Blogisti: Raamattu väkivaltaisempi kuin Koraani

Raamattu on Koraania väkivaltaisempi tekstikokonaisuus, toteaa ohjelmistoinsinööri Tom Andersen
blogissaan.

Andersen vertasi Raamatun ja Koraanin englanninkielisiä tekstejä kehittämällään tekstianalyysimenetelmällä. Tuloksen mukaan Raamatussa on Koraania enemmän vihan tunteiden ilmaisua ja vähemmän luottamuksen ilmaisua.

– Julkisuudessa keskustellaan nyt kiivaasti siitä, onko islamilaisten fundamentalistiryhmien terrorismi yhteydessä siihen, että islamin uskoon kuuluisi väkivalta jotenkin perustavanlaatuisesti. Halusin verrata sitä kristinuskoon ja juutalaisuuteen, Andersen kirjoittaa sivustollaan.

Viittauksia tuhoon ja väkivaltaan on Andersenin analyysin mukaan Uudessa testamentissa 2,8 prosentissa tekstejä, Koraanissa 2,1 prosentissa. Vanha testamentti menee selvästi kärkeen 5,3 prosentilla.

Andersenin tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Raamatuntutkimuksen professori Lauri Thurén ei hämmästy Andersenin huomiosta. Hän huomauttaa, että Raamattu on kirjakokoelmana laajempi. Tekstityypit ovat myös hyvin erilaisia.

– Koraanin teksti on erityyppistä, hyvin runollista. Raamattu sisältää myös paljon historiallista kuvausta sen ajan elämästä, joka oli väkivaltaista, Thurén sanoo Kotimaa24:lle.

Kristityt tekevät usein eron Vanhan ja Uuden testamentin välille, mutta Thurén huomauttaa myös Uuden testamentin olevan paikoitellen aika väkivaltainen.

– Esimerkiksi vuorisaarnassa Jeesus sanoo: Jos oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Ei Uusi testamentti ole sen pehmompi, Thurén sanoo.

Lauri Thurénin mielestä ero todellisen maailman ja hengellisen elämän kielenkäytön välillä on suuri. Hengellisessä elämässä puhutaan usein pehmeästä taivaan isästä, mikä on ristiriidassa Raamatun välittämän kuvan kanssa.

– Hengellinen maailma on aika pehmeää, toisin kuin Raamatun ajan maailma tai se todellisuus, jonka kohtaamme uutisissa päivittäin.

Voiko pyhien tekstien perusteella sitten vetää johtopäätöksiä jonkin uskonnon väkivaltaisuudesta? Lauri Thurénin mukaan yleistyksiä uskonnoista on ylipäätään hyvin vaikea tehdä. Hänen mukaansa pyhät kirjat ovat vain pieni osa traditiota.

– Uskonnot sellaisena, kuin ne ovat käytännössä, ovat aika kaukana pyhistä kirjoituksista. Islam perustuu aika vähän Koraaniin, eikä kristinuskokaan ole niin raamatullista kuin voisi luulla.

Myös Tom Andresen toteaa Iltalehden haastattelussa, etteivät pyhät kirjoitukset muodosta ainoaa pohjaa uskonnolle.

Kuva: Olli Seppälä. Gustave Doren kuvitusta Raamattuun: Abisai pelastaa Daavidin

Edellinen artikkeliSeitsemän raamatunkohtaa ystävänpäivänkorttiin
Seuraava artikkeliKirkkoherra kirjoitti poikansa homoseksuaalisuudesta englanniksi

Ei näytettäviä viestejä