”Athoksen arkkimandriitan pidätys hyökkäys ortodoksisuutta vastaan”

Venäjän ortodoksinen kirkko puolustaa voimakkaasti rahanpesu- ja kavallusepäilyjen vuoksi pidätettyä kreikkalaisen Athos-vuoren Vatopedin luostarin arkkimandriittaa Efraimia. Asiasta kertoo Interfax.

Efraimiin kohdistuvat epäilykset liittyvät Kreikan valtion ja Vatopedin luostarin väliseen vuonna 2008 toteutettuun maanvaihtoon, jossa luostarin väitetään hyötyneen ja valtion kärsineen tappioita.

Venäjän ortodoksisen kirkon ulkosuhteista vastaavan osaston johtaja, metropoliitta Hilarion ihmettelee Efraimin pidätystä. Alkuun hänen annettiin jäädä terveyssyistä ja lääkärin tutkimusten jälkeen Athokselle, mutta tiistaina hänet pidätettiin ja vietiin Athokselta pois. Tosin tiettävästi alkuperäinen suunnitelmakin oli odottaa arkkimandriitan terveydentilan kohentumista.

Hilarion penää Kreikan viranomaisilta pidätyksen ”todellisten syiden” kertomista. Hän ihmettelee , että tällainen pidätys voidaan tehdä ortodoksisessa Kreikassa ja vieläpä joulun aikaan.

- Monien kreikkalaisten piispojen, pappien ja maallikkojen yllättyminen Efraimin pidätyksestä, jonka he uskovat olevan vihamielinen hyökkäys Athoksen munkkeja ja yleensä ortodoksista kirkko vastaan, on ymmärrettävää, Hilarion lausuu Interfaxille.

Metropoliitta Hilarion sanoo Efraimin olevan erityisen rakas venäläisille myös sen vuoksi, että hän oli mukana Neitsyt Marian vyön vieraillessa Venäjällä. Noin kolme miljoonaa venäläistä kävi hiljattain katsomassa Athosvuorelta Venäjälle noin kuukaudeksi tuotua vyötä. Pyhäinjäännös kiersi Venäjän kaupungeissa.

Interfaxin uutinen