Arkkipiispanvaalissa kakkoseksi jäänyt Björn Vikström jätti hakemuksen Åbo Akademin virkaan

Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström kuvattuna Porvoossa 16.2.2018.

Arkkipiispanvaalissa toiseksi jäänyt Björn Vikström on hakenut yliopisto-opettajan paikkaa Åbo Akademista. Vikström on jättänyt hakemuksen teologisen etiikan ja uskonnonfilosofian lehtorin tehtävään.

Vikström vahvistaa kysyttäessä Kotimaa24:lle hakeneensa tehtävää, jonka hakuaika päättyi 5. maaliskuuta. Arkkipiispanvaali ratkesi 1. maaliskuuta.

Björn Vikström on toiminut Porvoon hiippakunnan piispana vuodesta 2009. Hän on kertonut jättävänsä piispan tehtävät hiippakunnassaan syksyllä 2019. Nyt valittavan yliopistonlehtorin on määrä aloittaa työssään elokuussa 2018. Vikström sanoo kertoneensa Åbo Akademissa, että jos hänet valitaan avoinna olleeseen tehtävään, hän hakee vuoden mittaista virkavapaata.

Teologisen etiikan ja uskonnonfilosofian lehtorin virkaa on hakenut kahdeksan henkilöä, kertoo humanististen tieteiden, psykologian ja teologian tiedekunnan dekaani Mikael Lindfelt. Hän työskentelee myös Åbo Akademin systemaattisen teologian professorina.

Lindfeltin mukaan yliopisto pyrkii siihen, että lehtori valitaan viimeistään kesäkuussa.

Björn Vikström toteaa, että hänen viranhakuunsa ei liity dramatiikkaa.

– Olen ilmoittanut, että lopetan Porvoon piispana vuonna 2019 ja siirryn todennäköisesti kirkon tai yliopiston palvelukseen. Tämä on yksi mahdollisuus.

Björn Vikström on väitellyt Åbo Akademissa teologian tohtoriksi vuonna 2000. Hän on toiminut yliopistossa myös tutkijana ja suunnittelijana kestävän kehityksen ja ympäristöetiikan alalla.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Arkkipiispanvaalissa toiseksi jäänyt Björn Vikström: Tulos on harppaus konservatiiviseen suuntaan

Jos Björn Vikströmiä ei valita arkkipiispaksi, hän jättää Porvoon piispan tehtävät syksyllä 2019

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

28 kommenttia

 • Markku Hirn sanoo:

  Hyvä valinta. En ole koskaan oiukeastaan ymmärtänyt miksi joku haluaa piispan tai hankalaan virkaan . On aina oltava ystävällisesti puhumassa kahvikutsuilla ja /tai tekemässä vähemmän tärkeitä hallinollisia päätöksiä. Puhumattakaan siitä että piispa joutuu selvittämään seurakuntien sisäisiä henkilöriitoja ja ottaa kantaa ikäviin kanteluihin . On tietenkin hienoja puolia jos on taipumusta olla estraadilla. Mutta pitkän päälle edustaminenkin voi käydä voimille.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Piispaksi ei ole muuta järkevää syytä hakeutua kuin se, että Jumala kutsuu siihen. Kun niin tapahtuu, kaikki tehtävätkin sitten näyttävät varmasti erilaislta, kuin jos esimerkiksi olisi jotenkin lihallisesti itse “keplotellut” itsensä ko. asemaan. Ytimeltään piispa on hengellinen johtaja, jonka tehtävä on “apostolinen”. En mitenkään usko, että kaikkia pappeja kutsutaan tähän tehtävään.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jarmo Kokkonen sanoo:

  Björn on sanojensa mittainen mies. Aivan uutta toiminnan tapaa ja kulttuuria on nyt syntymässä. Hienoa!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Sorri sanoo:

  Hienoa. Vikström on ryhdikäs ja rohkea mies.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tapio Tuomaala sanoo:

  Onnea ja menestystä Vikströmille valitsemallaan tiellä.

  Joutuu aina enemmän pohtimaan sitä, mitä kirkkoon jää jäljelle?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sari Roman-Lagerspetz sanoo:

  Hyvin surullista ja valitettavaa Suomen ev.lut. kirkolle. Kirkko menettää nyt kyllä paljon: syvällisen ja viisaan ajattelijan, pohtijan, teologin. Björn Vikströmiä tulee ISOSTI ikävä!

  Irja Askolan, Kari Mäkisen ja Björn Vikströmin jälkeen piispakunta näyttää kovin, kovin, kovin konservatiiviselta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Kettunen sanoo:

   Mitä mahtaneekin tarkoittaa, mutta Suomessa on jo feministikirkko ja Ruotsissa valtakirkko kokonaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Jaatila sanoo:

   Tästä saa nyt sen kuvan, että ollakseen “syvällinen ja viisas ajattelija, pohtija, teologi” tulee henkilön olla liberaali. Konservatiivi(piispa) ei voi tällainen olla.

