Arkkipiispasta tehty kantelu tuomiokapituleihin

Arkkipiispa Kari Mäkisen Fb-sivu

Yksityishenkilö on tehnyt arkkipiispa Kari Mäkisen some-viestinnästä kantelun. Asia koskee arkkipiispan viimeisimpiä some-päivityksiä tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kantelu on lähetetty kaikkiin tuomiokapituleihin ja kaikille piispoille.

Asia joudutaan nyt kantelun vuoksi tutkimaan arkkipiispan itsensä johtamassa Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa. Mäkinen on arkkihiippakunnan pappi.

Lakimiesasessori Matti Mäkinen vahvistaa kantelun saapumisen Kotimaa24:lle. Hänen mukaansa kantelussa kysytään, voiko arkkipiispan julkinen lausunto "poiketa totaalisesti edustamansa tahon käsityksistä" ja voiko hän jatkaa tehtävässään.

Kantelu on otsikoitu "tutkintapyyntö arkkipiispan lausunnoista somesta".

Kantelu käsitellään nyt asianmukaisessa järjestyksessä. Se on esillä jo tuomiokapitulin seuraavassa istunnossa. Käytännössä arkkipiispaa vähintäänkin kuullaan ennen kuin päätös annetaan.

Asian selvittää todennäköisesti joku kapitulin asessoreista.

Voiko kapitulin jäsen selvittää puheenjohtajan asiaa?

– Ei ole muitakaan tässä systeemissä. Ei ole ketään muuta joka tutkisi, Matti Mäkinen vastaa. 

Käytännössä kantelua peilataan kirkkolain 5 luvun 3 pykälään. Pykälä on otsikoitu ero pappisvirasta, pappisvirasta pidättäminen ja pappisviran menettäminen.

Matti Mäkisen mukaan kyseessä ei ole ensi kerta, kun arkkipiispa Mäkisestä on kanneltu. Ainakin yksi kantelu on jo tutkittu jokunen vuosi sitten. Se ei johtanut toimenpiteisiin.

41 kommenttia

 • Matti Aaltonen sanoo:

  Kuinka moni nyt kirkosta eronnut/eroava tajuaa alkuunkaan, ettemme ole jäseniä Kari Mäkisen kirkossa, vaan Jeesuksen Kristuksen kirkossa. Huitelu porukasta toiseen ei ole kristillisen yhteisyyttä ja Kristukseen liittyneisyyttä. Kirkkomme puolestaan kuuluu maailmanlaajaan kristikuntaan, ei siis itsessään ja yksinään ole Kristuksen kirkkoa, vaan hänen kirkkoaan. Kirkkohistoria osoittaa, että koko elämänsä aikana kristittyjen yhteisössä on lausuttu ja tehty virheitä, jotka ovat hermostuttaneet jäseniä ja erottukin on, mutta mikään ei ole muuttunut. Tässä me pyrimme seuraamaan Kristusta muiden häneen uskovien kanssa. Eroaminen ei auta kirkkoa eikä eroajaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Lahtinen sanoo:

   Eroaminen saattaa auttaa kirkkoa ehkä huomaamaan, että kannattaisi pysyä sanassaan ja Sanassa, ja skarppaamaan toimintaansa.

   Eroajaa ero saattaa myös auttaa, hän ei joudu olemaan sellaisessa kirkossa, minkä papit ja piispat eivät kunnioita Raamattua, ja hän voi hakeutua sellaiseen toiseen kirkkokuntaan tai jumalanpalvelusyhteisöön, missä on pysytty kristillisessä opissa.

   Pilkkaajien seurassa ei pidä olla, eikä epäjumalanpalvojien.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Matti Aaltonen sanoo:

  En voi ilman muuta allekirjoittaa yhdessä arkkipiispan kanssa hänen lausuntojaan, mutta tunnustan hänet puolestani arkkipiispaksi siinä kirkossa, johon minut on kastettu, jossa olen saanut uskon Jeesukseen ja jossa olen suorittanut elämäntehtäväni. Aamen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jyrki Koskinen sanoo:

   Mäkisen homoutta puolustavat kommentit ajoivat vain muutamassa päivässä yli 13000 ihmistä ulos kirkosta. Kyseessä oli selvä vastalause Mäkiselle. Ja aivan aiheesta. Miksi Mäkinen puolustaa homoutta joka on täysin selvästi tuomittu Raamatussa useissa kohdissa ? Onko Raamattu Mäkiselle elämän tärkein auktoriteetti jota tulee noudattaa ? Jos Raamattu ei ole Mäkiselle Jumalan Sanaa niin hänen paikkansa ei ole ev.lut.kirkon johdossa. Mäkisen kannattaa muistaa että hän(kin) seisoo kerran tuomiolla kaiken tietävän Tuomarin edessä! Jos Mäkinen johdattaa ihmisiä helvettiin homouden hyväksymisellään, niin sitä suurempi on hänen vastuunsa Tuomarin edessä.

