"Arvostan suuresti, että meidät kutsutaan" – Piispat kommentoivat Linnan juhlia

Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi Suomen 100-vuotisjuhlavuoden itsenäisyyspäivän vastaanotolla Helsingissä 6. joulukuuta 2017. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Satavuotiaan Suomen juhlavastaanotolle Presidentinlinnaan saapui tavallisen itsenäisyyspäivän tapaan joukko uskonnollisten yhteisöjen edustajia. Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta kutsuvieraslistalla olivat kaikki nykyiset piispat ja entiset arkkipiispat puolisoineen.

Piispat aloittivat perinteiseen tapaan Esplanadin puolelta sisään tulleiden vieraiden kättelyjonon. Lisäksi presidentin vastaanotolle asteli Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen, joka saapui puolisonsa Anja-Tuulikki Huovisen kanssa Linnaan Mariankadun puolelta.

Kotimaa24 kysyi kaikilta nykyisiltä piispoilta kokemuksia itsenäisyyspäivän vietosta Linnassa ja koko Suomessa. Torstaiaamuna tunnelmistaan kertoivat Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala, Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen ja kenttäpiispa Pekka Särkiö.

Keskusteluja lohenkalastuksesta uskonnonvapauteen

Seppo Häkkinen sanoo arvostavansa suuresti sitä, että piispat ovat saaneet kutsun itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle Linnaan.

– Minulle osallistuminen Linnan juhliin on osa piispan viranhoitoa. Piispojen tehtävä on edustaa kirkkoamme ja näkyä piispan juhlapuvussa muiden juhlaan kutsuttujen keskellä.

Tänä vuonna Häkkinen kertoo tavanneensa Linnassa oman hiippakuntansa väkeä, politiikan, Puolustusvoimien ja valtionhallinnon johtoa sekä kulttuurin edustajia.

– Joitakin työasioita tuli samalla hoidettua.

Piispa Kaarlo Kalliala osallistui Linnan juhlien ohella itsenäisyyspäivän ekumeeniseen juhlajumalanpalvelukseen Helsingin tuomiokirkossa. Päivän aikana käymistään keskusteluista hän mainitsee kohtaamiset 99-vuotiaan sotaveteraanin kanssa sekä Kuwaitin suurlähettilään Abdulaziz A. Aladwanin ja Turkin suurlähettilään Adnan Basagan kanssa.

– Mieleen jäi 99-vuotiaan veteraanin ajatus, ettei kaunan ja katkeruuden vaaliminen vie minnekään. Hän sanoi, että jos tulee suru puseroon, pitää vaihtaa pusero.

Suurlähettiläiden kanssa Kalliala kertoo puhuneensa uskontojen kohtaamisesta, uskonnonvapaudesta ja yhteiskuntarauhan rakentamisesta.

Kenttäpiispa Pekka Särkiö kertoo keskustelleensa saamelaiskäräjien puheenjohtajan Tiina Sanila-Aikion kanssa lohenkalastuksesta, taloustieteen Nobel-voittajan Bengt Holmströmin kanssa koulutuksen merkityksestä Suomen taloudelle ja kansanedustajien kanssa sopimussotilaista ja alkoholilaista. Särkiön keskustelukumppaneita olivat myös rintamalotta Maila Virkkunen, Cantores Minores -kuoron johtaja Hannu Norjanen ja Suomen Vapaakirkon kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen.

Linnan juhlien tunnelmaa piispat kuvailivat tavanomaisen iloiseksi. Erikseen mainittiin tarjoilut, joissa näkyi tällä kertaa maakuntien perinteiden kautta koko Suomi.

– Tarjoiluissa löysin uusia makuja, kuten mustamakkarapuolukkaleivos, savusaunatee ja ruispiparit, Pekka Särkiö totesi.

Myös poikkeusohjelmana Linnan juhliin kuulunut kuorolaulu ilahdutti piispoja.

