Arkkipooki-palkinto myönnettiin Punkalaitumen seurakunnan EU-rahoitteiselle Tule kotiin -hankkeelle

Turun arkkihiippakunnan hiippakuntavaltuusto on myöntänyt Arkkipooki-palkinnon Punkalaitumen seurakunnan Tule kotiin -hankkeelle.

Kyseessä on seurakunnan hallinnoima EU-rahoitteinen hanke, joka perustettiin houkuttelemaan uusia kuntalaisia ja seurakuntalaisia Punkalaitumelle sekä kehittämään maaseudun palveluita. Myös kunta on ollut hankkeessa aktiivisesti mukana. Asiasta kertoo Turun arkkihiippakunta tiedotteessaan.

Palkinnon luovuttaa piispa Kaarlo Kalliala perjantai-iltana Punkalaitumen kirkossa järjestettävässä hankejuhlassa.

Arkkipooki jaetaan nyt kahdeksannen kerran tunnustuksena merkityksellisestä, ansiokkaasta ja innovatiivisesta työstä kirkon, hiippakunnan tai seurakuntien ja niiden jäsenten hyväksi.

Tule kotiin -hanke alkoi huhtikuussa 2018. Se on palkintoperusteiden mukaan valtakunnallisestikin ainutlaatuinen. Hankkeen avulla on tiivistetty seurakunnan ja kunnan yhteistyötä sekä tuotu eri toimijoita yhteen.

Hiippakunnan tiedotteessa todetaan, että hankkeen ansiosta Punkalaitumen seurakunnan viestintä on laajentunut ja monipuolistunut ja seurakunnan toimintaan osallistuvien määrä on noussut. Myös vapaaehtoistoiminta on lisääntynyt ja monimuotoistunut. Lisäksi seurakuntavaalien äänestysprosentti nousi huomattavasti ja oli arkkihiippakunnan toiseksi korkein, 32,3 prosenttia.

Hankkeen kohderyhmäksi valittiin nykyiset eläkeläiset, jotka ovat syntyneet Punkalaitumella mutta muuttaneet sittemmin muualle. Hankkeen seurauksena kunta sai viime vuoden aikana 108 uutta paluumuuttaja-asukasta. Hankkeelle on haettu myös jatkoa.

Hankevetäjänä on toiminut Hanna-Mari Kamppikoski. Hän on muun muassa kirjoittanut kunnan nettisivuille monenlaisia tekstejä seurakunnan työntekijöistä ja toiminnasta sekä hartaustekstejä Punkalaitumen Sanomiin.

Luovutettava konkreettinen palkinto on taidekäsityönä valmistettu Pooki eli tunnusmajakka. Kiertopalkinto on saajan hallussa, kunnes uusi palkittava valitaan. Palkinnon saajalle jää muistoksi Pookin pienoismalli. 

Kuva: Anna-Liisa Hyrsky-Heikkilä / Turun arkkihiippakunta

Lue myös arkistojutut:

Arkkipooki-palkinto Harjavallan seurakunnan Kymppiluokalle ja rovasti Raimo Vuoristolle

Arkkipooki Tuula Valkoselle ja Deep Talk -menetelmälle

Vuoden Arkkipooki Tarvasjoen seurakunnalle

Pesue sai Arkkihiippakunnan Vuoden 2013 Arkkipookin

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.