Arvio: Näyttely lääketieteellisestä materiaalista tehdyistä rukousnauhoista on kuin saarna

Taiteilija Cia Karlssonin Hengenpelastajat-näyttelyn teema kuulostaa ensin oudolta, jopa pelottavalta: rukousnauhoja lääketieteellisestä materiaalista. Mieleen tulevat piikit, leikkausveitset ja kanyylit.

Jälkimmäisiä Helsingin Oulunkylän kirkon galleria-kahvila Aulan vitriinistä löytyykin. Muita materiaaleja ovat muun muassa ompelulangat ja pillerit.

Kauniit taideteokset kertovat tarinoita sairastumisesta ja toipumisesta. Kun rukousnauhojen tarinoita kuuntelee, ne myös herättävät kiitollisuutta.

Idea sai alkunsa kahden Karlssonin ystävän sairastumisesta. Toinen sai sytostaattihoitoja syövän takia, toisen vei sairaalaan borrelioosi.

– Jotkut ihmiset ovat kertoneet, että vakavan sairastumisen hetkellä tai ennen leikkausta he ovat alkaneet rukoilla, vaikka eivät pidä itseään uskonnollisina, Carlsson sanoo.

– Kun ystäväni sairastuivat, ryhdyin keräämään tutuilta ihmisiltä pillereitä, joiden he olivat kokeneet parantavan tai auttavan oloaan. Monilta sain myös luontaislääkkeitä.

Vaikuttavan näköinen yli kaksimetrinen helminauha sisältää 99 jalokiveä muistuttavaa läpipainopakkauksessa olevaa tablettia ja kapselia. Ketjun viimeisenä on musta hiilitabletti, yksi niistä lääkkeistä, joita taiteilijalle aikoinaan määrättiin Intiassa punatautiin.

Hengenpelastajat-nauhassa jokaisella helmellä on kyseisen lääkkeen nimi. Niistäkin löytää erilaisia merkityksiä. Esimerkiksi myös mieltä rauhoittamaan käytettävä Atarax-lääkkeen nimi kytkeytynee ataraksia-sanaan, joka kreikaksi tarkoittaa mielentyyneyttä, Karlsson huomauttaa.

Taiteilija näyttää, miten on virkannut ohuesta langasta herkkiä violetinvärisiä kukkakuvioita. Saman merkkisellä langalla kirurgit, kätilöt ja hammaslääkärit ompelevat leikkaushaavoja kiinni.

Oulunkylän kirkon näyttelyyn valikoidut teokset on koottu sitä varten valmistettuun vitriiniin. Sen on tarkoitus kesän jälkeen lähteä kiertämään muun muassa sairaaloihin.

Kirkkoherra Ulla Kosonen kertoo, että kirkon galleriatilassa on ennenkin suosittu ajatuksia herättäviä teemoja ja taideteoksia.

Tavallaan myös Karlssonin näyttely toimii ikään kuin saarna; ajatuksia herättävänä, tietoa lisäävänä ja lopuksi eväitä elämään antavana.

– Jo länsimaisen lääketieteen isänä pidetty Hippokrates aikoinaan opetti, että pitäisi erottaa sairauksien luonnolliset syyt hengellisistä, mutta edelleen jotkut ihmiset ajattelevat, että sairaus on Jumalan rangaistus.

– Toisaalta Jumalan koetaan myös parantavan sairauksia. Ei ole ihmisen mieli paljon muuttunut, Cia Karlsson toteaa.

Hengenpelastajat on nähtävillä Oulunkylän kirkon galleria-kahvila Aulassa 15.5.–7.8.2016. Näyttelyn yhteydessä kuvataiteilija Karlsson ja Helsingin yliopiston uskontotieteen lehtori, tutkija Terhi Utriainen keräävät tutkimuskäyttöön nimettömiä kertomuksia sairastumisen ja toipumisen kokemuksista.

– Toivomme kuvauksia sairastumisen syistä ja selityksistä sekä siitä, mikä on auttanut toipumaan ja selviytymään. Voi myös kertoa tilanteista, joissa toipuminen ei ole edennytkään.

Kuvat: Jani Laukkanen. Vapaasta Taidekoulusta valmistunut, uskontotiedettä opiskellut ja mielenterveyshoitajana toiminut kuvataiteilija Cia Karlsson on lähestynyt sairautta, paranemista ja kuolemaa taiteen näkökulmasta ja hyvin konkreettisin tavoin.

Edellinen artikkeliMaahanmuuttoviraston kirje järkyttää kristillisellä opistolla
Seuraava artikkeliSeurakuntien työntekijöistä vapaaehtoisten valmentajia

Ei näytettäviä viestejä