   Toivottavasti ajattelen väärin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Vähän aikaa sitten eräässä tilaisuudessa Raamattuopiston Raimo Mäkelä sanoi, ettei hän tahdo leimautua miksikään konservatiiviksi, koska hänen kristillisyyden näkemyksensä on sitä, mitä se perinteen mukaan on ollut pari tuhatta vuotta. Konservatiivi-nimike siis hänestä oli huono. Eiköhän liberaali-nimike silti ole hyvä ? Silloin olisi perinteiset ja liberaalit?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Keitäköhän muita on hakemassa tähän virkaan? Åbo Akademissa on hyvä teologinen tiedekunta, ja on kyllä tärkeää, että sinne voidaan valita paras kandidaatti.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Antti Hämäläinen kirjoittaa tuolla yhdessä toisessa ketjussa: ” Kyllä tässä kaiken sortin” hulluja” on joka puolella ihan riittämiin, että kaikki linjat ovat edustettuina. Ajattelepa, minkä sotkun Björn Wikström olisi voinut aikaansaada…”

  Taitaa olla ihan luonnollista, että kristityt kutsuvat piispojaan jonkin sortin hulluksi. Ilmeisesti varsin kristillinen ominaisuus.

  Vaikea sanoa mitä herra Hämäläinen nyt sitten haluaa, sitä, että Vikströmiä ei valittaisi Åbo Akademin virkaan, vai sitä, että hän ei jatkaisi Suomen ev.lut.kirkon piispana ja tulisi valituksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   MInä en erityisesti halua mitään. Voisit alkuunsa lopettaa lapselliset spekulaatiot motiiveistani. Kysyin vain keitä muita hakee ko. virkaan. Vikström varmasti olisi ihan pätevä virkaan, mutta on toki muitakin päteviä kandidaatteja. Paras mies, tai nainen voittakoon.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Hämäläinen: “MInä en erityisesti halua mitään.”

   Anteeksi, olisi pitänyt käyttää konditionaalia (…mitä herra Hämäläinen nyt sitten haluaisi…).

   Hämäläinen: ” Voisit alkuunsa lopettaa lapselliset spekulaatiot motiiveistani”

   En ole spekuloinut motiivejasi. En lapsellisesti enempää kuin aikuismaisestikaan. Minulla ei ole aavistustakaan mitä ne ovat tai mihin ne perustuvat, jos niitä yleensä on. Olen kommentoinut ainoastaan Porvoon piisppaa, Björn Vikströmiä kohtaan tuntemaasi vastenmielisyyttä ja hänestä esittämääsi melko rohkeaa luonnehdintaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Wallin.”Olen kommentoinut ainoastaan Porvoon piisppaa, Björn Vikströmiä kohtaan tuntemaasi vastenmielisyyttä ja hänestä esittämääsi melko rohkeaa luonnehdintaa”. Höpö löpö. Minä en tunne Björn Vikströmiä enkä tunne häntä kohtaan mitään vastenmielisyyttä. Minusta oli kyllä hyvä, että hänestä ei tullut arkkipiispaa. Mutta sinähän voit ajatella että hänestä olisi tullut hyvä arkkipiispa. Minusta hän tietysti yhdessä muiden kanssa saa hakea virkaa. Miksi minulla olisi jotain sitä vastaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Herra Hämäläinen. Jos minua tarkoitit, niin jatkuva nimelläni kikkailu kertoo sivistystasostasi aika paljon. Toisten ihmisten nimellä kikkailu on halpahintaista käytöstä. Nimeni ei ole Wallin, enkä edelleenkään tunne ketään Wallinia. En ole myöskään täällä sen nimisen henkilön todennut koskaan kirjoittavan. Huomautin asiasta jo tuolla toisessa ketjussa.

   Hämäläinen: “Höpö löpö. Minä en tunne Björn Vikströmiä enkä tunne häntä kohtaan mitään vastenmielisyyttä.”

   “Hpö löpö” ei ole mikään taikasana tai mantra, joka mitätöisi piispa Vikströmiä koskevan kommenttisi.

