Arvio: Lappeenrantalaisessa Enkelit-musikaalissa on koskettava ja evankelioiva ote

Enkelit-musikaali Lappeenrannan kaupunginteatterissa

Taivaallisessa työvoimatoimistossa on kiire. Kokovalkoisiin pukeutunut virkailija lukee paperikääröltä ilmoituksia avoimista paikoista, ja enkelit lähetetään maailmaan yksi kerrallaan.

Taivaallisten auttajien selviytymistä tehtävistään seurataan Lappeenrannan seurakunnan gospelkuoron Sound of Faithin musikaalissa Enkelit. Musikaalin on ohjannut ja pääasiassa myös säveltänyt ja sanoittanut kuoroa jo pitkään luotsannut musiikkiluokanopettaja Hanna Hyvärinen. Harrastajakuoron voimanponnistus esitetään yhteensä neljänä iltana Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä tällä ja seuraavalla viikolla.

***

Apua tarvitsee neljän lapsen uupunut äiti ja äkäinen eukko, joka uhkaa jäätyä erakkomökkiinsä. Ysi b:llä kiusattu teini on vaipumassa epätoivoon – ja taloyhtiön kevätkokoukseen kaivataan kipeästi sovittelijaa. Huumoriakin siis on vakavien teemojen lisäksi.

Helppoa ihmisten auttaminen ei ole, mutta onneksi enkelin erottaa ihmisestä sinnikkyys.

Hahmot ovat samaistuttavia ja tarina ehkä siksi niin koskettava. Kukapa ei olisi joskus elämässään kohdannut epävarmaa teiniä, väsynyttä äitiä tai äkäistä vanhusta – tai ollut sellainen itse. Musikaali kutsuu tunnistamaan arkipäivän enkelit ympärillämme ja olemaan sellainen.

Enkelit-musikaalin kohokohta on tätä viestiä alleviivaava Minä lähetän sinut, jonka soolon laulaa karismaattinen Heidi Harju.

Vaikka muuten Hanna Hyvärisen gospel vertautuu amerikkalaisen gospelin sijaan pikemmin Pekka Simojoen tai Juha Tapion tuotantoon, svengaava Minä lähetän sinut olisi helppo kuvitella megakirkon alttarille.

Musikaalin solistit selviytyvät muutoinkin hienosti rooleistaan niin näyttelijöinä kuin laulajina. Erityisesti näyttelijäntaidoillaan hurmaa Sari Kanerva äkäisen eukon roolissa. Noora Peltoniemi tulkitsee herkkyydellä nuoren, vasta 18-vuotiaan lappeenrantalaisen säveltäjän Anni Vesterisen kappaleen Laulu Enkelille.

***

Lappeenrannassa keskustelua herätti jo etukäteen musikaalin teema. Sekoittuisiko tarinassa kristinuskon enkeleihin nykyään suosittua uushenkistä enkelimystiikkaa? Valmista teosta katsoessa pelko vaikuttaa höpsöltä. Enkeleiden lisäksi lauluissa puhutaan Taivaan isästä, ja kristillistä sanomaa alleviivataan Raamatun enkelisitaateille, joita tarinan edetessä heijastetaan lavan takaseinään. Enkelit on avoimen tunnustuksellinen, evankelioiva musikaali.

Sound of Faith on tehnyt aiemminkin suuria kuoroteoksia, joita on esitetty esimerkiksi kirkoissa, seurakuntasaleissa ja kouluilla. Enkelit-musikaali kuoro halusi kuitenkin tuoda oikeaan, mustaan teatteritilaan.

Seurakunnan kuoron gospelmusikaalin tuominen ammattiteatterin lavalle oli mahdollista siten, että Lappeenrannan seurakunta lupautui takaajaksi. Mikäli teatterin vuokraa ei olisi saatu katettua lipputuloilla, seurakunta olisi maksanut erotuksen.

Näyttää siltä, ettei seurakunta joudu lunastamaan lupaustaan. Musikaalia esitetään lähes täysille saleille.

Kuva: Hanna Hyvärinen. Enkeli (Hanna Rautiainen) lähetetään hoitamaan uupuneen äidin (Jenna Roine) lapsia.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.