Arvio: Annamari Marttinen kirjoitti ainutlaatuisen romaanin uskontojen törmäyksestä parisuhteessa

On palkitsevaa, kun tarttuu itselleen entuudestaan tuntemattoman kirjailijan tuntemattomaan kirjaan ja huomaa, että se alkaa vetää. Kirja osoittautuu tavallista kiinnostavammaksi ja monin tavoin ainutlaatuiseksi.

Lappeenrantalaisen Annamari Marttisen kymmenes romaani Tässä meillä on kaikki nyt oli minulle juuri tällainen kirja.

***

Romaani on näennäisesti tavallinen rakkauskertomus. Nainen ja mies tapaavat, seuraa syvä tunne ja lopuksi herääminen siitä. Poikkeuksellista Marttisen romaanissa on, että nyt on kyse kahden eri maailmankuvan ja uskonnon yhteentörmäyksestä rakkauden peiton alla.

Amanda Kallio – joka romaanin mittaan joutuu tunnistamaan, että on luterilainen – menee kansalaisopiston ruotsinkurssille. Hänen viereensä istuu venäläinen mies. He rakastuvat. Mies, Valja, osoittautuu Jehovan todistajaksi.

Lukija hieraisee silmiään. Kuinka eronneen suomalaisnaisen ja aktiivisen venäläisen Jehovan todistajan välinen rakkaussuhde voi onnistua?

Marttinen kuvaa tapahtumia Amandan näkökulmasta hänen mielenliikkeitään ja psykologisia aavisteluitaan rekisteröiden. Rakkaus on ihana kupla, mutta kuplan ulkopuolella on elämää. Amandan lähipiiri järkyttyy kuullessaan miehen uskonnosta. Samalla Amandallekin alkaa valjeta, kuinka totaalisesta maailmankatsomuksesta jehovantodistajuudessa on kyse.

***

Amandan ja Valjan suhdetta seuratessaan lukija miettii, eikö jo Romeon ja Julian tarina osoittanut, että ulkoisilla tekijöillä on parisuhteessa merkitystä. Kukaan ei rakasta tyhjiössä kuin ehkä hetken.

Lukija seuraa myös oma sydän pamppaillen, kuinka Amandan ja Valjan lopulta käy. Nouseeko rakkaus korkeammalle kuin uskonnon rakentama muuri? Joutuuko toinen osapuoli luopumaan rakkauden tähden identiteetistään?

Marttisen romaani antaa pohtimisen aihetta laajemminkin monikulttuurisessa ja -uskontoisessa Suomessa. Miten onnistuu liitto, jossa toiselle osapuolelle uskonto rajoituksineen on elämän tärkein asia?

Annamari Marttinen: Tässä meillä on kaikki nyt. Tammi 2019. 313 sivua.

Arvio on julkaistu Kotimaa-lehdessä 10.10.2019.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.