Atte Kaleva: "Herttainen islamin valkopesu lopetettava"

Atte Kaleva

Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla tapauksesta, jossa irakilaismies aikoi tappaa tyttärensä, koska tämä oli miehen mukaan loukannut perheen kunniaa. Kahden vuoden ja kuukauden vankeusrangaistus tuli lehden mukaan törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta sekä pahoinpitelystä.

Islamin tutkija Atte Kaleva kommentoi uutista Facebook-sivuillaan ja kertoi päivityksessään, että monet maahanmuuttajataustaiset nuoret naiset ovat ottaneet häneen yhteyttä samantyyppisten huolten vuoksi.

Kotimaa24:lle antamassaan haastattelussa Kaleva kuitenkin kertoo, että hänen tulkintansa mukaan näissä tapauksissa on ollut kuitenkin enemmän kyse henkisestä eristämisestä kuin fyysisestä väkivallasta.

– Etenkin somalitaustaisissa perheissä yhteisö saattaa olla hyvin rajoittava. Naiset kokevat, että he eivät saa päättää itse omista valinnoistaan. Islamilaisesta kulttuuriperinteestä irrottautuminen on hankalaa, Kaleva katsoo saamiinsa yhteydenottoihin pohjaten.

Kalevan mielestä islamin "valkopesijät" kieltäytyvät näkemästä uskonnossa mitään kielteistä. Liiallinen suvaitsevaisuus kääntyy lopulta itseään vastaan. Esimerkiksi Ylen radio-ohjelmassa, jossa luettiin Koraania ja keskusteltiin sen sisällöstä, keskityttiin Kalevan mukaan vain niihin kohtiin, jotka sopivat länsimaiseen kulttuuriin.

– Pidän erittäin vahingollisena sitä, että akateemiset tutkijat keskittyvät vain islamin positiivisiin puoliin. Meidän tehtävämme on käsitellä ilmiötä ilmiönä, eikä kirjoittaa pamfletteja, Kaleva katsoo.

Kaleva toivoo, että suomalaisille muslimeille annettaisiin aito mahdollisuus luoda oma identiteetti, jossa suomalaisuus ja islam yhdistyisivät. Vaikka kulttuurien välillä on paljon eroja, yhdistämisen ei pitäisi olla mahdotonta.

Hyvänä esimerkkinä kulttuurienvälisestä keskustelusta Kaleva mainitsee musliminuorille suunnatun lifestyle-lehden Anan, jossa käsitellään muun muassa pukeutumiseen ja muotiin liittyviä asioita islamin näkökulmasta. Ana-lehden päätoimittaja on tunisialaissyntyinen Bilel Sehli. Ana on arabiaa ja tarkoittaa tarkoittaa minä.

Kaleva pitää luentoja ja koulutuksia, joissa hän käsittelee erityisesti sunnalaista ja jihadistista ideologiaa. Kaleva ei pidä itseään rasistina, vaikka hän esittääkin kritiikkiä islamia kohtaan. Hän ei missään nimessä halua leimautua islamin vastustajaksi.

– Islam ei voi olla pyhä lehmä, jota ei saa arvostella. Alistavista käytännöistä on voitava puhua, tapahtuivat ne missä yhteydessä tahansa.

Kaleva ja hänen vaimonsa siepattiin Jemenissä joulukuussa 2012. He vapautuivat toukokuussa 2013. Tänä keväänä Kaleva oli kokoomuksen ehdokkaana eduskuntavaaleissa. Hän keräsi Uudenmaan vaalipiirissä 2 656 ääntä.