Juhlavuosi yllätti ja liikutti

Satavuotiaan Suomen juhliminen pitkin vuotta ja juhlinnan huipentuminen Suomen itsenäisyyspäivänä saa kokonaisuudessaan piispoilta kiitosta.

Pekka Särkiö yllättyi juhlinnan monipuolisuudesta.

– Kunnat, seurakunnat, järjestöt ja yksityiset olivat todella panostaneet juhlan huomioon ottamiseen.

Itsenäisyyspäivänä Särkiön ohjelmaan kuuluivat saarna Helsingin Malmin kirkossa ja juhlapuhe Hyvinkää-talossa.

Seppo Häkkinen sanoo vuoden mittaisen juhlinnan osoittavan, että isänmaa on tärkeä ja yhteinen hyvinkin erilaisille ihmisille ja ihmisryhmille.

– Olen iloinen siitä, että yhtäältä veteraanisukupolvien merkitys on ollut vahvasti esillä, toisaalta lapset ja nuoret on haluttu mukaan korostetulla tavalla, sillä heissä on maamme tulevaisuus.

Häkkinen pitää erityisen onnistuneena juhlavuoden teemaa "Yhdessä". Tämän asenteen varassa kansakunta on hänen mukaansa selviytynyt itsenäisenä ja vapaana vuosisadan ajan. Sama asenne on syy siihen, että pohjoismainen sivistysvaltio ja hyvinvointiyhteiskunta on saatu rakennettua.

Häkkinen toteaa, että erilaisten näkemysten keskellä tarvitaan itsenäisyyden juhlavuoden näkyä.

– Tällaista yhdessä yhteiseksi hyväksi tekemisen henkeä nyt kaivataan. Se vie meitä samalla lähemmäs toinen toistamme ja vahvistaa yhteenkuuluvuutta.

Kaarlo Kallialan mielestä Suomen satavuotisjuhla liikutti ihmisiä tavallisia itsenäisyyspäiviä enemmän.

– Liikuttamisella tarkoitan toisaalta ihan vain sitä, että ihmiset lähtivät liikkeelle, kävelemään ja erilaisiin juhlatilaisuuksiin. Toisaalta he olivat liikkeellä juuri siksi, että median keskustelu itsenäisyydestä ja sen saavuttamisesta on liikuttanut mieliä. On tullut aiempaa selvemmäksi, kuinka suuri ja hämmästyttävä saavutus tämä tällainen Suomi on, Kalliala sanoo.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat saapuivat kättelemään tasavallan presidentti Sauli Niinistöä Presidentinlinnassa. Etualalla Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi puolisonsa Hannele Salmen kanssa.

Lue myös:

Arkkipiispa itsenäisyyspäivänä: Osaammeko tunnistaa, missä valta kääntyy hiljaiseksi väkivallaksi?

21 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  Kuka pressa kestäisi sen mediamölyn, mikä syntyisi jos tätä yläluokkaista ryhmää ei kutsuttaisi? Edustava otos suomen kansasta: huippu-urheilijoita ja huippu-uskovia… tiedemiehet taisivat jäädä hopealle?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Voipio sanoo:

   Pakko myöntää olevansa suuresti pettynyt Heinolan kommenttiin. Mitähän tuo yläluokkaisuus tarkoittaa? Taustaltaan piispat lähes kaikki keskiluokkaisesta kodista. Isät ovat sähköteknikoita, maanviljelijöitä, luokanopettajia, nuorisotyönohjaajia, myyntimiehiä, muutama ylempi virkamies. Kaikki ovat niistä lähtökohdista opiskelleet kovalla työllä korkeimpia akateemisia tutkintoja ja monista vaativista tehtävistä nousseet johtaviin alueellisiin tehtäviin, kullakin keskimäärin 400.000 henkilöä heidän johtamansa organisaation jäseninä. Kullakin on arvovaltaa ja sananvaltaa alueellisesti ja valtakunnallisestikin. Kulunut vuosi on ollut reformaation 500-vuotisjuhlavuosi ja vaikka kirkosta olisi mitä mieltä tahansa, reformaation synnyttämällä luterilaisella kirkolla on ollut ja edelleen on merkittävä rooli Suomen historiassa ja nykyisyydessä.

