Arvio: Elossa 24h -sarja peittää ihmisen heikkouden selviytymistarinoiden taakse

Elossa 24h Kuvassa Harri Heinonen. Hän työskentelee sairaalapappina Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Elossa 24h -ohjelma valottaa suomalaisten potilaiden ja hoitohenkilökunnan tarinoita yhden vuorokauden aikana eri puolella Suomea. Ohjelmassa seurataan niin
potilaiden kuin hoitohenkilökunnankin päivää 12 eri paikkakunnalla.

Ylen tuottaman Elossa 24h -tosi-tv-sarjan katsominen oli kuin joku olisi silittänyt hellästi olkapäästä hiomapaperilla. Tarkoitus on hyvä, mutta lopputulos kirvelee.

Sarja kertoo yhden päivän ajan julkisesta terveydenhuollosta 12 paikkakunnalla. Siinä terveyskeskuslääkäri poistaa punkkeja nuorelta tytöltä Houtskarissa ja perätilassa oleva sikiö syntyy keisarileikkauksella Oulussa. Kuopiossa karaokeyrittäjälle tehdään sydänleikkaus ja ihminen lennätetään munuaissiirtoon Helsinkiin.

Seitsemässä puolen tunnin jaksossa näkyy useita läheltä piti -tilanteita ja epätoivoisissa oloissa eläviä ihmisiä, jotka saavat vaivoihinsa apua. Mukana on myös saattohoitopotilaita, jotka makaavat viimeisiä päiviään tai kuukausiaan sängyssä.

Vavahduttavimmillaan sarja on silloin, kun sairaalapastori kävelee vaitonaisena käsissään puolimetrinen laatikko.

Vähemmästäkin pidättelen itkua television ääressä. Sarja näyttää konkreettisesti hetken, jossa moni katsoo elämän alkavan. Se myös vihjaa, millaiset ovat elontien viimeiset metrit.

Sarjan jokainen jakso antaa toivoa siitä, että syöpähoidot onnistuvat, vaikeimpienkin sairauksien kanssa voi elää ja terveydenhuollon ammattilaiset pystyvät pelastamaan elämän kuin elämän.

Onhan se ihmeellistä, kuinka monta ihmistä ryhtyy työhön, kun joku loukkaantuu tai sairastuu vakavasti. Harvoin näkee konkreettista lähimmäisenrakkautta, huolenpitoa ja apua annettavan sillä antaumuksella kuin keskoselle tai syöpäpotilaalle.

***

Liikutuksen jälkeen viriää kuitenkin hienoinen epäusko. Ei sairaanhoito ole pelkästään hienoja laitteita yliopistosairaaloissa tai sympaattisia terveyskeskuksia saaristossa. Se on myös virumista vuodeosastolla ja istuskelua kulahtaneissa odotushuoneissa. Se on epävarmuutta oireiden ja tautien välimaastossa ja jokapäiväistä ahdistusta parantumattoman taudin kanssa.

On ymmärrettävää, että ylistyslauluun synkän sävyt sopivat huonosti. Suolistokivuista kärsivän turkulaisisän masentunut katse ei kerro ihmisen kekseliäisyydestä ja kaikkivoipaisuudesta. Se kertoo kärsimyksestä, joka on paitsi tuskaa myös monen kristityn oppineen mielestä mysteeri.

***

Sanomattakin selvää on, että sarjassa ei nähdä kenenkään kuolevan. Muutaman kerran siihen viitataan kautta rantain. Leikkaukset sen sijaan on kuvattu yksityiskohtaisesti. Ne myös johtavat potilaiden parantumiseen. Sarjan tekijöiden häveliäisyydestä kuoleman poissaolossa ei siis ole kyse.

En keksi muuta syytä kuin sen, että kuolema on liian iso kuvattavaksi. Silti sekin on jokaisella edessä, näki sitä tai ei. Ja ei, en kaipaa sairaalasarjojen dramatiikkaa, jossa kuolema on laitteiden hälytysäänien kakofoniaa ja sairaalahenkilökunnan törmäilyä toisiinsa vuoteen ympärillä.

Silti se, ettei sairaalahenkilökunta tupeksi, että liki kaikki vaivat ovat hoidettavissa, että kaikki sujuu vaikeuksista huolimatta, ei ole totta. Siitä puuttuu ihmisen osa, johon kuuluu myös huonoa tuuria, harmaata arkea, epämääräistä kipua ja kaiken päättävä piste.

Niistä vain ei synny hyvää tarinaa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Kuva: Ylen kuvapalvelu / ITV. Harri Heinonen työskentelee sairaalapappina Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Elossa 24h -sarjaa voi katsoa Ylen Areenassa.

5 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Minulle nousi sarjaa katsellessani päällimmäisenä kiitollisuus siitä, että Suomessa on toimiva terveydenhuolto ja osaava henkilökunta, jotka tekevät työtään sydämellä. Voi olla, että sairaanhoitajana katselin kuvauksia omasta viitekehyksestäni käsin? Ehkäpä joku toinen porukka tekee TV-ohjelman siitä, mikä ei toimi ja mikä menee pieleen? Se ei kuitenkaan synnytä toivoa vaan pahaa mieltä, mitä Suomessa on jo ennestään hyvin paljon.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Salme

   Nyt olen pitkästä aikaa kanssasi täsmälleen samaa mieltä. Hyvä kommentti.

   Tuon kommenttisi lisäksi haluaisin todeta, että se nyt taitaa olla vain niin, että ohjelmat, jotka eivät pääty onnellisesti, eivät myöskään ole kovin suosittuja. TV:n katsojat rakastavat sankaritarinoita.

   Kuolemasta ja sen odottelusta on tehty jo ihan riittävän monta, Suomenkin televisiossa esitettyä (sinänsä hyvää) ohjelmaa (mm. vuonna 2013 TV1:ssä esitetty suomalainen “Viimeiset sanani”- sarja)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Kimmo, kiva kuulla mielipiteesi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kuosmanen sanoo:

  Minusta Elossa24h oli hyvin toteutettu sarja myös siinä mielessä, että se antoi hyvän kuvan siitä, mihin verorahojamme käytetään julkisessa terveydenhuollossa. Ja hyvää pohjustusta ja raameja myös tulevaan sote-uudistukseen – toivottavasti senkin jälkeen säilyy yhtä hyvä hinta-laatusuhde.

  Sarja oli myös hyvää vastapainoa YLE;n fiktiiviselle Syke sarjalle, jossa tempo on huomattavan kiivas ja draaman käänteet nopeita. Sykkeestä ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta ihan tarpeeksi autenttisia olivat myös Elossa24h sarjan leikkaussali- ja ensihoitokuvaukset.

  Toki televisio formaattina vaikutti Elossa24h sarjassa siihen mihin kuvaukset painottuivat. Kovin dramaattista kuvaa ei sisätauti-, kroonikko- ja dementiaostoilta taitaisi löytyä, siis niin että myös katsoja jaksaisi sitä pidempään seurata.

  Ja sama pätee tietysti myös kuolemaan. En kuitenkaan Antti usko, että tässä tapauksessa kuolema olisi ollut liian iso kuvattavaksi. Selitys lienee yksinkertaisempi: sarjan kaikkiin kuvauksiin tarvittiin paitsi hoitohenkilökunnan myös potilaiden ja omaisten suostumus. Kuoleman ennakointi ja luvan saaminen olisi varmaankin ollut yhden päivän rytmissä aika haasteellista.

  Ilmoita asiaton kommentti