"Asiat selvitetään pohjamutia myöten" – Helsingin seurakuntien talouskäytännöistä riippumaton selvitys

Helsingin seurakuntien talo

Helsingin seurakuntayhtymä tilaa talouskäytännöistään selvityksen ulkopuoliselta, riippumattomalta asiantuntijalta. Selvityksen tilaamisesta päätti Helsingin seurakuntien johtoryhmä torstaina.

Yhtymän mukaan selvitys tehdään sisäisen valvontajärjestelmän toimivuudesta sekä talousasioita koskevista menettelytavoista ja hyväksymiskäytännöistä. Kokonaisuuteen liittyvät luottokorttien käyttö ja luottokorttilaskujen hyväksyntä.

Selvityksen tilaaminen on seurausta viime päivinä käydystä keskustelusta, joka koskee Helsingin piispan, aiemmin Kallion kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana työskennelleen Teemu Laajasalon talousasioita, muun muassa tapaa käyttää työnantajan luottokorttia.

– Asiat selvitetään pohjamutia myöten. Avoimuuteen ja vastuullisuuteen kuuluu, että epäselvyyksiä ei ole eikä jää. Osana kattavaa selvitystä riippumaton taho käy läpi kaikki myös julkisuudessa esillä olleet väärinkäytösepäilyt, yhtymänjohtaja Juha Rintamäki toteaa seurakuntayhtymän tiedotteessa.

– Tällä tietoa luottokortti- ja matkalaskuepäselvyydet koskevat yksittäisiä tapauksia ja henkilöitä. Ylivoimainen enemmistö ostoista on varmasti tehty asianmukaisesti ja ohjeita pilkulleen noudattaen, Rintamäki sanoo.

Helsingin seurakuntayhtymä kertoo täsmentäneensä loppuvuodesta muun muassa verkko-ostamista koskevia luottokortinkäytön pelisääntöjä. Samalla laskujen hyväksymiskäytäntöjä tiukennettiin. Kirkkoherrojen laskut hyväksyy jatkossa hallintojohtaja ja yhtymän johtajan laskut yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja.

Kuva: Johannes Ijäs. Helsingin seurakuntien talo.

Lue myös:

Teemu Laajasalolle moitteita luottokortin käytöstä: Kalliita hotelliöitä, Israelin-matka, kuitteja hukassa

Ei anteeksipyyntöjä vaan vastauksia – Johanna Korhonen odottaa Laajasalolta perinpohjaista selvitystä

Rikosoikeuden professori Demokraatissa: Poliisin olisi hyvä tutkia Laajasalon talousepäselvyydet

Arkkipiispa kommentoi Laajasalon luottokorttikohua: "Jos virheitä löytyy, niihin on puututtava"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.