.

Lukiovuosilta Luoma nosti esiin Fjodor Dostojevskin järkäleen Rikos ja rangaistus, joka avasi hänelle sovituksen teemaa.

– Ennen kaikkea siinä viehätti se, että minä selvisin yhdestä maailmankirjallisuuden klassikoista. Se oli kiinnostava lukukokemus.

Sen sijaan Luoma tunnusti, ettei vieläkään ole selvinnyt Leo Tolstoin mittavasta Sodasta ja rauhasta puhumattakaan Volter Kilven teoksesta Alastalon salissa. Ne ovat yhä kesken.

Luomaa kiehtoo Dostojevskin ja Tolstoin kirjoissa kuvaus ihmisten mielenmaisemasta ennen suurta mullistusta. Kilven kieltä hän pitää haastavana, mutta toisaalta Alastalon salissa -teoksen hitaudessa on tilaa lukijalle ja sen ihmiskuvaus on tarkkanäköistä.

Tehdessään väitöskirjaansa teologian ja luonnontieteiden suhteesta Luoma löysi myös scifin ja Arthur C. Clarken tieteisromaanin Kaukaisen Maan laulut. Ystävän kautta Luoma tutustui Mike Oldfieldin musiikkiin, jota sittemmin myös keräili. Oldfield julkaisi Clarken romaanin innoittamana albumin The Songs of Distant Earth.

– Musiikin kautta avautui se, mitä kirja oli ilmaissut, Luoma sanoi.

Tieteisfiktiossa Luomaa kiinnostaa sen tapa käsitellä kysymyksiä tulevaisuudesta.

– Mikä on mahdollisuuksien maailma? Siihen scifi vastaa, Luoma totesi.

Kirjamessut ovat Turun messuhallissa 4.–6.10.

Kuva: Freija Özcan. Tapio Luoma luki Turun kirjamessuilla otteen Markku Mantilan kirjasta On toinenkin polku taivaaseen.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.