Arkkipooki Tuula Valkoselle ja Deep Talk -menetelmälle

Turun arkkihiippakunnan hiippakuntavaltuusto on myöntänyt Arkkipooki-palkinnon Salon seurakunnan lapsityönohjaaja Tuula Valkoselle ja hänen kehittämälleen Deep Talk -menetelmälle.

Arkkipooki jaetaan tunnustuksena merkityksellisestä, ansiokkaasta ja innovatiivisesta työstä kirkon, hiippakunnan tai seurakuntien ja niiden jäsenten hyväksi. Palkinnon luovutti piispa Kaarlo Kalliala eilen tiistaina Salo-Uskelan seurakuntatalolla.

Deep Talk on ryhmille suunnattu, muutamasta kokoontumisesta koostuva työyhteisön kehittämismenetelmä. Se on lapsityössä käytetyn uskontokasvatusmenetelmän Godly Playn aikuisversio.

Deep Talk perustuu ohjaajan kertomaan voimauttavaan hengelliseen kertomukseen. Menetelmässä on kyse työntekijälle ja työyhteisöille suunnatusta hengellisen minuuden ja voimaantumisen kielestä, jossa opitaan kuuntelemalla ihmisen sisintä. Olennaista menetelmässä on dialogisuus, arvostava kuuleminen ja leikin tila, jossa kaikki ajatukset ovat sallittuja.

Erilaisiin ryhmämenetelmiin perehtyneet asiantuntijat pitävät Deep Talk -menetelmää lupaavana menetelmänä ylläpitää avoimuutta ja luovuutta työyhteisöissä.

Tuula Valkonen on kirjoittanut menetelmästä kirjan Deep Talk – Tunnista yhteisön voima (Kirjapaja 2014). Menetelmä on herättänyt jo kansainvälistäkin huomiota.

Vuosittain jaettava Arkkipooki-palkinto jaetaan nyt neljännen kerran. Palkinto on taidekäsityönä valmistettu Pooki eli tunnusmajakka. Kiertopalkinto on saajan hallussa siihen asti, kunnes uusi palkittava valitaan. Palkinnon saajalle jää muistoksi Pookin pienoismalli.

Lisää Deep Talkista Kotimaa Prossa