   Joskus takavuosina, jodienkin aikaisempien presidenttien aikana piispoista vain osa kutsuttiin linnan juhliin, eikä siitä älämölöä syntynyt. Koko joukko on ollut sittemmin in corpore listalla nykyisen ja ainakin hänen edeltäjänsä aikana. Kyllä piispat hyvin linnaan soveltuvat vaikkei lähtisi vertaamaan heitä ja heidän tehtäväänsä moniin muihin kutsun saaneisiin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Kyllä Risto Voipio tietää hyvin, että yläluokkaan kuulutaan nykyään tulojen perusteella ja ko palkat eivät todellakaan ole keskiluokkaisia. Yllä kritisoinkin kylläkin lähinnä sitä, miten pieni rooli tieteemme edustajilla tänä vuonna oli. Urheilijoiden osuus oli suhteettoman suuri.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  “Häkkinen pitää erityisen onnistuneena juhlavuoden teemaa “Yhdessä”. Tämän asenteen varassa kansakunta on hänen mukaansa selviytynyt itsenäisenä ja vapaana vuosisadan ajan. Sama asenne on syy siihen, että pohjoismainen sivistysvaltio ja hyvinvointiyhteiskunta on saatu rakennettua.

  Häkkinen toteaa, että erilaisten näkemysten keskellä tarvitaan itsenäisyyden juhlavuoden näkyä.

  – Tällaista yhdessä yhteiseksi hyväksi tekemisen henkeä nyt kaivataan. Se vie meitä samalla lähemmäs toinen toistamme ja vahvistaa yhteenkuuluvuutta.”

  Juupa juu, näin juhlakaavussa linnanjuhlissa ja sivistyneessä seurassa.

  Kunhan arkipaita on taas puettu päälle, niin mieli muuttuu eikä sitä yhdessä, yhteiseksi hyväksi tekemisen henkeä enää kaivatakaan viemään meitä lähemmäs toinen toistamme – ei ainakaan lähemmäs homoseksuaaleja lajitovereita.

  – Että semmoinen pohjoismaisen sivistysvaltion kirkko, sen piispa, piispan pyörivä palttoo ja puheet.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   kimmo wallentin: “Että semmoinen pohjoismaisen sivistysvaltion kirkko, sen piispa, piispan pyörivä palttoo ja puheet.”

   Ja mikä se sellainen sivistysvaltio on, josta mm. puuttuu puolueisiin sitoutumaton perustuslakituomioistuin, jossa katsotaan vuosikymmenet sormien läpi “määrätynväristen puoluetovereiden” tekemää valtiopetosta , hyväksytään hiljaisesti virallinen kansainvälinen asiakirja, jossa maata puolustaneet on ilman mitään kansainvälisen oikeuden päätöstä syyllistetty ihmiskunnan pahimpiin koskaan vanhenemattomiin rikoksiin, ajetaan uusi avioliittolaki läpi kansalaisaloitteen harhaanjohtaneiden tietojen avulla ja uskotaan kirkon sisällä ilmeisesti lujasti siihen, kun siviilioikeuden professori sanoo, että “Kirkon kannattaisi nyt keskittyä olennaiseen eikä leikkiä Jumalaa maanpäälllä”?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  “…ajetaan uusi avioliittolaki läpi kansalaisaloitteen harhaanjohtaneiden tietojen avulla .”

  Ja mitkäs ko tiedot ovat olleet harhaanjohtavia eli epätosia?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Seppo Heinola :”Ja mitkäs ko tiedot ovat olleet harhaanjohtavia eli epätosia?”

