Asikkalan seurakunnan uuden seurakuntakodin peruskivi laskettiin ja kirkko lämpiää pian maalämmöllä

Asikkalan seurakunta saa uuden seurakuntakodin. Vääksyn keskustaan rakennettavan seurakuntakodin peruskivi muurattiin perjantaina 10. heinäkuuta. Rakennuksen hinnaksi on arvioitu 3,5 miljoonaa euroa.

Asikkalan seurakunnan vs. talouspäällikkö Martti Komu kertoo, että seurakunta on hanketta rahoittaakseen myynyt rantatontteja Päijänteen varrelta ja ottanut 1,5 miljoonaa euroa lainaa.

Uusi rakennus tulee puretun seurakuntatalon paikalle Vääksyn keskustaan.

– Se tulee samalle paikalle, mutta pienempänä, Komu sanoo.

Entinen seurakuntatalo ehti palvella 40 vuotta ennen kuin se asetettiin muutama vuosi sitten käyttökieltoon. Rakennusvirheiden takia siihen oli tullut kosteusvaurioita.

– Sitä ei alettu korjaamaan vaan se purettiin, Komu toteaa.

Pitkän pohdinnan jälkeen seurakunta teki periaatepäätöksen uuden seurakuntakodin rakentamisesta vanhan paikalle. Urakkasopimus solmittiin tämän vuoden helmikuussa ja peruskivi muurattiin viime perjantaina. Rakennuksen on tarkoitus valmistua ensi keväänä. Siitä tulee hirsirakenteinen.

Uuteen seurakuntakotiin tulee kirkkosali, kahvio, keittiö, vainajien säilytystilat ja tilat nuorisotyölle. Seurakunnan hajalleen sijoitetuista toiminnoista diakoniatyö ja hallintovirasto jäävät erillisiin tiloihin keskustaan. Seurakunnan lapsityö siirtyy kunnan ja järjestöjen toimintojen kanssa uuteen perhekeskukseen.

Asikkalan kirkko on Vääksyn keskustasta noin seitsemän kilometrin päässä Asikkalan kirkonkylässä.

Asikkalan kirkkoon maalämpö

Samaan aikaan, kun seurakuntakotia rakennetaan, Asikkalan kirkko muutetaan öljylämmitteisestä lämpeneväksi maalämmöllä.

– Kirkkohallituksesta olemme hakeneet tähän hiilineutraalisuusavustusta, Komu kertoo.

Hankkeen arvioitu kustannus on 150 000 euroa.

– Viisi kaivoa on porattu ja laitteet on tilattu. Jos ennen lämmityskauden alkua saadaan tämä valmiiksi, se olisi positiivista, Komu sanoo.

Kuva: Martti Komu. Peruskiveä laskemassa (vasemmalta) 1.8. Asikkalan kirkkoherrana aloittava Jari Laulainen, vs. kirkkoherra Anja Saraja, kesäkanttori Mervi Koskinen ja kirkkovaltuutettu, kirkkoneuvoston jäsen Saara Riihilahti.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.