   Tässä asiassa EI ole kysymys Raamatun tulkinnasta. Kaikki kristilliset seurakunnat (lisäksi juutalaiset ja muslimit) kautta aikojen ovat ymmärtäneet homouden synniksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Keijo Kinnunen sanoo:

  “En ole penaalin terävin kynä, mutta tiedän, mitä oikeuteeni kuuluu… Olla kirkon jäsen ja vaikuttaa olemisellani muiden kristittyjen tavoin maailmassa.

  Erotkoon ne, jotka ovat löytäneet hengellisen kotinsa muualta? Ja mitä väliä…

  Maailmaan mahtuu meitä, joka sorttisia…”

  K.K.

  PS. Minun ns. Taivaani On tässä ja nyt…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pirkka Sieviläinen sanoo:

  Ei tämä kantelu johda mihinkään. Jotkut kirkon papit saavat vapaasti opettaa Raamatun vastaisia liberaaliteologisisia ajatuksia. Mutta jos joku on liian uskovainen, häntä tukistetaan. Näin on ainakin kirkkohistoria osoittanut.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Jospa liberaaliteologiaksi kutsuttu onkin Raamatun mukaista ja liika uskovaisuus ei ole? “Teidät on kutsuttu vapauteen, veljet. Mutta älkää tämän vapauden varjolla päästäkö itsekästä luontoanne valloilleen, vaan rakastakaa ja palvelkaa toisianne. Lain kaikki käskyt on pidetty, kun tätä yhtä noudatetaan: ‘Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.’ Mutta jos te revitte ja raastatte toinen toistanne, pitäkää varanne, ettette lopullisesti tuhoa toisianne. Tarkoitan tätä: antakaa Hengen ohjata elämäänne, niin ette toteuta lihanne, oman itsekkään luontonne haluja. Liha haluaa toista kuin Henki, Henki toista kuin liha. Ne sotivat toisiaan vastaan, ja siksi te ette tee mitä tahtoisitte. Mutta jos Henki johtaa teitä, ette ole lain alaisia.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Pirkka on oikeassa. Ei johda mihinkään. Kirkossa ei ole tapana harjoittaa tasa-arvoista ja yhdenvertaista käytäntöä suhteessa sen työntekijöihin ja heidän toimintaansa. Sellaista menettelyö kutsutaan puolueelliseksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Joku Jaskanen sanoo:

  Melko kummallista keskustelun tukahduttamista. Arkkipiispa on sanonut julkisesti, että avioliittolainsäädännön keskeisten periaatteiden muuttumisen myötä myös kirkon piirissä tulee keskustella avioliittokäsityksestä.

  Minun nähdäkseni tuon pitäisi olla jokaiselle ajattelevalle ihmiselle itsestään selvää. Keskustelun lopputulos voi olla, että kirkon avioliittokäsitys pysyy ennallaan ja erkanee yhteiskunnan käsityksestä, mutta keskustelu on totta vie syytä käydä.

  Toisille tämä ei kuitenkaan näy olevan selvää. Keskustelun tarpeellisuuden ääneen lausumista pidetään harhaoppina. Älkää nyt, oikeasti. Aikuiset kristityt ihmiset.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Oletko sinä Joku Jaskanen se Jaska Jokinen, vai kuka? Täällä pitää kommentoida omalla oikealla nimellä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Lehtinen sanoo:

   “Arkkipiispa on sanonut julkisesti, että avioliittolainsäädännön keskeisten periaatteiden muuttumisen myötä myös kirkon piirissä tulee keskustella avioliittokäsityksestä.”

   “Joku Jaskanen” ei liene seurannut kirkollista keskustelua aiemmin. Sukupuolineutraalista avioliittolaista ja kirkon avioliittokäsityksestä on käyty keskustelua jo vuodesta 2011 lähtien. Tästä näkökulmasta katsottuna arkkipiispan julkinen toive keskustelusta on perin kummallinen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Petri Kopponen sanoo:

  Matti Aaltonen aliarvioi pahasti kirkosta eronneiden perusteluja. Ymmärtääkö Aaltonen lainkaan, miltä tuntuu, kun joku loukkaa sinua sydänjuuriasi myöden? Onko Aaltosella lainkaan inhimillisiä tunteita?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Suomen kirkko on melkein 900 vuotta vanha. Luterilaisia olemme olleet yli neljä ja puoli vuosisataa. Jos tällä hetkellä piispan virkaa hoitava tulee kannanotoillaan tahtomattaan loukanneeksi joidenkin inhimillisiä tunteita sydänjuuria myöten, on mielestäni kovin liioiteltua erota kirkosta, joka on niin keskeinen osa maamme kulttuuriperintöä ja nykypäivää.

   Sen lisäksi kirkko on Kristuksen maanpäälinen ruumis. Suomen kirkko on tämän ruumiin jäsen. Miksi erota Kristuksesta inhimillisten tunteiden järkkymisen vuoksi?

   Ilmoita asiaton kommentti