   Mielestäni nämä “Tällä esityksellä ei ole tarkoitus puuttua uskonnollisten yhdyskuntien avioliittolain 16 §:ssä säädettyyn oikeuteen määrätä kirkollisen vihkimisen ehdoista ja muodosta. Kaikilla vihkimiseen oikeutetuilla uskonnollisilla yhdyskunnilla, evankelis-luterilainen ja ortodoksinen kirkko mukaan lukien, on jatkossakin itsenäinen oikeus päättää, vihkivätkö ne samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Noi mites on, onko Suomen valtio jotenkin puuttunut ko asiaan? No ei ole, joten puhuit Tuula ns. puhdasta potaskaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Seppo Heinola :”Noi mites on, onko Suomen valtio jotenkin puuttunut ko asiaan? No ei ole, joten puhuit Tuula ns. puhdasta potaskaa.”

  Verovaroin kustannettu puoluejärjestelmä pitää huolen siitä, että sen ei tarvitse kantaa poliittista vastuuta yhtään mistään. Kuten ei tästäkään. Siviilioikeuden professorin auktoriteetilla varustettu tietää sanomalehtihaastattelussa, että ”hallinto-oikeudet ja korkein hallinto-oikeus tulisivat kumoamaan mahdolliset rangaistukset, joita papit saavat samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä”.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Siis Suomen valtio e i o l e puuttunut ko asiaan, hallinto-oikeuskaan, jonka mahdollisista tulevista päätöksistä jossittelet, ei ole Suomen valtio vaan kuuluu vallan kolmijaon mukaisesti itsenäisiin toimijoihin. Hallinto-oikeus voi siis kumota myös Suomen valtion toimeenpanoja:

   “Perustuslaki edellyttää, että kaikessa julkisessa toiminnassa noudatetaan tarkoin lakia. Henkilö tai yhteisö, joka pitää v a l t i o n tai kunnan viranomaisen päätöstä itseään koskevassa asiassa lainvastaisena, voi pääsääntöisesti valittaa siitä.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Seppo Heinola :”Siis Suomen valtio e i o l e puuttunut ko asiaan…”

   Kansalaisaloite käsiteltiin lakivaliokunnassa, Miksi aloitteessa ollutta harhaanjohtavaa tietoa ei huomattu? Sen jälkeen se hyväksyttiin eduskunnassa, joka vieläkään e i puuttunut asiaan. M i k s i?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Ymmärsitkö edellisen vietini sisällön? Mitään harhaanjohtavaa tietoa ei siis ole annettu. Ei se Tuula jankutuksestasi muuksi muutu.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Siis valtio ei ole puuttunut ko asiaan ja ‘asia’ on tässä kirkon vihkioikeus kirkon omin säännöin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Seppo Heinola :”Siis valtio ei ole puuttunut ko asiaan ja ‘asia’ on tässä kirkon vihkioikeus kirkon omin säännöin.”

   Osaatko sanoa, mistä vastoin kirkon virallista kantaa toimineet papit ja esimerkiksi se siviilioikeuden professori saivat tietonsa siitä, että “hallinto-oikeudet ja Korkein hallinto-oikeus tulisivat kumoamaan lainvastaisina mahdolliset rangaistukset, joita papit saavat samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä.

   – Vihkimisestä kieltäytyminen tällä perusteella voi täyttää syrjintärikoksen tunnusmerkistön. Papin toimittamaa vihkimistä ei voi missään olosuhteissa pitää virkavelvollisuuden rikkomisena.” kuten Savon Sanomat kertoi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Kyse oli Tuula S uomen v a l t i o n puutumisesta kirkon vihkioikeuteen. Hallinto-oikeus ei siis ole valtio vaan riipumaton elin,joka sitäpaitsi ei ole asiassa tehnyt mitään. Jossittelet huhuja ja lisäksi et osaa tehdä eroa valtion ja itsenäisen elimen välille.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Lisätään tähän vielä netistä löytynyttä listaa asiantuntijoista, joita lakivaliokunta kuunteli ja Yle-uutisten äänestystulos lain läpimenosta ja samalla kirkon “normatiivisen” autonomiakuplan puhkaisemisesta:

   Asiantuntijat: eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen, lainsäädäntöneuvos Assi Salminen, valtiovarainministeriö; lainsäädäntöneuvos Outi Kemppainen, oikeusministeriö; hallitussihteeri Annika Juurikko, sosiaali- ja terveysministeriö; esittelijäneuvos Pasi Pölönen, eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia; lakimies Henna Huhtamäki, Kansaneläkelaitos; hallintopäällikkö Kaijus Ervasti, Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos; ylitarkastaja Elina Seppälä, Verohallinto; neuvontalakimies Torbjörn Sandell, Väestörekisterikeskus; lakimies Merike Helander, lapsiasiavaltuutetun toimisto; suunnittelija Arto Jokinen, tasa-arvoasiain neuvottelukunta; lastenpsykiatri, tutkimusprofessori Tytti Solantaus

   Eduskunnan äänestystulos yle -uutisten mukaan: Kaikki vasemmistoliiton ja vihreiden kansanedustajat äänestivät lain puolesta. Kristillisdemokraatit äänestivät lakia vastaan. Perussuomalaista vain kansanedustaja Arja Juvonen äänesti puolueensa linjan vastaisesti uuden lain puolesta.

   Kokoomuksessa lakia kannatti 28 kansanedustajaa ja 16 kansanedustajaa vastusti sitä. Keskustasta löytyi enemmän lain vastustajia, kuusi äänesti lain puolesta ja 30 sitä vastaan. SDP:n kansanedustajista vain Kari Rajamäki ja Harry Walliin vastustivat lakia. 37 SDP:n kansanedustajaa äänesti sen puolesta. Naisista 68 prosenttia kannatti uutta lakia, miehistä vain 42 prosenttia.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Seppo Heinola :”Jossittelet huhuja ja lisäksi et osaa tehdä eroa valtion ja itsenäisen elimen välille.”

   Voi kyynel. Jos Etelä-Suomen Sanomien toimittaja kertoo tänä aamuna Näkökulma-tekstissään, että puolueen jäsenkirja vaikuttaa ratkaisuihin eduskunnan arvostetuimpiin kuuluvassa perustuslakivaliokunnassa, niin kuinka se ei vaikuttaisi muissakin valiokunnissa ja kaikessa muussakin. Verovaroilla on helppo leikkiä jumalaa kansakunnan kaapin päällä. Missä viipyy puolueisiin sitoutumaton perustuslakituomioistuin?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Puhut koko ajan asian vierestä. Missään ei ole siis ehdotettu tai säädetty lakia, miten kirkon tulisi vihkioikeuttaan käyttää. Snp-laki on sinänsä aivan eri asia,eikä se säätele kirkon vihkimistavoista mitään.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Seppo: Eiköhän jätetä ruokkimasta tätä trollia, niin ehkä hän kyllästyy.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Taitais olla viisainta vaikka en usko kyseessä olevan tietoisen trollin, ei vain kykene kontekstuaaliseen keskusteluun ja pysymään maalitolppien välissä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Seppo Heinola :”…ei vain kykene kontekstuaaliseen keskusteluun ja pysymään maalitolppien välissä.”

   Johtuu siitä, että ne omat maalitolpat ovat jo ajat sitten siirtyneet sinne, mistä valtaeliittii vaikenee ja mistä korkeintaan jälkikäteen annetaan tieto, että ne kuuluvat kyseisten vuosikymmenten kansalliseen häpeään, koska ”hiljaa vaiettiin aika runsaslukuisesta väestä, joka menetti kaiken, monet elämänsäkin” kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi muutama vuosi sitten 90-luvun tapahtumista.

   Ilmoita asiaton kommentti