   Ellet tunne Vikströmiä, niin mistä sitten mahtaa johtua, että olet katsonut asiaksesi asettaa hänen mielenterveytensä kyseenalaiseksi? Seuraavassa suora lainaus kommentistasi, jonka merkitys ei jää epäselväksi: ”Kyllä tässä kaiken sortin” hulluja” on joka puolella ihan riittämiin, että kaikki linjat ovat edustettuina. Ajattelepa, minkä sotkun Björn Wikström olisi voinut aikaansaada pelkästään yksipuolisella sanomallaan avioliitosta?” Turha sinun on tuota kommenttiasi kieltää tai väittää, että sillä olisi jotain kontekstuaalia yhteyttä “humoristiseen” sanontaan, jonka olet joskus kuullut. Kunhan yrität kieltää täysin asiattoman kommenttisi Vikströmin mielenterveyden tilasta. Seuraavassa kommentissasi vielä varmistat kantasi: “Jostain syystä ei nolota yhtään vaikka sanoin noin.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Wallentin “Jouko Halttunen. Tilanteessa missä meidän kirkkomme on juuri keskitien mies on paras johtajaksi. Vanha sanontakin kuuluu, että viisaat miehet pitävät kirkkoa pystyssä, mutta “hullut” vievät sitä eteenpäin. Kyllä tässä kaiken sortin” hulluja” on joka puolella ihan riittämiin, että kaikki linjat ovat edustettuina. Ajattelepa, minkä sotkun Björn Wikström olisi voinut aikaansaada pelkästään yksipuolisella sanomallaan avioliitosta?” Tässä nyt on koko kohta, jonka siirsit tähän toiseen keskusteluketjuun ja josta alat siteeraamaan tendenssiisi sopivaa osaa. Kun tässä puhun “hulluista”, ei sillä ole mitään tekemistä kenenkään mielenterveyden kanssa. Näissä kuvioissa ja parhaimmillaan erilaiset “Jumalan hullut” ovat luovia uudistajia, jotka avaavat tietä uudistuksille tms. Nyt on selvä, että Wikströmin uudistuksista en olisi kovin innostunut, mutta on aika kaukaa haettu väite, että jotenkin kyeenalaistaisn hänen mielenterveytensä. Luomaan, jota pidän keskitien miehenä, verattuna hän tietysti olisi ollut radikaali arkkipiispa. Uskon siis, että hän olisi siinä ominaisuudessa keikuttanut kirkkolaivaa liikaa. Eihän hän nytkään ole minnekään kirkon piiristä kadonnut, ja kirjojen kirjoittamisen lisäksi hän voi kaikin tavoin ajaa agendaansa. Siihenhän hänellä on täysi oikeus. Vääntö avioliiton olemuksesta ei ole minnekään kadonnut. Siis kuka vaan voi mielellään lukea tämän keskustelun kokonaisuudessaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Sarin lataama laulu “Jumalan hullut” erityisesti Kimmo Wallentiniile kuunneltavaksi. Jospa vaikka oppisit jotakin hyvään keskustelukulttuuriin liittyvää samalla kun kuulet kivan laulun.

   https://www.youtube.com/watch?v=-QI1LgAPQhY

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Wallentin. Sinulla on hauskat jutut. Kuka vaanhan voi lukea nämä kommentit.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Hämäläinen: “Wallentin. Sinulla on hauskat jutut.”

   Kiitos. Olen aina pyrkinyt tuottamaan iloa lähimmäisilleni.

   Hämäläinen: “Kuka vaanhan voi lukea nämä kommentit.”

   Hyvä huomio. Toivottavasti lukee. Miksi luulet minun niitä tänne muuten julkisesti kaikkien luettavaksi kirjoittelevan?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Wallentin, sinäkinnäköjään olet vähän sellainen tyyppi, että jos sinua ei olisi, sinut pitäsi keksiä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Hämäläinen: “olet vähän sellainen tyyppi, että jos sinua ei olisi, sinut pitäsi keksiä”

   Et kai vain nyt syyllisty persoonani arvosteluun (ei kovin toivottua näillä palstoilla), mutta jos tuo oli kohteliaisuus, niin kiitos siitä huolimatta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Terhi Saarinen sanoo:

   Kimmo Wallentin, olet mainio! Lukemattomat kerrat olen hörähtänyt nauramaan lukiessani kommenttejasi. Nauru on ihana asia, mutta naurun lähteet ovat harvassa. Sinun oivalluksesi ovat sellaisia. Nämä K24-verkkopalvelun kommenttiketjut olisivat huomattavasti köyhempiä lukijakokemuksia, jos sinua ei täällä olisi nasevine, älykkäine ja ajattelemaan pärähdyttävine kommentteineen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Kiitos Terhi.

   Tuollaisia kommentteja olen saanut perin harvoin lukea. (Toivottavasti kommenttisi ei ollut sarkasmia?)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Sari Weckroth, kiitos kivasta laulusta. Oli oikein kiltisti tehty minua kohtaan laittaa se tänne kuultavaksi. Minusta tällaisissa keskusteluissa pitää olla reilu ja rehellinen ja se merkitsee sitä, ettei toisen puheita aleta vääntämään ihan miksi tahansa.

  Ilmoita asiaton kommentti