Asiakirja ortodoksisen kirkon sosiaalisen ajattelun nykyaikaistamiseksi käännetään myös suomeksi

Yksi vuonna 2016 Kreetalla järjestetyn kirkolliskokouksen kantavista teemoista oli terävöittää ortodoksisen kirkon asemaa nykymaailmassa. Kokouksen seurauksena ekumeeninen patriarkka Bartolomeos asetti teologisen työryhmän, joka sai tehtäväkseen pohtia erilaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä ortodoksisen perinteen pohjalta.

Työryhmän asiakirja For the Life of the World (Maailman elämän edestä) valmistui 2019 ja julkaistiin pääsiäisen alla 2020.

Asiakirjassa käsitellään muun muassa ortodoksista ihmiskuvaa, ihmisoikeuksia, kirkon suhdetta teknologiaan sekä yhteiskunnallisia kysymyksiä sodasta ja köyhyydestä. Näkökulma on modernin elämän realiteeteissa: halpatyövoiman, joukkoviestimien, rakenteelliseen köyhyyden ja ilmastokriisin maailmassa.

Ortodoksisen kirkon tiedotteessa todetaan, että dokumentissa osoitetaan myös harvinaista itsekritiikkiä esimerkiksi naisten asemasta kirkon perinteisessä ajattelussa sekä pohditaan uusien pastoraalisten lähestymistapojen kehittämistarvetta muuttuvassa maailmassa. Dokumentissa todetaan myös, että monikulttuurisuus, maallistuminen ja pluralismi ovat nykyajan tosiasioita, jotka vaativat myös kirkolta uudistumista.

Asiakirja julkaistaan suomeksi alkusyksystä. Englanninkielinen asiakirja on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Kuva: Olli Seppälä