Asiantuntijaraportti: Kirkolta toivotaan rohkeampaa teologista työskentelyä ja mediaosaamista

Rajamaäen kirkko Nurmijärvellä

Kirkon tulee suunnata yhä enemmän voimavaroja rohkeaan teologiseen työskentelyyn, yhteistyöhön eri yhteisöjen kanssa sekä ammattitaitoiseen viestintään ja mediaosaamiseen, todetaan piispainkokoukselle esitellyssä raportissa.

Missiologian tuntemus ja osaaminen kirkon työssä -raportti on tehty asiantuntijatyönä Kirkkohallituksessa. Siinä tarkastellaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetystehtävää tämän päivän suomalaisessa yhteiskunnassa. Piispainkokous käsitteli raporttia istunnossaan 5.–7. helmikuuta.

Raportissa todetaan, että yhteiskunnallisen muutoksen myötä kirkon kokoava toiminta runsaine tapahtumineen ei enää tavoita laajalti suomalaisia. Siksi kirkon ei kannata perustaa toimintaansa vain seurakunnan tiloissa järjestettäviin tapahtumiin, vaan on panostettava uudella tavalla näkyvyyteen mediassa ja yhteisölähtöiseen työhön esimerkiksi oppilaitoksissa, työpaikoilla ja kauppakeskuksissa. Kirkon on suuntauduttava sinne, missä ihmiset jo käyvät maailmankatsomuksellista keskustelua, eli erilaisille – myös digitaalisille – foorumeille.

Raportti muistuttaa, että missiologisen osaamisen eli kirkon tehtävän toteuttamisen tarpeet ja sisällöt ovat moniuskontoisessa yhteiskunnassa hyvin toisenlaiset kuin ne, mihin kirkossa on totuttu. Kirkon tulee työtä uudelleen suunnatessaan turvata riittävä kontekstuaalisen eli toimintaympäristön kanssa vuorovaikutuksessa muodostuvan teologian osaaminen, jotta kirkon sanoma tavoittaa ihmisiä ja elää kussakin paikassa ja ajassa.

Raportin mukaan kirkon on myös aktiivisesti etsittävä uusia näkökulmia teologiaan ja toimintaan globaalin vuorovaikutuksen kautta sekä vahvistettava uskontodialogin ja ekumenian osaamista.

Missiologia tutkii laaja-alaisesti sitä, miten kirkko suhteutuu ympäristöönsä ja edistää siinä Jumalan valtakunnan arvoja. Raportin taustalla on kirkolliskokouksen edustaja-aloite vuodelta 2016 "Kirkon virkaan valmistuvilta edellytettävä missiologian tuntemus". Raportin tekemiseen osallistui työryhmä, ja sen kokosi piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kirkon toimintaan osallistuvien määrä romahti 20 vuodessa – "Ei kaupunkien vaan koko kirkon ongelma"

6 kommenttia

 • Tapio Tuomaala sanoo:

  “Kirkon tulee yhä enemmän suunnata voimavaroja rohkeaan teologiseen työskentelyyn, ”

  Kerrankin asiaa. Kirkon teologia on irvikuva apostolien opista. Tämä on helppo näyttää toteen vertaamalla alkutekstejä ja kirkon manipuloimaa Ut:n käännöstä. Ohimeneminen totuudesta on niin massiivista, että työ teologinen muutos ei tule olemaan helppo. Ja epäilen, ettei kirkkoteologia edes halua muutosta vallitsevaan lukutapaan. Massiivinen järjestelmä pyörii omillaan, kuten valtiot. Ei poliittisilla vallan pitäjilläkään ole halua talousoppiensa pohtimiseen niin kauan kuin se tuottaa heille hyväosaisuutta suhteessa köyhempiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Henrik Sawela sanoo:

   Eikö ole aika selvää, että oppi on rukattu sellaiseksi, että se sopisi keisarin valtakuntaan tehokkaaksi yhtenäistämisvälineeksi ja jolla kansat saataisiin valtijalle kuuliaisiksi?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  “Kirkon on suuntauduttava sinne, missä ihmiset jo käyvät maailmankatsomuksellista keskustelua, eli erilaisille – myös digitaalisille – foorumeille.” uutinen

  Olisi hienoa, jos “kirkko” siis useampi pappi vaikkapa kommentoisi täällä K24ssä. Nyt alkaa tilanne olla se, että täällä kirkon oppia selittävät he, jotka kertovat olevansa ateisteja tai muuten eivät kristinopista välitä. Noin karrikoidusti ilmaistuna.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Lyhyellä silmäilyllä katsottuna erinomainen raportti.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Kirkon ei pidä etsiä mitään uusia aktiivisia näkökulmia teologiaan vaan rauhallisesti palata Jeesuksenkin korostamaan lähimmäisen rakkauden ymmärtämisen noudattamisen merkitykseen elämässämme. Tätä voi luonnollisesti tuoda esiin eri tavoin julkisesti.

  Olisi todella suotavaa, että täällä kirjoittajissa esiintyisi vaikkapa teologisen tiedekunnan proffeja. Nyt pääosa kirjoittajista on kirkon oppiin sokeutuneiota. Uusi ruumis taivaaseen johon Jeesus isänsä kanssa asentaa kaikille tiedemiesten mukaan 100 miljardille eläneelle ihmiselle heidän geeninsä ja aivoajattelunsa. Todella käsittämätön varasto taivaassa ainakin realistiselle ajattelijalle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Rohkeampaa ja avoimempaa mutta myös toisen vakaumusta kunnioittavampaa teologista keskustelua kirkossamme tarvitaan. On neljä kysymystä, joissa mielipiteet jakautuvat. Neovat avioliittokysymys, virkakysymys, raamattukysymys ja tunnustuskysymys. Kaksi ensimmäistä ovat julkisen riitelyn kohteena, jossa ääripäät poteroihinsa kaivautuneina huutavat iskulauseitaan haluamatta edes yrittää ymmärtää vastapuolta. Läheskään kaikki teologit eivät kuulu kumpaankaan ääripäähän, mutta riitelyn melskessä sovittelevat äänet eivät tunnu pääsevän esille. Paremmin olisi opittava sietämään erimielisyyttä asioissa, jotka eivät kuitenkaan vaikuta kovinkaan selvästi uskon ytimeen. Tärkeimmät kysymykset ovat kuitenkin nuo kaksi jälkimmäistä, mutta niissä vallitsee hyssyttely, joka pyrkii peittämään pinnanalaiset erimielisyydet. Näissä toivoisi näkevän selkeämpiä puheenvuoroja, olkoonkin että kuilut voivat osoittautua vielä paljon vaikeammin ylitettäviksi kuin etiikan ja kirkkojärjestyksen kysymyksissä. Ei oikein uskalleta kysyä aina edes itseltäkään, onko suun tunnustus ja sydämen usko sopusoinnussa keskenään.

  Ilmoita asiaton kommentti