Arkkipiispa Windhoekissa: Kokous vahvisti luterilaisten identiteettiä ympäri maailmaa

Arkkipiispa Kari Mäkinen tiedotustilaisuudessa sisäministeriössä 21.11.2016

Suomen kirkon delegaatiota Luterilaisen maailmanliiton (LML) Windhoekin-yleiskokouksessa johtaneen arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan tämänkertainen yleiskokous vahvisti luterilaisten kirkkojen kommuuniota eli kirkkoyhteisöä. Kokous päättyy tänään tiistaina.

– Näyttää siltä, että tämä kokous vahvistaa kommuuniotamme. Yksi merkki siitä voi olla se, että henkilövalinnat tapahtuivat käytännöllisesti katsoen yksimielisesti. Se on hyvä merkki kommuunion tahdosta toimia yhdessä ja yhtenäisenä, vaikka monet asiat koskevat juuri niitä teemoja, joissa eri kirkkojen tarinat ovat hyvin erilaisia, Mäkinen arvioi.

Yleiskokouksen merkitys on Mäkisen mukaan siinä, että se vahvistaa luterilaista identiteettiä, joka toteutuu eri tavoin eri puolilla.

– Näyttää siltä, että kokouksen yleisteema resonoi täällä olevien kirkkojen keskuudessa hyvin, riippumatta siitä, missä kontekstissa kirkot elävät.

Kokouksen erityinen merkitys on Mäkisen mukaan vielä siinä, että se kokoaa yhteen erilaiset luterilaiset narratiivit kirkoilta, jotka elävät erilaisissa konteksteissa.

– On mielenkiintoista, millä tavalla ne narratiivit keskustelevat keskenään. Kokouksen viesti on oikeastaan se, miten se on tapahtunut.

Arkkipiispan mukaan yleiskokouksen istuntojen keskustelu on konkretisoitunut yleiskokouksen ohjelmaan kuuluneissa keskusteluryhmissä ja työpajoissa.

Mäkinen: Suomessakin kannattaisi kuulla monia Windhoekissa käsiteltyjä asioita

Windhoekin-kokouksen tuloksien ei ole tarkoitus jäädä kokoukseen, vaan viestiä pitäisi lähteä viemään maailmaan. Mäkisen mielestä se, miten Windhoekin viesti Suomessa tulee vaikuttamaan, tapahtuu yleiskokouksessa olleiden osanottajien kautta.

Mäkinen arvioi, että Suomessakin kannattaisi kuulla esimerkiksi Windhoekissa vahvasti esiin nousseesta gender justice- eli sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden tematiikasta.

– Minusta on kiinnostavaa, että – kun kerrotaan rajuja kertomuksia tästä aihepiiristä eri puolilta maailma ja miten relevanttia se kirkoille on – samanaikaisesti tunnistaa myös asioita, jotka ovat myös suomalaisen yhteiskunnan kysymyksiä.

Mäkinen viittaa tällä sukupuolittuneisuuteen ja siihen liittyvään vallankäyttöön.

– Meidän suomalaisessa kontekstissamme sellainen saattaa olla sekä näkyvää että pinnan alaista.

Mäkisen mukaan Windhoekin-yleiskokouksen teemoja käsiteltiin ylipäätään kattavasti ja monesta eri näkökulmasta.

Yleiskokousta Windhoekissa isännöivät Namibian kolme luterilaista kirkkoa. Mäkisen mielestä yleiskokous on vieraiden näkökulmasta näyttänyt toimivan hyvin.

– Myös täkäläisessä kontekstissa tämä konferenssi on ollut näiden kolmen kirkon yhteinen ponnistus, joka niiden yhteyden kannalta voi olla ihan merkittävä askel. Mutta sen, mitä Windhoekin-kokous tässä suhteessa lopulta tarkoittaa, tietävät namibialaiset itse, arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo.

Kotimaan artikkelitoimittaja Jussi Rytkönen raportoi LML:n yleiskokouksesta Namibian Windhoekista. Kokous päättyy tänään tiistaina.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Lue myös:

Pastori Heikki Repo: "Yleiskokouksen nuoret löysivät oman äänensä Windhoekissa"

Luterilaisen maailmanliiton uudeksi puheenjohtajaksi Musa Panti Filibus Nigeriasta

Latvian kirkko ei saapunut Luterilaisen maailmanliiton kokoukseen Windhoekiin – syynä naispappeus?

Arkkipiispa Mäkinen Younanin puheesta: "Myös kristittyjen keskuudessa on ekstremismin vaara"

Munib Younan Windhoekissa: Brexit on viesti itsekeskeisyyden kierteen vahvistumisesta maailmassa

Venäläinen naispappi LML:n kokouksen saarnassa: "Elämä ilman Jumalaa on pahempaa kuin karkotus tai vaino"

Arkkipiispa Mäkinen luterilaisten Windhoekin-kokouksesta: "Meillä on sieltä paljon opittavaa"

2 kommenttia

  • Reino Suni sanoo:

    Olisi mielenkiintoista tietää, onko luterilainen intendeetti ympäri maailmaa meidän ihmisten valitseman jumalan hyväksymisen kannalla, joka pelatstaa siihen uskovan ikuiseen taivaan paratiisiin. Arkkipiispa voisi ystävällisesti informoida. Samoin, mitä oikein luterilaisuus on koska ilmeisesti Martti Lutherin ihmisarvostuksen kannalla ei olla.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Marjukka Frondelius sanoo:

    Kari Mäkisen korviin tarttuu VAIN gender equalty idealismin opit. Miksi?

    Ilmoita asiaton kommentti