Arkkipiispanvaalissa toiseksi jäänyt Björn Vikström: Tulos on harppaus konservatiiviseen suuntaan

Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström kuvattuna Porvoossa 16.2.2018.

Arkkipiispanvaalissa toiseksi tullut Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström sanoo olevansa huolissaan vaalituloksesta teologisena linjavalintana, joka merkitsee kirkon harppausta konservatiiviseen suuntaan.

– Ei tilanne dramaattinen ole, mutta silti olen huolestunut. Ehkä kirkon tehtävä ja rooli ovat hukassa, jolloin houkutus kääntyä sisäänpäin kasvaa ja otetaan etäisyyttä ympäröivään yhteiskuntaan.

Vikström sanoo työskentelevänsä sen eteen, ettei näin olisi.

– Mutta jos tulosta tarkastelee pelkästään henkilövalintana, se on selvä eikä jossittelulle jää sijaa. Kunnioitan vaalin tulosta, sen kanssa on helppo elää, hän kertoo.

– Toivotan Tapio Luomalle voimia ja rohkeutta tehtävässä. Hänellä on monta hyvää ominaisuutta sen hoitamiseen. Aion tukea häntä tässä tehtävässä.

Tapio Luoma sai arkkipiispanvaalin toisella kierroksella 56,2 prosenttia äänistä ja Björn Vikström 43,8 prosenttia äänistä. Björn Vikström sanoo, että hänellä on pitkän vaalikampanjan jälkeen tyhjä ja sekava olo.

– Annoin parhaani kampanjan aikana enkä osaa katua mitään sanomaani tai kirjoittamaani.

Vikström aikoo syksyllä 2019 luopua Porvoon hiippakunnan piispan viran hoitamisesta. Hän on tuolloin ollut tehtävässä kymmenen vuotta.

– Olen sanonut asian monta kertaa julkisuuteen ja pidän siitä kiinni. Myös hiippakunnassa asia tiedetään. Nyt aion keskittyä hoitamaan virkaani kunnialla jäljellä olevan ajan.

Vikström ei osaa sanoa tarkkaan, mitä ryhtyy tekemään sen jälkeen.

– Sen kuitenkin tiedän, että nyt Jumala sulki tämän oven.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Tuleva arkkipiispa Tapio Luoma: Erilaisuus ei ole uhka vaan se, ettemme tule toimeen sen kanssa

Tapio Luoma valittiin uudeksi arkkipiispaksi selvällä äänierolla

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.